Border Collie kleuren, patronen en wat ze betekenen

Border Collie kleuren

Actief, intelligent en rondom geweldig, Border Collie kleuren zijn nog steeds een van de meest indrukwekkende dingen aan dit unieke herdershondenras. Vandaag delen we schattige Border Collie kleuren in foto’s en foto’s, en fascinerende feiten over hoe deze werk- en showgefokte honden genetisch zulke coole patronen en aftekeningen hebben gevormd. Hoewel de meeste mensen denken dat Border Collie kleuren alleen zwart en wit zijn, komen ze ook voor in blauw, grijs, sable, tan en rood in een verscheidenheid aan aftekeningen en patronen. Rode Border Collies hebben een bruine of leverkleurige vacht met witte aftekeningen. Driekleurige Border Collies kunnen rood, wit en tan zijn of een zadelpatroon hebben. Merle Border Collie kleuren zijn enkele van de meest opvallende, maar er zijn ook gezondheidsproblemen aan verbonden.

Inhoud

Ben je nieuwsgierig naar de kleuren van een Border Collie? Misschien wil je een Border Collie en wil je weten hoe hun vacht is. Deze slimme en aantrekkelijke honden zijn herders met prachtig haar. Dus, laten we meer te weten komen!


Geschiedenis van de Border Collie Kleuren

De Border Collie staat bekend als een van de slimste honden die er zijn en komt uit het grensgebied tussen Schotland en Engeland. Hun voorouders kwamen in Europa aan met de Romeinse bezetting van Groot-Brittannië. De Romeinen importeerden grote, zwaargebouwde honden om het vee te hoeden.

Toen het Romeinse Rijk begon te verdwijnen, kwamen de Vikingen. Ook zij brachten honden mee – kleinere, snellere keeshondachtige rassen. De Romeinse en Viking honden werden gekruist om werkhonden te produceren die het goed deden in de heuvelachtige, rotsachtige hooglanden van Schotland en Wales. Het woord “collie” is een Schots woord voor schaapshonden. De Border Collie werd oorspronkelijk geclassificeerd als de Schotse Schapendoes.

Op dit punt in de geschiedenis waren Border Collie kleuren niet zo belangrijk als het werk dat ze moesten doen, dus hoewel ze een beetje varieerden maakten herders zich niet al te veel zorgen over het uiterlijk van hun herdershonden.

werkende border collie kleuren waren geen prioriteit

Werkende Border Collie Kleuren

Border Collies heersen over behendigheids- en herderwedstrijden. Ze zijn sinds 1995 geregistreerd bij de American Kennel Club. Border Collies komen voor in vele variëteiten van kleuren en combinaties van kleuren en showrechters accepteren alle kleuren en aftekeningen op raszuivere Border Collies in hondenshows.

Tot op de dag van vandaag is hun fysieke evaluatie en gangwerk belangrijker in hondenshows dan hun uiterlijk. Keurmeesters accepteren zelfs littekens en gebroken tanden bij raszuivere Border Collies als die tijdens het werk zijn opgelopen.

Border Collie Kleuren in Beeld

De meest voorkomende kleuren voor dit ras zijn Border Collie kleuren zwart en wit en tri-color (zwart, wit en tan). Andere veel voorkomende kleuren zijn rood (bruin of lever) en wit, en red tri (rood, wit en tan). Minder vaak voorkomende Border Collie kleurvariaties zijn zadelpatroon (tricolor) en blauw. Pups kunnen ook beschikbaar zijn in de Border Collie kleuren red merle en blue merle, of in de Border Collie kleuren blauw of grijs, sable en tan.

Laten we eens kijken naar enkele van de top Border Collie kleuren in foto’s!

Zwarte en witte Border Collie kleuren zijn de meest voorkomende

zwart-witte border collie kleuren

Merle Border Collies hebben een gevlekt patroon in hun vacht.

Blauwe Merle Border Collie

Border Collie kleuren kunnen verschillen in hetzelfde nest pups

border collie kleuren kunnen verschillen in hetzelfde nest

Markeringen en patronen

Border Collies hebben over het algemeen wat wit op hun hoofd (als blesmarkering), nek, voeten, borst en staart. Border Collies komen zelden voor in effen, of “eigen” kleuren. Ze kunnen gespikkeld of gevlekt zijn in alle kleuren, of met Border Collie kleuren merle patronen. Ze kunnen tan points of brindle points hebben, met daarbovenop ticking.

Daarnaast komen Border Collie kleuren brindle en lilac voor, hoewel ze zeldzaam zijn. Deze honden kunnen ook voorkomen in de Border Collie kleuren goud, leisteen en seal.

Border Collies kunnen ruw (gestructureerd, varieert in lengte) of glad (kort, grof) in elk van deze kleurencombinaties voorkomen. Het leuke van al die diversiteit is dat als je een Border Collie kleurplaat hebt, je vrijwel het hele palet kunt gebruiken als je wilt!

Genetica van de Border Collie kleuren

Honden variëren veel in grootte en lichaam en kleur, en wetenschappers zijn geïnteresseerd in waarom. Dus is de genetica van de Border Collie kleur vrij uitgebreid bestudeerd. De kleuren van hondenvachten worden bepaald door chromosomen – DNA moleculen die het genetisch materiaal van een organisme bevatten.

In elk chromosoom zitten verschillende loci. Op deze vaste plaatsen bevinden zich de genen. Elk gen is een sequentie van DNA die een eigenschap bepaalt, zoals de vachtkleur.

Een chromosoom bevat op elke loci ook allelen – variant-genen die de vachtkleur kunnen beïnvloeden. Een hond erft twee allelen voor elk gen, en de allelen werken samen om een bepaalde eigenschap te coderen.

Border Collie Kleuren

Genen die de kleur van de vacht beïnvloeden

Hondenkleuren en -patronen worden gestuurd door zeven geïdentificeerde genen, waaronder een agouti-gen, een bruin gen, het “extension”-gen en het K-gen (dominant zwart).

Deze genen resulteren niet allemaal in verschillende kleuren. Het is complexer dan dat! Zo controleren sommige van deze genen de expressie van bepaalde pigmenten, maar sommige controleren in plaats daarvan het “inschakelen” van andere kleurgenen. Andere allelen bepalen schaduw (verdunning) en witte aftekeningen, zoals merle of vlekken.

Border Collie kleur genetica

Elk hondenras heeft variabele eigenschappen die veroorzaakt worden door verschillende genotypes (hun genetische samenstelling). Bij Border Collies denken onderzoekers dat ze bepaalde agouti allelen missen, ook al veroorzaken die de black and tan kleur. Dus hun black and tan kleur wordt waarschijnlijk door iets anders veroorzaakt! Het wordt ingewikkeld.

We zullen hier niet dieper ingaan op de genetica van de vachtkleur, behalve dat het uiterlijk van Border Collies morfologisch meer variabel is dan dat van veel andere rassen, en dat ze weinig inteelt kennen.

Onderzoekers geloven dat dit komt omdat de Border Collie niet gefokt werd voor zijn uiterlijk – alleen voor intelligentie en vermogen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ze er in zoveel verschillende en prachtige kleuren zijn!

zwart-witte Border Collie pup

Gezondheidsproblemen bij Border Collie kleuren

Border Collies zijn over het algemeen redelijk gezond, ongeacht de kleur. Ze zijn vatbaar voor bepaalde aandoeningen zoals heupdysplasie, progressieve netvliesatrofie en epilepsie. Alle collies kunnen risico lopen op een aandoening genaamd Collie Eye Anomaly. Er is aangetoond dat dit geen verband houdt met vachtkleuren. Maar er zijn gezondheidsproblemen verbonden aan bepaalde kleurpatronen.

Bij Border Collies is merle een patroon waarbij donkere vlekken verschijnen op niet-witte kleurvlekken. Het merle gen wordt in verband gebracht met auditieve en visuele problemen die blindheid en doofheid veroorzaken. Ook kunnen sommige Border Collies gevoelig zijn voor bepaalde medicijnen, zoals ivermectine, als gevolg van een genetische deletiemutatie die MDR1 heet. Je mag nooit met merle honden samen fokken, omdat de pups erg misvormd kunnen zijn en vaak niet overleven. Dit staat bekend als lethal merle.

Border Collie Uiterlijk

Border Collies zijn middelgrote honden met een evenwichtig lichaam en een atletisch uiterlijk. Ze zijn sierlijk, sterk en wendbaar. Deze honden hebben een schofthoogte van 18-22 inches, en ze wegen 30-55 lbs.

Ze hebben amandelbruine ogen en wijd uitstaande, middelgrote oren die rechtop of half rechtop worden gedragen. Ondanks alle kleuren en textuurcombinaties waarin ze voorkomen, zult u hun aparte en bekende profiel herkennen.

Border Collie verzorging voor verschillende kleuren

Een Border Collie met een gladde vacht heeft een kortere en grovere vacht, maar hij is ook dicht. De kleur van de vacht verandert niets aan de borstelbehoefte of het verharingsniveau.

Border Collies zijn niet onderhoudsarm als het op verzorging aankomt. Vooral als je een Border Collie hebt met de ruwe vacht, die over het algemeen middelmatig lang is (3-inch haren) en bevederd, met een borstelige staart.

Border Collies hebben weerbestendige dubbele vachten. Deze moeten minstens 2-3 keer per week geborsteld worden, en vaker tijdens het verharingsseizoen. Hun haar is vaak korter op de poten, het gezicht en de oren. Vilt, klitten, en vuil en puin moeten uitgeborsteld worden om deze vachten gezond te houden. Alle bekende Border Collie kleuren bestaan in beide vachttypes.

Veranderen Border Collie kleuren het temperament?

Border Collie temperament wordt niet beïnvloed door hun kleur, voor zover wij weten. Deze honden zijn energiek, intelligent, alert en ontvankelijk. Ze zijn aanhankelijk maar kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden. Deze honden, van welke kleur dan ook, werken graag en hebben ruimte nodig om te rennen.

Ze staan bekend om hun vermogen om te werken, zelfs als hun meester niet in zicht is – ze begrijpen precies wat ze zelfstandig moeten doen.

Border Collie Intelligentie vs Kleuren

Er is geen verband tussen de intelligentie van een Border Collie pup en zijn kleur of patroon. Experts zijn het er vaak over eens dat de Border Collie één van de meest intelligente honden is die je zult tegenkomen. Dat ze zo slim zijn betekent niet alleen dat Border Collies makkelijk te trainen zijn. Ze hebben ook veel mentale en fysieke beweging nodig.

En ze hebben waarschijnlijk dezelfde hoeveelheid training nodig, zo niet meer, alleen al om hun geest bezig te houden. Anders kunnen ze zich gaan vervelen en probleemgedrag ontwikkelen. Dit geldt ook voor het hoeden van familieleden. Intelligentie heeft wel iets met genetica te maken, maar is niet gerelateerd aan Border Collie kleuren.

Border Collie Training

Alle Border Collies hebben een vroege socialisatie nodig, zodat ze zich op hun gemak voelen bij een grote verscheidenheid aan mensen en plaatsen. Ze hebben ook vroege gehoorzaamheidstraining nodig. Dit maakt uw leven gemakkelijker en stimuleert uw Border Collie pup mentaal! Omdat ze slim zijn, houden Border Collies van regelmatige behendigheids-, schapendrijf- en gehoorzaamheidsactiviteiten.

Border Collie Activiteit

Border Collies van elke kleur hebben een van de hoogste energieniveaus van alle honden. Zorg ervoor dat ze genoeg activiteit in hun dagelijkse routine hebben om ze te behoeden voor destructief gedrag!

Zwart-witte Border Collie Populariteit

De AKC rangschikt Border Collies als de 38e meest populaire hond in Amerika. Een beroemde Border Collie is een fictief personage in de film “Babe.” Fly is de pleegmoeder van het varkentje op de boerderij en heeft een Border Collie maatje genaamd Rex. Beiden hadden een zwart-witte kleur!

Een beroemde echte Border Collie is Chaser, die in het TV nieuws programma “60 Minutes” te zien was omdat ze het grootste geteste geheugen van alle dieren heeft. Ze kent meer dan 1000 woorden! Border Collies zijn misschien niet zo populair als sommige rassen omdat ze minder makkelijk in de omgang zijn. Ze hebben het temperament van een werkhond.

Border Collie Puppy Kleuren

Een Border Collie puppy toont misschien niet de volledige kleuren die zullen verschijnen als hij of zij volwassen is. Weet dat, behalve de merle kleur, de kleur van het ras niet bepalend is voor temperament, gezondheid of intelligentie. Het gaat echt om de zorg die je geeft!

Zorg er dus voor dat je je pup bij een verantwoordelijke fokker haalt, die een volledige medische geschiedenis en alle documenten beschikbaar heeft.

Wilt u weten hoe u het beste voor uw puppy kunt zorgen?

Meer weten over Border Collies

Referenties en bronnen