Bichon Frise Levensduur – Hoe lang leeft dit kleine ras?

bichon frise levensduur

De levensduur van de Bichon Frise ligt gemiddeld tussen de 12 en 13 jaar. Deze kleine hondjes danken hun lange levensverwachting aan hun grootte en het relatieve gebrek aan levensbeperkende ziekten in hun genetica. De oudste Bichons overleven tot ver in hun tienerjaren, en veel eigenaren willen graag weten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun pup daarbij hoort. Vandaag delen we de geheimen van een lang levende hond door de levensduur van de Bichon Frise te vergelijken met die van andere rassen. We kijken ook naar factoren zoals gezondheid, conditie, dieet, gewicht, beweging, stress en ziekte die het leven van uw hond drastisch kunnen verkorten of verlengen.

Inhoud


Wat is een Bichon Frise?

Fluffy witte Bichon Frises zijn al honderden jaren geliefde gezelschapshonden. Hun grootte is een perfecte balans van klein genoeg voor een appartement, maar stevig genoeg dat hun eigenaren hen niet hoeven te beschermen tegen de grote boze wereld.

Generaties lang hebben Bichon Frise fokkers de vriendelijkste, meest charmante en goedaardige honden uitgekozen om mee te fokken. Dat betekent dat hun pups vandaag de dag zeer consequent uitgaande en mensgerichte persoonlijkheden hebben. Hun populariteit maakt hen tot een echt ‘cult-klassieker’ hondenras.

Gemiddelde levensduur Bichon Frise

Typisch leven Bichon Frise honden tot in hun tienerjaren. Gezelschapshonden zoals de Bichon Frise worden vaak behandeld en geliefd als volwaardige leden van het gezin. De meeste Bichon ouders wensen dan ook dat hun hond voor altijd bij hen kan blijven wonen. Hoewel dat niet mogelijk is, is het goede nieuws dat de Bichon Frise doorgaans zeer lang leeft.

Bichon Frise Levensduur Studies

Deze studie uit 2010 over hondensterfte omvatte 34 Bichon Frise honden die tussen 1994 en 2004 zijn overleden. Hun gemiddelde levensduur was 12 jaar en 11 maanden, en één gelukkige pup overleefde 16 jaar en 5 maanden.

Vervolgens werden in 2013 in dit onderzoek naar de levensverwachting van honden 56 Bichon Frise honden opgenomen die tussen 2009 en 2011 in het Verenigd Koninkrijk overleden. Deze keer onthulden de gegevens een gemiddelde levensduur van 12 jaar en 7 maanden.

De helft van de Bichons opgenomen in de tweede studie leefden tussen 9 jaar 6 maanden, en 14 jaar 9 maanden. En de oudste leefde meer dan 18 jaar! Nog beter nieuws – sommige wetenschappers geloven dat de resultaten van dit soort onderzoek consequent onderschatten levensduur.

bichon frise levensduur

Bichon Frise levensduur vergeleken met andere rassen

Beide bovenstaande studies bevatten ook informatie over de gemiddelde levensduur van alle rashonden. De studie uit 2010 berekende een gemiddelde levensduur onder rashonden van 11 jaar en 3 maanden. En de studie uit 2013 vond een gemiddelde levensverwachting onder rashonden van 11 jaar 11 maanden.

De dappere Bichon Frise kan dus verwachten langer te leven dan veel andere rashonden. De studie van 2010 ging zelfs nog verder, en nam de Bichon Frise op in hun samenvatting van de meest langlevende hondenrassen, naast terriërs, teckels en dwergpoedels.

En heb je al opgemerkt wat ze nog meer gemeen hebben?

Factoren die de levensduur van de Bichon Frise beïnvloeden

Dat klopt, het is hun grootte!

Uit onderzoek naar de levensverwachting van honden blijkt consequent dat de levensduur omgekeerd evenredig is met de lichaamsmassa. Met andere woorden, hoe kleiner een hondenras is, hoe langer het leeft.

Bichon Frises wegen slechts 12 tot 18 pond. Niet klein genoeg om ze in de Speelgoedgroep te plaatsen, maar niettemin zeer compact. Hun levensverwachting is lang in vergelijking met het gemiddelde van alle rassen, maar vergelijkbaar met andere rassen van vergelijkbare grootte, zoals Cairn Terriers en Lhasa Apso.

Gezondheid vs Levensduur

Een andere reden dat de levensduur van de Bichon Frise zo lang is, is dat ze weinig erfelijke gezondheidsaandoeningen hebben waardoor ze vroegtijdig sterven. Maar natuurlijk, zoals alle rashonden zijn ze kwetsbaar voor sommige erfelijke aandoeningen die hun kwaliteit van het leven, en indirect ook hoe lang ze leven.

Bichon Frise levensduur en gewrichtsaandoeningen

Volgens testresultaten verzameld door de Orthopedic Foundation for Animals Canine Health Information Center, heeft iets minder dan 1 op de 12 Bichon Frise honden heupdysplasie. Heupdysplasie is een groeiafwijking van het heupgewricht, die pijn, artritis en kreupelheid veroorzaakt.

Verder heeft ongeveer 1 op de 30 Bichons last van patella luxatie. Patella luxatie is wanneer het kniegewricht gemakkelijk en vaak uit de kom gaat.

Geen van deze aandoeningen is levensbedreigend, maar ze kunnen uiterst pijnlijk en duur zijn om te behandelen. Als de mogelijkheden om ze te behandelen zijn uitgeput, of als een eigenaar het zich niet kan veroorloven ze nog langer te behandelen, dan moeten ze hun Bichon misschien euthanaseren voordat ze de normale levensverwachting bereiken.

Om deze hartverscheurende situatie te voorkomen, koop alleen een Bichon Frise pup van gezond geteste ouders – hierover zo dadelijk meer!

Andere factoren die de levensduur van de Bichon Frise beïnvloeden

Naast erfelijke factoren wordt de levensverwachting van een Bichon Frise beïnvloed door milieu- en leefstijlfactoren:

Obesitas Verkort de levensduur

Obesitas is een toenemend probleem voor alle hondenrassen. Zwaarlijvige honden hebben een lagere levenskwaliteit en levensverwachting dan honden met een gezond gewicht. Dit komt door de druk die overgewicht legt op hun hart en andere interne organen.

Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie

Dagelijks beweging krijgen en regelmatig mentale stimulatie kunnen ook de algemene gezondheid van honden verbeteren en bijdragen aan een lange levensduur, net als een voedzaam dieet.

Te voorkomen Ziekten

Er zijn verschillende te voorkomen ziekten, zoals parasitaire infecties, die ook de algemene gezondheid en levensverwachting van uw hond verminderen als ze onbehandeld blijven.

Maar gelukkig zijn dit, zoals u zich waarschijnlijk al heeft gerealiseerd, allemaal obstakels voor een lange levensduur van de Bichon Frise die gemakkelijk te vermijden zijn!

De levensduur van de Bichon Frise verlengen

Voor ons allemaal en onze honden is een langer dan gemiddeld leven deels te danken aan erfelijkheid en een flinke portie geluk. Maar net zoals we voor onszelf gezonde levensstijlkeuzes maken, kunnen we die ook voor onze honden maken. Niet alleen vergroten ze de kans dat een puppy lang leeft, maar ze verhogen ook de kwaliteit en het plezier van die tijd.

Bijvoorbeeld:

 • Geef uw Bichon Frise de meest voedzame voeding die u zich kunt veroorloven.
 • Zorg ervoor dat je begrijpt hoe ze eruit moeten zien als ze een gezond gewicht hebben. Als u hierover niet zeker bent, vraag dan uw dierenarts om aan te geven hoe gedefinieerd hun taille moet zijn, en hoe u kunt voelen of hun ribben de juiste hoeveelheid vet bedekken.
 • Blijf op de hoogte van vaccinaties en preventieve behandelingen tegen vlooien en wormen, zoals aanbevolen door uw dierenarts.

Scheidingsangst vermijden

Uw Bichon Frise leeft ook voor menselijk gezelschap – het zit in hun fok, en is heel erg een deel van wie ze zijn. En dat betekent dat ze gevoelig kunnen zijn voor verlatingsangst als ze langere tijd alleen gelaten worden. Verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol tijdens deze periodes kunnen resulteren in:

 • depressie
 • verdere angst in andere situaties ook
 • een verhoogd risico op hartziekten
 • en een onderdrukt immuunsysteem.

Wat uiteindelijk ook kostbare tijd van hun levensverwachting kan afsnoepen. Om uw hond te beschermen en de levensduur van de Bichon Frise te verlengen, zorgt u ervoor dat hij het grootste deel van de dag menselijk gezelschap heeft, en besteedt u veel tijd aan interactie met hem en aan spelletjes.

Het kiezen van een gezonde Bichon Frise Puppy

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om de levensduur van uw Bichon Frise te verlengen is ze te kiezen van een fokker die vanaf het begin prioriteit heeft gegeven aan hun gezondheid.

De OFA beveelt aan dat alle fok-Bichons worden gescreend op heupdysplasie, luxerende patella en oogaandoeningen.

Fokhonden kunnen ook getest worden op:

 • de neurologische aandoening degeneratieve myelopathie
 • hartziekte
 • en de ziekte van Legg-Calves-Perthes – een andere misvorming van het heupgewricht.

Uw fokker moet weten of er een familiegeschiedenis is van deze aandoeningen, en zijn honden daarop screenen als dat zo is.

Onze Puppy zoekgids helpt u met vertrouwen een gezonde Bichon Frise pup te kiezen.

Hoe lang leven Bichon Frises? Een samenvatting

Bichon Frise honden worden meestal tussen de 9 en 15 jaar oud. Ze worden gemiddeld 11,5 tot 12 jaar oud.

Er zijn veel dingen die Bichon pup ouders kunnen doen gedurende het leven van hun hond om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk leven.

Sommige zijn medisch – zoals het kiezen van pups van gezond geteste ouders en het bijhouden van vlooienbehandelingen en ontwormingsmiddelen.

Andere zijn keuzes in levensstijl – zoals een gezond gewicht en zorgen voor voldoende menselijke interactie.

Ze zijn allemaal de moeite waard om uw Bichon de best mogelijke kwaliteit en kwantiteit van leven te geven!

Heeft u een Bichon Frise?

Laat ons weten hoe oud ze zijn in de commentaren hieronder! Heb jij de langste levensduur van een Bichon Frise?

Referenties en verder lezen

 • O’Neill et al, Longevity and Mortality of Dogs Owned In England, The Veterinary Journal, 2013.
 • Adams et al, Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK, Journal of Small Animal Practice, 2010.
 • Urfer, Bias in Canine Lifespan Estimates Through Right Censored Data, Journal of Small Animal Practice, 2011.
 • Dreschel, The effects of fear and anxiety on health and lifespan in pet dogs, Applied Animal Behavior Science, 2010.