Bichon Chihuahua Mix

bichon chihuahua mix

De Bichon Chihuahua mix combineert twee speelgoedhondenrassen – de raszuivere Bichon Frise en de raszuivere Chihuahua. Deze combinatie resulteert in kleine pups die populaire schoothondjes zijn. Ze worden ook vaak de Chichon hond genoemd. Het exacte uiterlijk en temperament van elke individuele Chi Chon hond zal variëren, afhankelijk van de eigenschappen die hij erft. Maar in het algemeen zijn deze kleine honden trouw, aanhankelijk en speels. Wie deze mix overweegt, moet zich bewust zijn van alle mogelijke uitkomsten voordat hij zich vastlegt op een pup.

Bichon Chihuahua Mix in een oogopslag

Aangezien de Chichon hond een mix is tussen twee rashonden, zijn de eigenschappen die hij kan erven nogal gevarieerd. Voor de meest nauwkeurige voorspelling moet je naar de ouders kijken. Maar, hier zijn enkele richtlijnen die van toepassing zijn op de meeste Bichon Chihuahua mix honden.

Hoogte: 5 – 11.5 inches
Gewicht: 18 pond en minder
Temperament: Gezinsgericht, aanhankelijk, speels
Vachttype: Zachte, dichte vacht. Varieert in lengte en hoeveelheid krullen.
Kleuren: Grote verscheidenheid
Levensduur: gemiddeld 12 jaar en ouder
Puppy Prijs: $350 – $900

Geschiedenis van de Bichon Chihuahua Mix

De Bichon Chihuahua mix is niet een van de meest voorkomende kruisingen. Het is vrij nieuw in vergelijking met de meeste rashonden, en nog steeds een minder populaire keuze dan kleine Doodle mixen. De Chichon mix is ontstaan in de afgelopen decennia, meestal in het kielzog van de trend voor designer honden zoals de Labradoodle en de Cockapoo. U vindt soms tweede generatie Chichons – dat wil zeggen pups met twee Bichon Chihuahua mix ouders. Maar vaker vindt u pups met twee raszuivere ouders.

Zowel de Chihuahua als de Bichon Frise ouders zijn speelgoedhonden die een geschiedenis hebben als schoothondjes. Je kunt dus verwachten dat een Chichon eigenschappen heeft die een geweldige schoothond maken.

Bichon Chihuahua Mix Uiterlijk

Omdat de Chichon een gemengd ras is, kan zijn uiterlijk nogal variëren. Echter, door te kijken naar de twee ouderrassen, kunnen we voorspellen hoe de pups eruit zullen zien. De Bichon Frise is de iets grotere van de twee ouderrassen. Volgroeid zal een Bichon Frise ergens tussen de 9,5 en 11,5 inch groot zijn en tussen de 12 en 18 pond wegen. Chihuahuas zijn kleiner, worden tussen de 5 en 8 centimeter groot, maar wegen niet meer dan 6 pond als volwassene.

Beide ouderrassen vallen in de categorie speelgoedrassen, dus u kunt hetzelfde verwachten van een Chihuahua Bichon mix. Meestal zullen Chichon puppies ergens tussen de grootte van hun ouders in vallen. Dus, ze zullen vaak tussen 5 en 11,5 centimeter groot zijn, met een maximum gewicht van 18 pond.

Vachttype

Grootte is niet het enige dat kan variëren. Alle fysieke kenmerken, inclusief vachttype en kleur, kunnen variëren. Kijk naar de ouders om het vachttype en de kleur van uw pup te voorspellen. Een Chichon heeft meestal een pluchen, zachte vacht. Hij kan kort of lang zijn, afhankelijk van de Chihuahua-ouder. En ze kunnen een lichte krul in hun vacht hebben, die afstamt van hun Bichon ouder.

Hun verzorgingsbehoeften zullen afhangen van het vachttype dat ze erven. Hoewel deze mix vaak weinig verhaart, is deze mix niet hypoallergeen. In feite is geen enkel hondenras hypoallergeen, omdat de allergenen die een allergische reactie teweegbrengen zich bevinden in de huidschilfers en het speeksel van uw hond!

bichon chihuahua mix

Kleuren

Een Chichon kan ook elke kleur erven die in de ouderrassen mogelijk is. De Bichon Frise kan komen in effen wit, of wit met abrikoos, crème, of buff kleuren. Chihuahuas, aan de andere kant, kunnen komen in vrijwel elke kleur variëteit.

Veel fokkers mengen een bleke Chi met een Bichon om witte pups te krijgen. Maar anderen zullen proberen wat meer ongebruikelijke en populaire Chihuahua kleuren te krijgen, zoals gestroomd of merle.

Bichon Chihuahua Mix Temperament

Een Bichon Frise en Chihuahua mix vormen meestal een zeer sterke band met hun gezin. Hun ouderrassen hebben hun oorsprong als schoothondjes, dus hun temperament is geëvolueerd om bijna perfect bij deze rol te passen! Bichons staan bekend om hun goede omgang met kinderen en andere huisdieren. Maar Chihuahuas kunnen terughoudender zijn. Chihuahuas kunnen minder goed overweg met andere huisdieren en kleine kinderen, deels omdat ze door hun kleine formaat kwetsbaar zijn voor verwondingen. Wees u er dus van bewust dat uw Chichon zowel het type als de persoonlijkheid kan erven!

Bovendien kan de sterke band die je Chihuahua en Bichon Frise mix zal vormen voor- en nadelen hebben. Natuurlijk is het geweldig om zo’n geweldige relatie met je hond te hebben. Maar sterke loyaliteit als deze kan ook resulteren in territoriale en bewakingsagressie. In feite bleek uit een studie dat zowel Bichon Frises als Chihuahuas bovengemiddeld scoorden op vreemdelinggerichte agressie en zelfs op baasgerichte agressie. Een deel hiervan kan voortkomen uit waakgedrag, maar het kan ook het gevolg zijn van het feit dat eigenaren hun honden niet socialiseren of trainen, omdat ze zo klein zijn!

Belang van socialisatie

Ook al zal een Bichon Chihuahua mix een kleine hond zijn, dit betekent niet dat eigenaren socialisatie en training kunnen overslaan. Ja, ze doen misschien niet veel pijn als ze naar u of iemand anders bijten. Maar bijten is nog steeds een zeer problematisch gedrag. En een slecht gesocialiseerde hond zal eerder angstig reageren op nieuwe situaties, wat niet prettig is voor u en uw hond! Zorg er dus voor dat u een Chichon goed socialiseert voordat hij 16 weken oud is. Dit zal de vrolijkste en vriendelijkste persoonlijkheid in uw pup stimuleren.

Chichon training en oefening

Training en beweging zijn nog steeds belangrijk, ook al resulteert de Bichon Chihuahua mix in zo’n kleine hond. Een Chichon heeft niet veel beweging nodig, zeker niet in vergelijking met grotere honden. Een dagelijkse wandeling zal vaak voldoende zijn, maar u kunt dit afwisselen met wat actieve spelletjes, of enkele bijzonder energieke trainingssessies.

Kleine honden zoals deze mix kunnen wat moeite hebben met potjestraining vanwege hun kleine blaas. Dit is dus een gebied waar je veel geduld en consistentie nodig hebt. Sommige eigenaren vinden het het beste om de puppy-pad methode te gebruiken gedurende het hele leven van hun hond. Maar als u hen traint om buiten te plassen, zal dat gepaard gaan met veel uitstapjes naar de aangewezen toiletruimte.

Positieve beloningsmethoden zijn de beste trainingsmethode voor deze kleine mix. Dit zal de sterke band met uw hond versterken. Maar zorg ervoor dat u ze niet overvoert. Trainingssnoepjes moeten worden afgetrokken van hun dagelijkse hoeveelheid calorieën.

Bichon Chihuahua Mix Gezondheid en Verzorging

Hoewel deze kleine honden goede huisdieren kunnen zijn in het juiste huis, zijn er verschillende gezondheidsproblemen waar eigenaren zich bewust van moeten zijn. Als speelgoedhondjes is de Chichon kwetsbaar voor bepaalde problemen die verband houden met hun grootte. Dit omvat het volgende:

 • Overvolle tanden en gerelateerde gebitsproblemen
 • Breekbare botten
 • Geboorteproblemen
 • Zachte plekken op het hoofd
 • Obesitas

Erfelijke problemen

Naast problemen in verband met de grootte van de Chichon, zijn er een aantal gezondheidsproblemen die kunnen worden doorgegeven van de raszuivere Chihuahua en Bichon Frise. Hier zijn enkele veel voorkomende problemen die een Bichon Chihuahua mix kan erven van hun raszuivere ouders:

 • Parodontale ziekte
 • Hartruis
 • Ingehouden melktanden
 • Otitis externa
 • Conjunctivitis
 • Anaalzak impactie
 • Cataract
 • Patellaire luxatie

Chichon Levensduur

Er zijn zeer weinig studies die kijken naar de levensduur van gemengde rassen zoals de Bichon Chihuahua mix. We kunnen echter een algemeen idee krijgen van de gemiddelde levensduur door te kijken naar de ouderrassen. Studies hebben uitgewezen dat zowel Chihuahuas als Bichon Frise honden gemiddeld 12,5 jaar leven. Honden van gemengde rassen kunnen langer leven dan hun raszuivere soortgenoten, volgens studies over de levensduur van honden. Maar deze kleine mix is vatbaar voor veel potentiële gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om ze de best mogelijke dagelijkse verzorging te geven, en een gerenommeerde fokker te kiezen als je hart uitgaat naar deze mix.

Het vinden van Bichon Chihuahua Mix Puppies

Deze mix is momenteel niet enorm populair in vergelijking met sommige andere kruisingshonden. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Hoewel het betekent dat je minder snel te maken krijgt met puppyfabrieken, kan het ook betekenen dat gerenommeerde fokkers moeilijk te vinden zijn! Maar dat betekent niet dat u de eerste de beste fokker moet kiezen. Het kiezen van een gerenommeerde fokker zal de gezondheid en levenskwaliteit van uw hond maximaliseren.

De beste fokkers fokken alleen met gezonde honden. Zij kunnen u bewijzen laten zien van duidelijke gezondheidstests, en zullen u met plezier bezoeken en de pups ontmoeten. U zou ook de moederhond moeten ontmoeten, om te zien hoe zij op vreemden reageert. Omdat deze mix niet al te populair is, kosten pups vaak minder dan $1000. Maar de prijzen variëren afhankelijk van de vraag en eigenschappen zoals de kleur van de vacht.

Is een Chihuahua Bichon Frise Mix een goed huisdier?

In het juiste huis kan deze toy mix een goed huisdier zijn. Maar het is belangrijk dat eigenaren zich realiseren dat deze kruising alleen in naam een speelgoedras is. In werkelijkheid hebben ze veel speciale zorg nodig. De Chichon hond kan lijden aan veel gezondheidsproblemen, en er moet bijzondere aandacht worden besteed aan hun gebit, training en socialisatie. Bovendien weet u niet altijd wat u van uw hond kunt verwachten. Soms worden het exacte uiterlijk en de eigenschappen die deze mix erft pas onthuld als uw pup er is.

Bichon Chihuahua mix pups zullen niet altijd geschikt zijn voor huizen met kinderen. Dit zijn delicate kleine honden die een huis nodig hebben met geduld en een zachte behandeling. Misschien moet u ook investeren in producten zoals hondenhellingen om te voorkomen dat uw pup zich verwondt bij het springen van hoge banken of bedden.

Vergelijkbare rassen

De Chichon past niet in elk huis. Als er enkele eigenschappen zijn waar je van houdt bij deze mix, maar je wilt zien wat er nog meer is, waarom overweeg je dan niet enkele van de volgende rassen:

Heeft u een Bichon Chihuahua Mix?

Deze kleine mix is ongewoon, maar groeit langzaam in populariteit. Heeft u thuis een Chichon? Of probeert u nog steeds te beslissen of dit speelgoedras geschikt is voor u? We horen graag uw gedachten over deze kleine kruising in de commentaren!

Referenties en bronnen

 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Duffy, D. (et al), “Breed Differences in Canine Aggression”, Applied Animal Behavior Science (2008).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Capik, I. ‘Periodontal Health vs. Various Preventive Means in Toy Dog Breeds’, Acta Veterinaria Brno (2010)
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
 • O’Neill, D. (et al), ‘Demography and Commonly Recorded Clinical Conditions of Chihuahuas Under Primary Veterinary Care in the UK in 2016’, BMC Veterinary Research (2016).
 • Nilsson, K. (et al), ‘Heritability of Patellar Luxation in the Chihuahua and Bichon Frise Breeds of Dogs and Effectiveness of a Swedish Screening Program’, The Veterinary Journal (2008).
 • Urfer, S. (et al), ‘Risk Factors Associated with Lifespan in Pet Dogs Evaluated in Primary Care Veterinary Hospitals’, Journal of the American Animal Hospital Association (2019).
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).