Beste Puppyvoeding – Een gids voor het kiezen van goed hondenvoer voor uw pup

beste puppyvoeding

Het beste puppyvoer voor het ene hondenras is misschien niet geschikt voor een ander hondenras.

Er bestaat geen one-size-fits-all recupe dat in de behoeften van alle puppyrassen in gelijke mate zal voorzien, wat betekent dat u het voer voor uw puppy met grote zorg moet kiezen!

In totaal heeft uw puppy zes categorieën voedingsstoffen nodig om te gedijen: water, eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitaminen.

Puppy’s hebben ook meer van deze voedingsstoffen nodig dan volwassen honden van hetzelfde ras om ervoor te zorgen dat ze opgroeien tot gezonde volwassen honden.

Laten we eens kijken naar de beste puppyvoeding voor uw nieuwe hond.

De producten in dit artikel zijn zorgvuldig en onafhankelijk geselecteerd door het Happy Puppy Site team. Als u besluit een aankoop te doen via een van de links met een sterretje, verdienen wij mogelijk een kleine commissie op die verkoop. Dit is zonder extra kosten voor u.

De Top 5 Puppyvoeding

Klik op bovenstaande links om direct naar informatie over deze merken te springen. Of blijf lezen voor een volledig overzicht van het beste hondenvoer voor puppy’s.

Inhoud van het beste puppyvoer

Laten we nu eerst eens kijken hoeveel een puppy moet eten.

beste puppyvoeding

Hoeveel moet een puppy eten?

Over het algemeen hebben pasgeboren puppy’s tot twee keer zoveel calorische energie nodig als wanneer ze volwassen honden worden.

Maar het aantal dagelijks benodigde calorieën kan enorm verschillen tussen puppy’s van kleine rassen en puppy’s van grote rassen!

Daarom zal het beste puppyvoer voor kleine rassen zo samengesteld zijn dat het een pup ondersteunt die vrij snel – meestal binnen de eerste 12 levensmaanden – zal uitgroeien tot haar volledige volwassen grootte.

Het beste recept voor grote rassen daarentegen zal worden samengesteld ter ondersteuning van een puppy die er langer over kan doen om zijn volledige volwassen grootte te bereiken, wat soms wel twee of zelfs drie jaar kan duren.

Een van de grootste gevaren is hier dat u uw puppy te veel calorieën geeft, denkend dat te veel eten beter is dan te weinig eten. Dit is een veel voorkomende maar gevaarlijke fout van nieuwe puppy-eigenaren!

We zullen dit meer bespreken, verderop in het artikel.

beste puppyvoeding

Puppy Dieetvereisten

Zoals we al eerder zeiden, heeft uw nieuwe vriend zes categorieën voedingsstoffen nodig om te gedijen: water, eiwit, vet, koolhydraten, mineralen en vitaminen.

De verhoudingen tussen elke voedingsstof moeten ook complementair zijn om de groei van uw puppy soepel te laten verlopen.

Eiwit en vitamine D

Eiwit is een van de meest essentiële voedingsstoffen voor de gezonde groei van uw pup.

Te weinig eiwitinname kan invloed hebben op hoe goed het skelet van je kleine pup groeit. Dat komt omdat eiwit alle 10 essentiële aminozuren bevat die uw puppy nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken.

Uw pup heeft echter ook voldoende vitamine D nodig om deze essentiële aminozuren te metaboliseren, dus alleen focussen op eiwitinname zal niet voldoende zijn om een gezonde volwassen hond te verzekeren.

Vetzuren

Omega-3 en Omega-6 vetzuren, die grotendeels afkomstig zijn van dierlijke eiwitten, spelen een essentiële rol bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen, het geheugen en andere functies.

Het hebben van voldoende vetzuren is van vitaal belang zodat uw pup de verschillende vitaminen en mineralen die nodig zijn voor haar ontwikkeling kan opnemen en gebruiken.

Om deze reden is de puppytijd geen tijd om uw hondje op een vetarm dieet te zetten, hoewel u ook moet oppassen voor het overvoeren van voedingsvetten.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de meest direct beschikbare energiebron voor uw pup. Overtollige koolhydraatcalorieën worden in het lichaam opgeslagen als vetreserves.

beste puppyvoeding

Vitaminen en Mineralen

Uw puppy heeft ook verschillende vitaminen en mineralen in specifieke hoeveelheden nodig voor een goede groei en ontwikkeling.

Calcium, fosfor, natrium, chloride, kalium en magnesium behoren tot de belangrijkste mineralen. Vitaminen A, D, E, K, C en B-complex zijn enkele van de meest kritische vitaminen.

Beste Natte Puppyvoeding

Het typische natte puppyvoer zit vol met vocht – bij sommige merken wel 80 procent. Het wordt meestal geleverd in blikken of zakjes. Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire opties.

Wellness Complete Health “Just for Puppy” Nat Blikvoer voor honden.

Dit recept van Wellness* heeft een zeer eenvoudige ingrediëntenlijst: alleen natuurlijke eiwitten, licht verteerbare groenten en fruit en vitaminen en mineralen.

Deze voeding is gemaakt in Noord-Amerika, en heeft geen vulstoffen of kunstmatige conserveringsmiddelen.

Bovendien is het verkrijgbaar in verschillende maten – 24 x 6 ounce blikjes, of 12 x 12,5 ounce blikjes.

Hill’s Science Diet Wet Puppy Food

Dit Hill’s Science Diet puppyvoer* is zo ontworpen dat u uw puppy op de leeftijd van één jaar naadloos kunt laten overgaan op de volwassen versie.

Dit recept is samengesteld om uw middelgrote puppy te helpen het ideale lichaamsgewicht te behouden gedurende de hele puppytijd. Als u een puppy hebt van een miniatuurras of een puppy van een groter ras, zijn de maatspecifieke hoofdstukken verderop in dit artikel wellicht nuttiger.

NUTRO Puppy Natuurlijk Natvoer

Het NUTRO puppy natural natvoer* is er in de smaken kip of lam, en heeft een speciaal derde recept dat ontworpen is voor grote rassen.

Het belangrijkste ingrediënt van dit voer is op de boerderij gewonnen eiwit. En elk recept bevat geen tarwe, maïs, soja of kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Beste droogvoer voor puppy’s

Behalve het proeven van de brokken van uw puppy voordat u ze serveert, is de beste manier om ervoor te zorgen dat u op beide een home run slaat, de aankoop in kleinere hoeveelheden totdat uw puppy een favoriet kiest.

Pedigree Puppyvoeding Groei en Bescherming

Pedigree* puppyvoer is een vertrouwde naam, met een recept dat de unieke calorie- en voedingsbehoeften van puppy’s weerspiegelt.

Dit voer bevat calcium, fosfor, Omega-3 DHA en veel hoogwaardige eiwitten om uw puppy sterk en gezond te houden.

Het heeft zelfs een handige puppyvoedingsgids op de achterkant, zodat u zeker weet dat u uw pup precies de juiste hoeveelheid geeft.

EUKANUBA Puppy Groeivoeding

Dit Eukanuba-recept* bevat het merkgebonden vezelmengsel van prebiotica en bietenpulp ter ondersteuning van het zich nog ontwikkelende spijsverteringsstelsel van uw puppy.

Het recept bevat Omega-3 DHA uit natuurlijke visolie en veel vitaminen en mineralen.

Eukanuba biedt ook specifieke recepten voor kleine rassen* en grote rassen*. Maar later meer over specifieke rasgrootte opties!

Royal Canin Medium Puppy Droog Hondenvoer

Royal Canin puppyvoeding* heeft de wetenschap van puppyvoeding naar een nieuw niveau getild met een verscheidenheid aan droge recepten voor puppy’s van mini tot maxi formaat, aangepast in vitaminen, mineralen en voedingsstoffen voor de unieke voedingsbehoeften van elk hondenras.

Het heeft een handige voedingstabel gebaseerd op het gewicht van uw puppy, en ingrediënten om een gezonde spijsvertering te bevorderen.

beste puppyvoeding

Beste Graanvrije Puppyvoer

Hoewel het niet altijd nodig is om uw puppy een graanvrij dieet te geven, als uw dierenarts het aanbeveelt of als uw puppy een gevoelig buikje lijkt te hebben, kan graanvrij puppyvoer een geweldige optie zijn!

Wellness Complete Health Graanvrij Puppyvoer

Het geven van graanvrij puppyvoer* zoals Wellness is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat uw pup een zo puur mogelijke eiwitrijke voeding krijgt.

Dit recept maakt gebruik van hoogwaardige eiwitten en volledig natuurlijke ingrediënten. Het is ontworpen om een gezonde huid, vacht en spijsvertering te bevorderen en de energie te stimuleren.

Orijen Grain Free Puppy Formula

Dit Orijen puppyvoer* is een graanvrije optie, ontworpen om een dieet met beperkte ingrediënten te bieden ter ondersteuning van het nog ontwikkelende spijsverteringsstelsel van puppy’s.

Ze gebruiken verse, regionale ingrediënten en hebben een gids voor de overgang van een oude voeding.

Nulo Graanvrij Puppyvoer

Het Nulo graanvrij puppyvoer* is een andere goede optie als u op zoek bent naar een eiwitrijk dieet voor uw puppy.

Dit recept bevat 80% dierlijke eiwitten, en ondersteunt een gezonde cognitieve ontwikkeling.

Het heeft twee belangrijke eiwitsmaken – kalkoen en zalm. Dus, je hebt een keuze als je hond er niet van houdt!

Puppyvoer voor grote rassen

Het is een veel voorkomende misvatting dat puppy’s van grote rassen meer van alles nodig hebben (en vooral meer eiwitten) om gezond op te groeien. Puppies van grote rassen hebben niet meer nodig. Ze hebben gewoon een recept voor grote rassen nodig dat speciaal is ontworpen om aan hun dagelijkse behoefte aan calorieën en voedingsstoffen te voldoen.

Hill’s Science Droog Puppyvoer voor grote rassen

Dit premium puppyvoer* wordt door dierenartsen aanbevolen voor honden van grote rassen die naar verwachting ten minste 55 pond wegen als ze volwassen zijn.

Deze Science Diet recupe is ontworpen om te voldoen aan de calcium-, vitamine-, mineraal- en caloriebehoeften van honden van grote rassen.

Maar het bevat ook glucosamine en chondroïtine om sterke spieren, banden en gewrichten te helpen ontwikkelen.

IAMS Proactive Health Droogvoer voor Grote Puppy’s

Dit IAMS puppyvoer recept* heet “Smart Puppy” en is verrijkt met voor de hersenen gezonde Omega-3 vetzuren om dat te bewijzen.

Deze voeding is geschikt voor puppy’s van grote rassen tot 24 maanden oud, wat de tragere groeisnelheid van honden van grote rassen weerspiegelt.

Purina Pro Plan Focus Puppyvoer voor grote rassen

Pro Plan puppyvoer voor honden van grote rassen* zit boordevol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen om puppy’s van grote rassen te helpen groeien in een optimaal tempo voor hun volwassen grootte.

Het heeft een handige voedingsgids gebaseerd op het gewicht van uw puppy. Plus, het komt in een grote verscheidenheid aan smaken, zodat u zelfs een kieskeurige puppy een plezier kunt doen!

Beste puppyvoeding voor kleine rassen

Puppyvoer voor miniatuur- en speelgoedrassen is ontworpen om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Maar het kan ook andere kwaliteiten hebben, zoals kleine brokjes, om uw kleinere puppy te helpen.

Laten we eens kijken.

Hill’s Science Droog Dieet Hondenvoer voor Kleine Rassen

Hill’s Science Diet puppyvoeding* is precies samengesteld voor de voedingsbehoeften van puppy’s van kleine en speelgoedrassen.

Het wordt aangeboden in zakken van 4,5 pond en 15,5 pond.

De brokken zijn kleiner gemaakt, zodat ze gemakkelijk te kauwen zijn voor puppy’s van kleine en speelgoedrassen. Het recept is gemaakt door veterinaire voedingsdeskundigen om aan de behoeften van puppy’s te voldoen.

Bil Jac Droog Puppyvoer voor kleine rassen

Het Bil Jac droogvoer voor kleine rassen* is een andere geweldige optie voor kleinere rassen. Het belangrijkste ingrediënt is echt eiwit, en het is ontworpen om een gezond immuunsysteem te ondersteunen.

Bovendien bevat het geen kunstmatige vulstoffen, gluten of conserveringsmiddelen.

Purina Pro Plan Focus Puppyvoer voor kleine rassen

Dit Purina puppyvoer* zit boordevol vitaminen, mineralen, vetzuren en voedingsstoffen om uw puppy van kleine rassen te helpen groeien.

Dit voer is ontworpen voor puppy’s die niet meer dan 20 pond wegen als ze volgroeid zijn.

Puppyvoer met gevoelige maag

Natuurlijk en biologisch zijn twee termen die soms worden verward. Biologisch puppyvoer betekent dat het recept enkele of alle biologische ingrediënten bevat.

Maar natuurlijk puppyvoer kan verschillende dingen betekenen. Lees dus zeker de opmerkingen van de fabrikant over het specifieke voer om meer te weten te komen.

Natuurlijk puppyvoer kan helpen als uw puppy een gevoelige maag heeft door bepaalde ingrediënten. Maar raadpleeg eerst uw dierenarts.

Diamonds Naturals Echt Kip Puppyvoer

Dit Diamond puppyvoer* heeft veel antioxidanten, Omega-3 DHA en vitaminen en mineralen om uw puppy te helpen groeien.

Dit voer is beter voor kleine rassen, dankzij de grootte van de brokken en de voedingsopbouw.

Purina Puppy Chow Natuurlijk Puppyvoer

Dit Purina puppyvoer recept* richt zich op het verstrekken van de natuurlijke ingrediënten, vitaminen en mineralen die uw puppy nodig heeft om gezond en sterk op te groeien.

Dit recept gebruikt echte eiwitten, en ondersteunt een gezonde spijsvertering. Het kan dus een geweldige optie zijn voor een puppy met gevoelige maagproblemen.

Hill’s Ideal Balance Natural Droog Puppyvoer

Dit Hill’s puppyvoer recept* bevat eieren voor natuurlijke vetzuren, bruine rijst voor natuurlijke vezels en kip voor natuurlijke eiwitten.

De rest bestaat uit vitaminen en mineralen om uw puppy de beste start in het leven te geven. Het is ontworpen voor een gezonde spijsvertering, en een glanzende vacht!

Zelfgemaakt Puppyvoer

Veel mensen kiezen ervoor om hun eigen puppyvoer te maken – zoals een rauw dieet.

Rauw vlees, orgaanvlees en ongekookte vleesbotten maken allemaal deel uit van een rauw puppydieet.

Maar ook hier is het het beste om met uw dierenarts samen te werken om u te beschermen tegen mogelijke voedselvergiftiging door bedorven vlees, gebitsgevaar door botsplinters en ontbrekende voedingsstoffen die uw pup nodig heeft.

Ongeacht welk type u besluit uw puppy te geven, moet u een eerste weging plannen en vervolgens uw puppy wekelijks wegen om er zeker van te zijn dat zijn wekelijkse gewichtstoename in overeenstemming is met het ras, de leeftijd en de aanbevelingen van de dierenarts.

beste puppyvoeding

Puppy groei

Chronische overvoeding tijdens de puppymaanden kan leiden tot een zwaarlijvige pup of jongvolwassen hond.

Het is van vitaal belang het beste hondenvoer voor puppy’s te kiezen dat een evenwichtige inname van voedingsstoffen biedt, bestaande uit koolhydraten, vetten en eiwitten, zodat uw puppy het risico van obesitas bij honden op volwassen leeftijd vermijdt.

Volwassen grootte, vachtdikte en -lengte en temperament zijn allemaal bekende invloeden bij het bepalen van de groeisnelheid van puppy’s.

Een puppy in speelgoedformaat kan zijn volledige volwassen grootte en gewicht al na 9 maanden bereiken, terwijl een reuzenpup er 15 maanden of langer over kan doen.

Het is altijd een goed idee om nauw samen te werken met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat het puppyvoer dat u aanbiedt resulteert in evenwichtige voedingsstoffen en een gezonde groei.

Daarom moet uw puppy regelmatig gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat ze in een gezond tempo groeit (niet te langzaam en niet te snel) en dat haar voedingsstoffen voldoen aan haar dagelijkse groeibehoeften.

Kunnen puppy’s hondenvoer voor volwassenen eten?

Puppy’s hebben speciale voedingsbehoeften die heel anders zijn dan wat volwassen honden nodig hebben om gezond te blijven.

Omdat uw pup zo snel groeit en elke dag zoveel energie verbruikt, zal ze niet alles wat ze nodig heeft uit een volwassen hondenvoerformule kunnen halen.

beste puppyvoeding

Vraag bij twijfel uw dierenarts om raad.

Het voeren van door de dierenarts aanbevolen puppyvoer kan u geruststellen over de gezondheid van uw puppy tijdens zijn groei.

Het kiezen van natvoer versus droogvoer

Is het beste hondenvoer voor puppy’s nat of droog?

Dit is zo’n veel voorkomende vraag die nieuwe puppy-eigenaren hebben!

En hoewel het gemakkelijk is om op te merken dat je de keuze hebt tussen nat vs droogvoer voor puppy’s, is het veel minder gemakkelijk om uit te zoeken welke je moet kiezen. Of dat u beide soorten aan uw pup moet aanbieden.

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van elk type en erachter komen!

Droge brokken Voordelen

 • In een typisch speenproces zullen droge brokken het eerste zijn wat uw puppy eet. Het kan dus dienen als iets vertrouwds terwijl uw puppy zich aanpast aan zijn nieuwe leven bij u.
 • Brokken zijn geweldig voor training en interactieve hondenspeelgoedspelletjes, want het is niet rommelig en u kunt het gemakkelijk vervoeren en opbergen.
 • Droge brokken kunt u veilig de hele dag buiten laten staan om vrij te voeren. Maar u moet niet opgegeten brokken minstens eenmaal per dag weggooien.
 • Brokken zijn meestal ook de meest economische keuze in vergelijking met nat puppyvoer.
 • Een zak brokken is na opening beslist langer houdbaar dan een blikje of zakje natvoer.
 • Brokken kunnen helpen bij het schoonhouden van puppytanden. Sommige puppybrokken zijn zelfs ontworpen om de tanden te reinigen terwijl uw puppy kauwt.

Droge Brokken Nadelen

 • Brokken bevatten veel minder vocht (zelfs als ze bevochtigd zijn) dan natte varianten. Dus als uw puppy niet genoeg water drinkt, helpt het voeren van droge opties niet om hem gehydrateerd te houden.
 • Kauwen op brokjes kan een beetje pijnlijk zijn tijdens het doorkomen van tandjes, waardoor uw puppy misschien minder graag eet.
 • Brokken kunnen na verloop van tijd bederven, zelfs met toevoeging van conserveringsmiddelen. Het is dus belangrijk om te letten op de houdbaarheidsdatum op al het droge puppyvoer.
 • Tot slot bevatten brokken vaak een hoger gehalte aan koolhydraten, die als bindmiddel dienen om alle ingrediënten bij elkaar te houden, maar niet zo goed zijn voor de voedingsbehoeften van uw puppy.

Foto's van Golden Retriever puppies

Natvoer Pro’s

 • Een belangrijk voordeel van natvoer is dus dat uw groeiende puppy gehydrateerd blijft. Natvoer kan bijna lijken op eten en drinken in één portie!
 • Een ander groot voordeel van natvoer is dat het uiterst gemakkelijk te eten is, wat een zegen kan zijn als de tanden en het tandvlees van uw puppy pijnlijk zijn door het doorkomen van tandjes.

Nadelen van natvoer

 • Natvoer helpt niet bij het reinigen van de tanden.
 • Puppy’s vinden het gemakkelijk om een portie natvoer op te schrokken en op zoek te gaan naar meer. Bezorgde puppy-eigenaren kunnen ervan uitgaan dat hun puppy nog steeds honger heeft en dus nog een portie aanbieden, wat leidt tot overgewicht.
 • Deze optie is meestal duurder dan droge brokken, al het andere gelijk.
 • Het moet ook sneller geconsumeerd worden om bederf te voorkomen. Dus een voorraad aanleggen is veel moeilijker!
 • Ten slotte kan natvoer een hoger suikergehalte bevatten dan droge brokken, omdat de suiker helpt als bindmiddel met gelatine of andere ingrediënten om het voedsel in een smakelijke vorm bij elkaar te houden.

Helaas is er geen gemakkelijk antwoord. De beste optie voor uw kleine vriend kan nat, droog of beide zijn!

Het beste puppyvoer - Een gids voor hondenvoer.

Het beste puppyvoer

De beste puppy vinden kan moeilijk zijn.

Maar we hopen dat de informatie in dit artikel uw “nieuwe leercurve” heeft helpen verminderen en u heeft geholpen het beste hondenvoer voor puppy’s te vinden.

Vergeet niet, door uw nieuwe pup meer dan één merk voer aan te bieden, kunt u haar helpen zich op haar gemak te voelen met het uitproberen van verschillende voedingsmiddelen gedurende haar hele leven.

Dit zal van pas komen als ze op enig moment een speciaal dieet nodig heeft, of als haar “favoriete” voer plotseling niet meer beschikbaar is.

Op een gelukkige puppytijd, en veel smakelijke maaltijden voor uw dierbare jonge pup om op te snoepen en van te genieten!

En laat ons weten wat de beste keuze is bij u thuis!

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als u deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname, en alle meningen in dit artikel zijn de onze.

Een specifiek ras voeren?

Bronnen

 • Ackerman, N., et al, “Aspinall’s Complete Textbook of Veterinary Nursing E-Book, 3rd Edition” Elsevier Health Sciences/Medical, 2016.
 • Hawthorne, A., et al, “Body-weight changes during growth in puppies of different breeds,” The Journal of Nutrition, 2004.
 • Barrette, D., DVM, “Calcium en fosfor voor honden en katten,” Nutrition Alimentation/Canine Veterinary Journal, 1988.
 • Beitz, D.C., et al, “Nutrient Requirements of Dogs and Cats,” National Academy of Sciences, 2006.
 • Larsen, J., DVM, PhD, DACVM, “Focus On Nutrition – Feeding Large-Breed Puppies,” American College of Veterinary Medicine/Life Stages Compendium, 2010.
 • Elliott, D., BVSc (Hons), PhD, Dipl. ACVIM, Dipl. ACVN, “Nutritional considerations for optimal puppy growth- Part 1,” Vet Grad, 2012.