Beste borstel voor Duitse herdershonden

beste borstel voor Duitse herder

In dit artikel gaan we kijken naar de beste borstel voor Duitse herder honden.

Het verzorgen van je Duitse herder is erg belangrijk voor zijn gezondheid en geluk.

We zullen het ook hebben over hoe je een Duitse herder moet verzorgen en we bespreken enkele van de beste verzorgingsproducten die er zijn.

De producten in dit artikel zijn zorgvuldig en onafhankelijk geselecteerd door het Happy Puppy Site team. Als u besluit een aankoop te doen via een van de links met een sterretje, verdienen we mogelijk een kleine commissie op die verkoop. Dit is zonder extra kosten voor u.

Duitse herder verzorging

De Duitse herder heeft een dubbele vacht die geëvolueerd is om het dier warm te houden in de koude bergomgeving waarin het ras gefokt werd om te werken.

De bovenvacht is recht, dicht en grof met plat haar dat dicht tegen het lichaam van de hond ligt. De ondervacht is zachter en dikker dan de bovenvacht. De vacht is het dikst en langer rond de nek van de hond.

Duitse herder vachtlengtes

Duitse herders hebben vier vachtlengte varianten:

 • Kort met ondervacht
 • Medium met ondervacht
 • Lang met een ondervacht
 • Lang zonder ondervacht

Bij het kiezen van de beste borstel voor een langharige Duitse herder is het belangrijk om te weten of hij een ondervacht heeft of niet, omdat de verzorgingsvereisten voor elk type iets anders zullen zijn.

Langharige Duitse herders hebben lange, pluimen op hun oren, op hun staart en op de achterkant van hun poten.

Een Duitse herder met een lange vacht zonder de ondervacht heeft dezelfde bevedering, maar zijn bovenvacht is zacht in plaats van ruw.

Gezondheid en dieet van de Duitse herder

Naast regelmatige verzorging kan wat u uw Duitse herder te eten geeft een belangrijke rol spelen in de gezondheid van zijn huid en vacht.

Een voeding die speciaal is samengesteld voor het Duitse herdersras* zal de juiste hoeveelheid vetten en oliën bevatten om ervoor te zorgen dat de vacht van uw hond in goede conditie blijft.

Baden of niet baden?

Je Duitse herder in bad doen kan een gigantische klus zijn, zeker als je geen geschikte hondenbadkuip hebt!

De vachten van Duitse herders zijn typisch dik en het duurt erg lang om goed te drogen.

Hoewel het baden van uw herder wat van zijn ondervacht kan losmaken, kunt u hem pas borstelen als de vacht helemaal droog is.

Tenzij je hond in iets smerigs heeft gerold of een huidaandoening heeft die regelmatig baden noodzakelijk maakt, kun je hem het beste in plaats daarvan borstelen.

Verharen Duitse herders?

Duitse herders worden ook wel “Duitse verharders” genoemd! Dit zou je een grote aanwijzing moeten geven over hun verzorgingseisen!

U moet uw Duitse herder minstens drie keer per week borstelen, zelfs dagelijks tijdens de tweejaarlijkse verharingsperiodes in het voor- en najaar.

Duitse herders verharen meestal twee keer per jaar flink.

In het voorjaar gebeurt het verharen zodat de hond zich kan ontdoen van zijn dikke winterondervacht, zodat hij niet oververhit raakt als het weer warmer wordt.

Veel vacht!

In de herfst, verharen Duitse herders voor de tweede keer zwaar.

Deze tweede verharing gebeurt zodat de hond zijn lichte zomervacht kan verliezen en vervangen door een dikkere laag vacht om hem warm te houden in de winter.

Buiten deze tijden verharen herders in gematigde hoeveelheden.

U zult merken dat uw Duitse herder niet zo zwaar verhaart als hij het grootste deel van zijn leven binnenshuis doorbrengt.

Centrale verwarming en beschutting houden uw hond warm, wat betekent dat hij niet de zware ondervacht nodig heeft die een hond in de openlucht nodig heeft.

Kun je voorkomen dat een Duitse herder gaat verharen?

Hoewel je niet kunt voorkomen dat je Duitse herder verhaart, kan een correcte verzorging helpen om de gevolgen te verminderen.

Later in dit stuk kijken we naar de beste hondenborstel voor een verharende Duitse herder.

Opgemerkt moet worden dat je je Duitse herder nooit moet knippen, tenzij er een veterinaire reden voor is.

Het afknippen van de zware vacht van uw hond lijkt misschien het beste voor u en uw huisdier, maar in werkelijkheid is het dat niet.

Honden hebben een bontjas nodig

De vachten van Duitse herders zijn bedoeld om ze warm te houden in de winter en koel in de zomer.

Het verwijderen van de lange, waterafstotende buitenste beschermharen van uw hond betekent dat hij in de winter nat en koud zal worden.

In de zomer heeft de huid van de hond geen natuurlijke bescherming tegen de UV-stralen van de zon, wat betekent dat hij kan verbranden.

Het duurt eeuwen voor de vacht weer aangroeit.

In sommige gevallen krijgt een geschoren Duitse herder zijn bovenvacht nooit meer helemaal terug.

Verzorging kortharige Duitse herder versus verzorging langharige Duitse herder

Sommige eigenaren van Duitse herders zeggen dat hun langharige hond veel minder verhaart dan zijn kortharige familieleden.

De verzorging van een langharige Duitse herder is dus niet zwaarder dan de verzorging van een kortharige herder!

De reden voor dit verschijnsel is dat de pluizige ondervacht vast komt te zitten in de dikke bovenvacht van de hond tijdens het verharen.

Hoewel dit minder haar op uw tapijten betekent, kan het tot gevolg hebben dat de bovenvacht van uw hond gematteerd raakt met klonten en klompen van de uitgevallen ondervacht.

Hoewel een kortharige herder minder snel last heeft van vervilting, zult u meer haar op uw tapijten en kleding zien.

Je ziet dus dat zowel lang- als kortharige herders veel verzorging nodig hebben, zij het om iets andere redenen.

Hoe vaak moet je je Duitse herder borstelen?

Idealiter borstelt u uw hond minstens drie keer per week.

Het is beter om verschillende korte borstelsessies in te lassen dan te proberen de hele klus in één keer te klaren, wat stressvol zou zijn voor de hond en vermoeiend voor u!

Regelmatig borstelen voorkomt overmatige haaruitval op uw vloeren en kleren, en het zal ook helpen om de huid en vacht van uw Duitse herder in goede conditie te houden.

Het gebruik van een Duitse herder borstel helpt om de natuurlijke oliën die de huid produceert te verdelen, waardoor de vacht van uw hond er glanzend en glanzend uitziet.

Grooming met de beste borstel voor Duitse herder werkt ook als een massage voor uw huisdier.

Het masseren van de huid door verzorging helpt een gezonde bloedsomloop te bevorderen.

Ook helpt vachtverzorging bij het opbouwen van een sterkere band tussen hond en baas.

Hoe verzorg je een Duitse herder

Zodra je je Duitse herder verzorgingsgereedschap hebt samengesteld, moet je weten hoe je je Duitse herder moet verzorgen.

Hier is een snelle gids voor hoe het te doen!

 • Begin met het controleren van de vacht van uw hond op matten en gebieden met dikke, verstopte ondervacht. Gebruik een speciale mattenontwarmer om voorzichtig de klitten eruit te halen en losse haren te verwijderen.
 • Als de vacht de neiging heeft om te klitten, gebruik dan voor het borstelen een vachtconditioner product.
 • Gebruik een deshedding tool om losse onderwol te verwijderen. Werk van de kop naar de staart van uw hond. Gebruik lange, vloeiende bewegingen en oefen geen neerwaartse druk uit. Te hard drukken kan het blad van het gereedschap in de huid van de hond drijven, wat erg oncomfortabel kan zijn voor uw huisdier.
 • Werk altijd in de richting van de haargroei, nooit ertegenin.
 • Gebruik een pennenborstel om de resterende ondervacht los te maken.
 • Eindig met borstelen met een zachte borstel om losse haren op te tillen en de vacht van uw hond een glanzende glans te geven.
 • Terwijl u uw Duitse herder verzorgt, moet u zijn huid en vacht controleren op tekenen van vlooien, teken, knobbels en bulten.

Onthoud: Laat je NOOIT verleiden om je Duitse herder te scheren of te knippen! Het duurt een eeuwigheid voordat de vacht weer goed groeit (als dat al gebeurt), waardoor uw hond het in de winter koud heeft en in de zomer oververhit kan raken.

Beste borstel voor Duitse herder

Zo, nu je meer weet over het verzorgen van je Duitse herder, is het tijd om te kijken naar de beste hulpmiddelen voor de klus, zodat je je eigen Duitse herder verzorgingsset kunt samenstellen.

Deshedding gereedschap

Een goed deshedding gereedschap is essentieel voor de verzorging van Duitse herders.

De Furminator

De Furminator Deshedding Tool voor honden* is een bestseller, en niet voor niets. De Furminator verwijdert tot 90% van de losse ondervacht!

Daar kan ik voor instaan, want mijn Duitse herder kruiste voortdurend toen ze jonger was. De Furminator is het enige ontharingsapparaat dat ik heb gebruikt dat deed wat het beloofde.

De tool is er in vijf maten, van klein tot reusachtig. Er is ook een versie voor kort en lang haar.

De Furminator is een roestvrijstalen blad met tanden die ontworpen zijn om door het haar te gaan, waardoor al dat vervelende losse spul dat anders overal op uw tapijten terechtkomt, wordt verwijderd.

Het gereedschap heeft een handige zelfreinigende knop voor het verwijderen van bont, zodat u het haar er niet zelf uit hoeft te trekken. Het handvat is comfortabel en gemakkelijk vast te houden, wat belangrijk is bij het borstelen van een grote hond.

De HappyDogz Pet Grooming Scheerborstel

Dit is een iets goedkoper alternatief voor de Furminator*.

De tool werkt in principe hetzelfde als de Furminator. De tool is er echter maar in twee maten en mist een zelfreinigende knop. Het blad is afneembaar voor reiniging, maar het is aan u om de verstopte haren eruit te trekken.

Dit gereedschap zou een goede optie zijn als je een Duitse herder pup hebt, zodat je alleen een kleinere borstel nodig hebt. Als je pup volgroeid is, zou je ervoor kunnen kiezen om de deshedder te upgraden naar een grotere versie met meer functies.

Beste borstel voor Duitse herder: Slicker

Een nuttige toevoeging aan je Duitse herder verzorgingsset is een slickerborstel. In plaats van elke keer dat u uw hond borstelt, gebruikt u de slickerborstel.

De Pet Portal Pro Quality Self Cleaning Slicker Brush* is een professionele slickerborstel die zeer geschikt is voor het verwijderen van kleinere viltjes en klitten.

De borstel heeft een handige zelfreinigende knop, zodat u niet elke keer dat u hem gebruikt hoeft te worstelen om losse haren uit de borstel te verwijderen.

De Pet Neat Self Cleaning Slicker Brush* is iets goedkoper dan de Pet Portal Pro, maar wel een goede optie.

De borstel heeft een zelfreinigende functie en is verrassend goed gemaakt en stevig voor de prijs.

Beste borstel voor Duitse herder: Pin en varkenshaar

Een belangrijke aanvulling op uw collectie verzorgingsgereedschap voor de Duitse herder is een borstel met pen en haar.

Je hebt een pen- en borstel nodig om de oude ondervacht los te maken, vuil en puin te verwijderen, en vervolgens de lange, buitenste beschermharen glad te strijken om de vacht een glanzende afwerking te geven. Aan de ene kant heeft de borstel pintanden en aan de andere kant een zachte borstel.

De Safari Pin & borstel voor honden

Dit zeer goed gemaakte product* is een van de bestsellers op Amazon.

De pennen hebben afgeronde uiteinden om gemakkelijk op de huid van uw hond te zijn, en de zachte borstelharen glijden soepel over de vacht, masseren uw huisdier en helpen de oliën over de vacht te verdelen.

De HaloVa Pet Comb, Professionele Dubbelzijdige Pin & Bristle Bamboo Brush

Een andere bestseller is de HaloVa Pet Comb, Professional Double Sided Pin & Bristle Bamboo Brush.* Dit is een super kwaliteit borstel die geweldig werk doet om de vacht van uw Duitse herder in ongerepte conditie te houden.

De pinnen met ronde uiteinden zijn gemaakt van sterk plastic, en de zachte haren zijn gemaakt van natuurlijk materiaal. De borstel en het handvat zijn gemaakt van verantwoord geproduceerd hout.

beste borstel voor duitse herder

Dempende harken en kammen voor Duitse herdershonden

Dematting harken en kammen hebben metalen tanden die gelijkmatig verdeeld zijn. Het idee van dit gereedschap is om tot in de basis van de vacht te reiken, terwijl je de hark voorzichtig door de vacht trekt. Het gereedschap haalt alle vilten en klitten eruit ter voorbereiding op de slickerborstel of het deshedding gereedschap.

De Pat Your Pet Grooming Tool – 2-zijdige vachthark voor katten & honden

Deze borstel heeft een 2-in-1 kop*. De ene kant heeft 9 tanden die hardnekkige matten en klitten kunnen verwijderen en de andere kant heeft 17 tanden voor het uitdunnen van de vacht en het starten van het ontharingsproces.

De Pat Your Pet is een robuuste, goed gemaakte grooming tool die een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft en doet wat hij belooft. Een nadeel van dit gereedschap is dat het maar in één klein formaat wordt geleverd. Dat kan het een lange klus maken als je een erg grote Duitse herder hebt.

PawsPamper Extra Brede Vachthark

Deze borstel is gebouwd met het oog op grotere honden*. De bladen zijn gemaakt van roestvrij staal en hebben afgeronde randen om huidirritatie te voorkomen.

Het gereedschap is extreem goed gemaakt met een full-tang houten handvat dat niet loslaat. De PawsPamper is ontworpen voor gebruik op honden met een zeer zware of dubbele vacht, waardoor het perfect is voor Duitse herders.

Als u niet helemaal tevreden bent met het product, belooft het bedrijf u een volledige terugbetaling.

Beste borstel voor Duitse herder

Bij het kiezen van de beste borstel voor Duitse herdershonden is het belangrijk om te weten of uw herder een lange of korte vacht heeft, met of zonder ondervacht.

Uw Duitse herder grooming kit moet een deshedding tool en een pin en borstel bevatten. Een andere nuttige aanvulling is een slickerborstel en een ontwarringstool.

Als je een Duitse herder of Duitse herder kruising hebt, welke verzorgingsroutine volg je dan?

Waarom deel je het verzorgingsverhaal van jouw Duitse herder niet in het commentaarveld hieronder?

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als u deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname, en alle meningen in dit artikel zijn de onze.

Referenties en verder lezen