Berner Sennenhonden Mix Ras Honden – Grote Mixen Met Grote Persoonlijkheden

bernese berghond mixen

Een Berner Sennenhond mix kan een breed scala aan variaties hebben. Het enige zekere kenmerk is dat ze een Berner ouder hebben!

Berner Sennenhonden mixen kunnen op hun grote, pluizige, vriendelijke ouder lijken.

Of ze kunnen meer lijken op het andere betrokken ras, hetzij qua uiterlijk, hetzij qua persoonlijkheid.

Populaire Berner Sennenhond mixen zijn onder andere de Berner Poedel mix, de Berner Husky mix, en de Grote Pyreneeën Berner Sennenhond mix.

Dus, voordat je beslist voor welke van deze Berner Sennenhonden mixen je gaat, zorg ervoor dat je van beide ouderrassen houdt!

Berner Sennenhond Mix Inhoud

Berner Sennenhondenmixen winnen snel aan profiel en populariteit.

In deze gids nemen we een paar van de meest populaire Berner Sennenhond mixen onder de loep, en het soort huisdier dat elk van hen maakt.

Over de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een zeer groot ras!

Teven zijn doorgaans kleiner dan reuen, wat iets is om in gedachten te houden bij het kiezen van een van de vele beschikbare Berner Sennenhondenmixen.

Ze behoren tot de berghondenrassen.

De gemiddelde hoogte van het ras is 25 centimeter tot de schouder. En hun gemiddelde gewicht ligt tussen de 80 en 115 pond!

Ondanks hun enorme omvang staat deze hond bekend als een “zachte reus”. Het karakter van het ras is ontspannen en vriendelijk, en het zijn geweldige huisdieren.

Hun vacht is altijd tweekleurig of driekleurig, met wit, zwart, tan en roest of een combinatie van deze kleuren.

bernese berghond mix

Het ras heeft een dikke, dubbele vacht.

Dus, niet verrassend, kan verharing soms uitgesproken zijn, vooral tijdens de lente en de zomer wanneer de hond zijn vacht “blaast”. Verwacht veel tijd te besteden aan de verzorging van uw Berner Sennenhond mix, want het is zeer waarschijnlijk dat ze ook een dikke, dubbele vacht hebben.

1. Berner Sennenhond Golden: Berner Sennenhond Golden Retriever Mix

De Berner Golden is een kruising tussen een Berner Sennenhond en een Golden Retriever.

Beide ouders zijn grote honden, dus uw pup wordt waarschijnlijk ongeveer 22 tot 28 centimeter groot en weegt tussen de 65 en 95 pond.

Qua uiterlijk erft de Berner Golden de gedefinieerde, rechte snuit en de kalme, intelligente blik van beide rassen. Hun oren zijn slap, en de vacht is typisch ofwel golvend ofwel recht. Beide rassen hebben een dubbele vacht, dus wees voorbereid op veel verzorging!

De Berner Golden heeft een kalme, vriendelijke en aanhankelijke persoonlijkheid. Dit zijn zachtaardige, trouwe honden die uitstekende huisdieren en metgezellen zijn. U zult merken dat uw hond uitgaand en speels is, vooral als pup.

Helaas hebben beide ouderrassen aanleg voor het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker en heup- en elleboogdysplasie.

2. Bernedoodle: Berner Sennenhond Poedel Mix

De Bernedoodle is een kruising tussen een Berner Sennenhond en een Poedel. De grootte van een volwassen Bernedoodle pup hangt af van het type Poedel ouder.

 • Een Berner Sennenhond gekruist met een Standaard Poedel zal een grote hond opleveren die 27 centimeter hoog kan worden en ongeveer 70 pond weegt.
 • Een kruising van een Dwergpoedel zal een veel kleinere hond voortbrengen, hoewel er nog steeds ruimte is voor een grote pup, afhankelijk van welke ouder ze na streven.
 • Een Toy Poodle gekruist met een Berner Sennenhond kan de Tiny Bernedoodle opleveren, een veel kleinere pup!

Zowel de Berner Sennenhond als de Poedel zijn intelligent, vriendelijk en alert. Hun nakomelingen erven meestal deze persoonlijkheid. De Bernedoodle is een geweldig gezinshuisdier dat goed overweg kan met andere dieren en kinderen.

Poedels verharen niet, terwijl Berner Sennenhonden dat wel doen. De kans is dus groot dat uw Bernedoodle tot op zekere hoogte zal verharen en regelmatig geborsteld en geborsteld moet worden.

Poedels zijn over het algemeen actiever dan Berner Sennenhonden, dus uw pup zal veel aandacht, spel en beweging nodig hebben.

Bernedoodle Gezondheid

Als het gaat om gezondheidsproblemen, kan de Bernedoodle een van de volgende aandoeningen van zijn ouders erven:

 • Epilepsie
 • Ziekte van Addison
 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Mastcel tumor

De Poedel heeft een langere levensverwachting dan de Berner Sennenhond. Daarom kan uw pup gezegend zijn met een levensduur van meer dan tien jaar.

3. Labernese: Labrador Berner Sennenhond Mix

De Labernese is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Berner Sennenhond.

Labradors zijn een middelgroot ras, dat meestal ongeveer 24 centimeter hoog wordt en tussen de 65 en 80 pond weegt. Teven zijn meestal kleiner en lichter dan reuen. Dus, afhankelijk van welke ouder uw pup heeft, kan hij rond deze grootte of iets groter zijn.

Labradors hebben drie verschillende vachtkleuren: geel, chocolade en zwart. De Labernese heeft meestal een driekleurige vacht met witte aftekeningen.

Net als de Berner hebben Labs een dubbele vacht. Deze honden verharen per seizoen, dus wees voorbereid op veel verzorgingsbeurten!

Deze rassen zijn zowel vriendelijk als niet-agressief, waardoor ze ideale familie huisdieren zijn. Beide zijn actieve rassen die gefokt zijn om te werken, dus u moet voldoende tijd hebben om met uw Labernese te oefenen en te spelen.

Labernese Gezondheid

Helaas zijn zowel de Labrador als de Berner Sennenhond vatbaar voor enkele gezondheidsaandoeningen die kunnen worden doorgegeven aan hun nakomelingen.

Gezondheidsproblemen die bij beide rassen kunnen voorkomen zijn onder andere heup- en elleboogdysplasie.

Controleer bij de fokker van uw pup of zowel de Lab als de Berner Sennenhond ouders goede heup- en elleboogscores hebben, PRA vrij zijn en een duidelijke ogentest hebben.

Controleer ook of de Berner Sennenhond ouder geen familiegeschiedenis van kanker of hypothyreoïdie heeft en door een dierenarts is gecontroleerd op hartproblemen.

Een redelijke levensverwachting voor uw Labernese is tussen de 8 en 12 jaar.

4. Bordernese: Border Collie Berner Sennenhond Mix

De Bordernese is een kruising tussen een Border Collie en een Berner Sennenhond.

Deze honden zijn erg populair en hebben een fantastische persoonlijkheid. Ze zijn intelligent, energiek en alert, en ook zeer beschermend voor hun gezin. Ze zijn ook slim, vriendelijk, liefdevol, gezellig en trouw. Wat is er niet leuk aan?

Hoewel de Border Collie veel kleiner is dan de Berner Sennenhond, levert een kruising tussen de twee typisch een grote hond op, die tussen de 40 en 80 pond weegt.

De Bordernese is een levendig, actief ras dat dagelijks veel beweging en spel nodig heeft.

Beide ouderrassen hebben een dubbele vacht, en uw pup zal dat ook hebben. Dat betekent dat er veel verzorging nodig is om de vacht van uw hond schoon en gezond te houden. De Bordernese verhaart per seizoen in de lente en de herfst, en in die periodes moet u hem vaker borstelen.

Gezondheid van de Bordernese

Bordernese zijn doorgaans gezonde honden die een gemiddelde levensduur van 12 tot 15 jaar hebben.

Dat gezegd hebbende, lijdt de Bordernese wel aan enkele veel voorkomende kwalen, waaronder:

 • Osteochondritis dissecans
 • Allergieën
 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Kanker
 • Panosteitis
 • Hartproblemen
 • Oogproblemen

Daarom moet u de fokker altijd vragen of de juiste veterinaire controles en screening zijn uitgevoerd op beide ouders van uw pup.

bernese berghond mixen

5. Duitse Herder Berner Sennenhond Mix

Als je een Duitse Herder kruist met een Berner, krijg je wat soms een Euro Mountain Sheparnese wordt genoemd. Deze mix heeft veel vacht, en moet op zijn minst wekelijks verzorgd worden!

Duitse Herders zijn middelgrote tot grote honden, dus uw Sheparnese zal zeker een goed formaat hond zijn. GSD’s zijn ook over het algemeen gezond, met een gemiddelde levensduur van 11 jaar, hoewel er enkele gezondheidsproblemen kunnen worden doorgegeven aan uw mix.

Zorg ervoor dat uw mix pup ouders heeft met goede heup- en elleboogscores.

Een Duitse Herder Berner Sennenhond mix zal een groot, krachtig, intelligent dier zijn dat het waarschijnlijk goed zal doen als hij een taak of een taak krijgt om uit te voeren. Hij zal training en socialisatie nodig hebben om eventuele waakneigingen tegen te gaan.

6. Australische Herder Berner Sennenhond Mix

Australian Shepherds zijn een populair ras om te mengen met anderen, dus het is niet ongewoon om een Aussie Berner mix te vinden.

Aussies zijn middelgrote honden die variëren tussen 40-65 pond, dus een mix zal waarschijnlijk in de “grote hond” range zijn. Australian Shepherds zijn werkhonden en hebben veel energie. Hoewel het relaxte temperament van de Berner dat enigszins compenseert, zal deze mix waarschijnlijk nog steeds veel beweging en iets te doen nodig hebben.

Ze zullen ook training en socialisatie nodig hebben, vanwege het sterke kudde-instinct dat inherent is aan de Australian Shepherd ouder.

Aussies hebben een dubbellaagse vacht. Gecombineerd met de dikke dubbele vacht van de Berner, betekent dit dat regelmatig borstelen en verzorgen waarschijnlijk noodzakelijk zal zijn.

Aussies zijn gevoelig voor heupdysplasie, naast enkele andere gezondheidsproblemen. Maar ze zijn over het algemeen vrij gezond, en leven gemiddeld 12-15 jaar, wat uw Aussie Berner mix een boost kan geven als het gaat om de verwachte levensduur.

7. Grote Pyreneeën Berner Sennenhond Mix

Door het combineren van de Grote Pyreneeën en de Berner Sennenhond krijg je niet alleen een Grote Berner, maar ook een zeer grote hond!

Net als de Berner is de Pyr een zachtaardige reus, die begon met het bewaken van kuddes en het beschermen tegen roofdieren.

De Grote Berner combineert dus twee vergelijkbare honden met een vergelijkbare geschiedenis en een vergelijkbaar temperament – en een vergelijkbare diepe, pluchen vacht.

Een Grote Berners kan op volwassen leeftijd tussen de 70 en meer dan 100 pond wegen. Deze mix heeft minstens een half uur per dag goede, energierijke beweging nodig.

Mogelijke gezondheidsproblemen zijn heup- en elleboogdysplasie, bloedziekten, oogproblemen en kanker. De verwachte levensduur van de Grote Berners ligt tussen de 8-12 jaar.

8. Husky Berner: Husky Berner Sennenhond Mix

De combinatie van de Husky met de Berner Sennenhond is weer een samenvoeging van twee dikke vachten.

Husky’s staan bekend om hun intelligentie, energie en speelsheid. Een Husky ouder zal dus waarschijnlijk resulteren in een hond met een verhoogde behoefte aan training en beweging. Husky’s zijn ook iets kleiner dan de Berner, gemiddeld bijna 50 pond. Een Husky Berner mix zal dus waarschijnlijk een kleinere hond zijn dan een raszuivere Berner.

Een Husky Berner mix zal waarschijnlijk een teamspeler zijn, die goed overweg kan met haar hele “roedel”, inclusief mensen en andere honden in het huishouden. Maar ze kan een hogere prooidrift hebben dan een Berner, dus wees voorzichtig met het introduceren van katten en andere kleinere dieren.

Een Husky Berner mix kan gevoelig zijn voor oogproblemen, gehoorproblemen en huidproblemen.

9. Berner: Duitse Dog Berner Sennenhond Mix

De Duitse Dog is een van de grootste hondenrassen ter wereld. Dus een combinatie van de Duitse Dog met de Berner resulteert zeker in een gigantische hond!

Duitse Doggen staan meestal op bijna drie meter bij de schouder, en zijn gemiddeld tussen de 130-140 pond. Uw Duitse Dog Berner mix kan deze hoogtes en gewichten ook bereiken!

Gezien de potentiële grootte van deze mix, zijn socialisatie en training van het grootste belang.

De Duitse Dog heeft een heel andere vacht dan de Berner, wat betekent dat deze mix een breed scala aan mogelijkheden heeft wat betreft vachttype, lengte en kleur. Het kan een langere, dikkere vacht zijn zoals de Berner ouder, of korter en gemakkelijk te verzorgen zoals de Deense ouder, of ergens daartussenin.

Duitse Doggen hebben een zeer korte gemiddelde levensverwachting van slechts zes jaar. Dat betekent natuurlijk niet dat uw Berner dog slechts zo lang zal leven, maar er is een mogelijkheid van een verkorte levensduur als gevolg van de Deense ouder.

10. Sint Berners: Sint Bernard Berner Sennenhond Mix

Sint Bernards lijken genoeg op Berner Sennenhonden dat sommigen niet eens zeker weten wat wat is! (Zie ons artikel hier voor meer uitleg).

Dat gezegd hebbende, een Sint Berners mix zal vrijwel zeker een dikke vacht hebben en een gezinsvriendelijk karakter. En deze mix zal zeker een flinke hond zijn.

Beide dieren zijn groot, sterk en stevig gebouwd. Ze delen ook een gelijkaardige aanleg, vriendelijk en geduldig met kinderen van alle leeftijden.

De gemiddelde levensduur is voor beide ouderrassen ongeveer gelijk, dus u kunt verwachten dat uw Sint Berners ongeveer tien jaar oud worden.

Is een Berner Sennenhond Mix geschikt voor mij?

De Berner Sennenhond is een fantastische familiehond. Ondanks zijn grootte is hij zachtaardig, veilig en van nature beschermend, zelfs met jonge kinderen en andere huisdieren. Dus zelfs met een reeks andere rassen erbij is deze mix waarschijnlijk een zeer goede keuze voor een gezinshuisdier.

Als potentieel zeer grote hond zal hij echter veel training en socialisatie nodig hebben.

Hij zal ook voldoende beweging nodig hebben, tussen een half uur en een uur per dag, afhankelijk van het type mix. U moet echter vermijden uw pup bij warm weer te trainen, want dit ras kan gevoelig zijn voor oververhitting.

Omdat uw pup waarschijnlijk een grote hond wordt met een zware botstructuur, moet u er rekening mee houden dat u als pup niet te veel of te lang moet oefenen. Overdrijven kan ontwikkelingsproblemen veroorzaken.

Vanwege de grootte van deze mix is wonen op een appartement misschien niet de beste keuze.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Helaas hebben Berner Sennenhonden een korte levensduur van slechts zeven tot tien jaar. Dit is typisch voor zeer grote hondenrassen. Ze hebben een paar veel voorkomende gezondheidsaandoeningen waar u zich bewust van moet zijn, waaronder:

Vergeet niet dat uw puppy gezondheidsaandoeningen kan erven van zijn beide ouders. Het is ook heel belangrijk om te controleren of beide ouders van uw pup getest zijn op de volgende aandoeningen:

bernese berghond mixen

Samengevat

Als u op zoek bent naar een gezinsgerichte hond die graag speelt en loyaal zal zijn tot het einde, zou een Berner Sennenhond mix de weg kunnen zijn.

U zult echter wel een grote woning met veel buitenruimte nodig hebben om uw Berner mix comfortabel te huisvesten, want deze honden hebben allemaal de neiging om aan de grote kant te zijn.

Heeft u een Berner Sennenhond Mix?

Heb je een van de hier genoemde mixen? Of heb je een Berner mix die andere rassen omvat?

Zo ja, dan willen we graag meer over hem of haar weten! Waarom vertelt u ons niet het verhaal van uw harige vriend in de commentaarsectie hieronder?

Je zult ook houden van…

Als je het leuk vond om over deze mixen te leren, dan zul je zeker genieten van andere geweldige honden van gemengde rassen! Neem een kijkje in de lijst hieronder.

Referenties en verder lezen

 • Buzhardt, L., DVM, “Designer Dog Breeds,” VCA Animal Hospital, 2016.
 • Adams, J., et al., “Genetics of Dog Breeding,” Scitable by Nature, 2008.
 • Klopfenstein M et al. 2015. Levensverwachting en doodsoorzaken bij Berner Sennenhonden in Zwitserland. BMC Veterinary Research.
 • Beuchat C. 2017. De genetische status van de Berner Sennenhond. Het Instituut voor Kynologische Biologie.
 • VCA, “Panosteitis”
 • VCA, “Osteochondritis dissecans”
 • Willis, M.B., 1998, The Bernese Mountain Dog Today. Howell Books.
 • Adams, V.J., Evans, K.M., Sampson, J., Wood, J.L.N. 2010 Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice. 51, 512-524.
 • Beuchat, Carol. “De 10 belangrijkste dingen om te weten over heupdysplasie bij honden.” The Institute of Canine Biology. 11 dec. 2015.