Berner Sennenhond Temperament Eigenschappen, Persoonlijkheid en Gedrag

Berner Sennenhond temperament

Het temperament van de Berner Sennenhond is rustig, sociaal, trouw, moedig en beschermend. Als enorme, fitte veedrijver en waakhond stammen ze af van Romeinse Mastiff-rassen. De naam vindt zijn oorsprong in de stad Bern, waar oude honden kuddedieren dreven en boerenkarren trokken. Het temperament van de Berner Sennenhond maakte hen tot de perfecte trekhond voor de berggebieden. De Berner Sennenhond is reusachtig, slim, energiek, krachtig en toch ontspannen. Ondanks hun ontspannenheid kunnen Berner Sennenhonden uitblinken in activiteiten als behendigheid, hoeden, gehoorzaamheid, rally of speuren. Het ras zijn goede diensthonden vanwege hun milde, zachte aard. Vandaag delen we hoe het temperament van Berner Sennenhonden zich ontwikkelt van puppy tot puberteit en volwassenheid. We delen tips voor het leven met hun persoonlijkheidskenmerken, en hoe u hen kunt helpen zich goed te gedragen als gezinshuisdier in een huiselijke omgeving.

Inhoud

Het grote formaat van Berner Sennenhonden betekent dat ze, hoewel vriendelijk met kinderen, hen per ongeluk pijn kunnen doen. Ze zijn echter het minst agressief tegen mensen van alle hondenrassen.


Typisch Berner Sennenhond Temperament

De rasstandaard voor de Berner Sennenhond stelt dat deze honden niet agressief, angstig of uitgesproken verlegen mogen zijn. Ze moeten goedaardig, zelfverzekerd, gastvrij tegenover vreemden en volgzaam zijn. Het temperament varieert echter van individu tot individu. Niet alle honden worden gefokt volgens de rasstandaard.

De Berner Sennenhond heeft een zeer beminnelijke persoonlijkheid. Deze honden houden van uitdagingen en leren graag nieuwe dingen. Gebrek aan beweging kan ertoe leiden dat deze honden gaan blaffen. De Berner Sennenhond heeft een flinke dosis energie, maar zal toch graag in huis liggen met zijn gezin.

Bewakingskenmerken in het Temperament van de Berner Sennenhond

Berner Sennen werken goed samen met andere huisdieren en onbekende mensen. Ze hebben echter wel de neiging om te blaffen en te grommen als er onverwacht iemand naar hun huis loopt. Deze grote honden hebben beschermende instincten en zullen hun gezin bewaken, waardoor ze een van de beste waakhonden zijn om te bezitten. Dit gezegd zijnde, als u een boerderij bezit, zullen ze ook graag werken. Ze hebben een sterk verlangen om hun baas te behagen. Berner Sennenhonden zijn lieve, aanhankelijke honden, die zachtaardig en zorgzaam zijn rond kleine kinderen.

Temperament Berner Sennenhonden

Is Berner Sennenhond Temperament Trainbaar?

De Berner Sennenhond vereist een zelfverzekerde, consequente en zachte training. Hoewel reuen dominant kunnen zijn, is dit ras over het algemeen volgzaam en mag het nooit hard worden behandeld. Zoals de meeste honden, reageert de Berner Sennenhond goed met veel positieve versterking door traktaties. Ze kunnen soms langzaam leren, dus geduld is heel belangrijk bij de training van dit ras.

Het is sterk aanbevolen dat u uw Berner Sennenhond meeneemt naar gehoorzaamheidstraining om te helpen bij de socialisatie. Deze hond doet het niet goed in een appartement. Ze hebben veel ruimte nodig en een tuin om in rond te rennen. Neem ze mee voor lange wandelingen in het park om ze te laten wennen aan nieuwe bezienswaardigheden en geluiden. Socialiseer ze zo vroeg mogelijk. Ze kunnen verlegen zijn bij nieuwe mensen.

Zijn Berner Sennenhonden vriendelijk?

Berner Sennenhonden zijn echte familievrienden. Ze zijn lief, aanhankelijk en makkelijk in de omgang. Bovendien gaan ze goed om met kinderen en zijn ze heel geduldig met actieve kinderen. Dit ras staat erom bekend dat ze goed overweg kunnen met andere huisdieren en zijn doorgaans beleefd als ze nieuwe mensen ontmoeten.

Op zijn best is het temperament van de Berner Sennenhond kalm en geduldig. Hun liefdevolle en goedmoedige temperament vereist een goede socialisatie en training. Ze kunnen van nature goed opschieten met andere honden, maar u moet ze toch leren hoe ze zich moeten gedragen en met andere dieren moeten omgaan.

Zijn Berner Sennenhonden Agressief?

Het temperament van de Berner Sennenhond is er een van vrede en gezelligheid met andere dieren. Ze zijn een van de minst agressieve honden tegenover mensen. Sommige Berner reuen kunnen echter agressief zijn tegen andere reuen.

Hun houding tegenover vreemden varieert van vriendelijk tot afstandelijk, maar een goede Berner Sennenhond moet evenwichtig blijven en zich staande houden. Hun meest voorkomende temperamentsfout is overmatige verlegenheid. Deze verlegenheid kan soms tegenover iedereen of een groep mensen zijn, zoals mensen met gemeenschappelijke kenmerken. Wanneer deze schuchtere aard wordt gepusht, kan dit overgaan in op angst gebaseerde agressie.

Berner Sennenhonden hebben socialisatie nodig, zodat hun natuurlijke voorzichtigheid niet verandert in schuchterheid. Een goede socialisatietraining is een van de belangrijkste dingen om te doen bij het opvoeden van een puppy. Dit zal hen helpen om aanhankelijke, gehoorzame, goedaardige huisdieren van hen te maken. Zonder goede socialisatie bestaat het risico dat uw puppy opgroeit tot asociaal en agressief tegenover nieuwe mensen en dieren.

Waarschijnlijk is een van de beste manieren om een goede hoeveelheid socialisatie te bereiken door uw Berner puppy mee te nemen naar een hondenkleuterklas. Hier worden pups niet alleen gestimuleerd door elkaar, maar ook door een nieuwe omgeving, hindernissen en geluiden. U kunt proberen een van deze klassen te vinden door een bezoek te brengen aan uw plaatselijke dierenarts.

Vinden Berner Sennenhonden andere honden leuk?

Berner Sennenhonden kunnen waarschijnlijk goed opschieten met andere huisdieren als ze ermee zijn opgevoed. Sommige leden van dit ras hebben echter een sterkere prooidrift, en kleine huisdieren moeten oppassen.

Door hun sterke prooidrift zullen ze hun gezin beschermen en bewaken. Dit maakt hen geweldige waakhonden, maar dit temperament kan hen ongemakkelijk en agressief maken in de buurt van andere honden. Dit betekent niet dat Berner Sennenhonden niet met andere honden kunnen opschieten. Het betekent alleen dat u wat tijd moet nemen om ze goed te socialiseren.

Nogmaals, socialisatietraining is een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je een dier bezit. Deze training is essentieel om te voorkomen dat ze te achterdochtig of angstig worden voor alles wat nieuw of anders is. Neem de juiste maatregelen om te voorkomen dat uw Berner Sennenhond ongewenst gedrag ontwikkelt.

Een manier om te beginnen met het socialiseren van uw Berner Sennenhond is door ze bloot te stellen aan verschillende sociale activiteiten. Overhaast de dingen niet, maar als u ze wekelijks aan nieuwe activiteiten kunt voorstellen, zullen ze in een sneller tempo socialer leren worden.

Natuurlijke instincten in het Temperament van de Berner Sennenhond

Deze honden brengen graag tijd door met mensen. Als ze lange tijd alleen worden gelaten zonder voldoende beweging en activiteit, kunnen ze destructief worden en op huishoudelijke voorwerpen kauwen.

Het zijn geweldige honden om in huis te hebben, omdat ze hun baas waarschuwen als er iets vreemds aan de hand is. Bovendien zijn ze niet overdreven agressief, zodat ze niet veel meer zullen doen dan grommen en blaffen.

Wees extra voorzichtig wanneer u met uw Berner Sennenhond gaat wandelen, want ze kunnen een sterke prooidrift ontwikkelen. Ze kunnen kleine dieren zoals eekhoorns, konijnen en katten opjagen.

Maakt het Temperament van Berner Sennenhonden hen tot goede huisdieren?

Een goed getrainde Berner Sennenhond is een uitstekende metgezel die zijn hele gezin zal aanbidden. Ze houden van kinderen en zullen zelfs nieuwkomers in hun huis begroeten, zolang ze met de juiste socialisatietraining zijn opgevoed.

Heeft u ervaring met deze honden? Laat het ons weten in de commentaren!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen