Beagle Levensduur: Hoe lang leven Beagles? Een complete gids.

Beagle Levensduur: Hoe lang leven Beagles? Een complete gids.

Een gezonde levensduur van een Beagle is ergens tussen de 10 en 15 jaar, wat overeenkomt met andere rassen van vergelijkbare grootte, maar dit varieert natuurlijk aanzienlijk. Maar sommige Beagles hebben zelfs tot 17 jaar geleefd. Hoe lang leven Beagles? Er is veel te overwegen om deze vraag te beantwoorden. Enkele opmerkelijke vragen zijn:

 • “Is het een raszuivere Beagle of een kruising?”
 • “Hoe zijn de levensstijl en het dieet van de Beagle?”
 • “Welke gezondheidsproblemen hebben oude Beagles?”

Al deze factoren zijn van invloed op de levensduur van de Beagle. Alle hondenliefhebbers hopen dat hun pup lang en gelukkig leeft. En de dingen die u doet als huisdiereigenaar zijn een belangrijk onderdeel van het verlengen van de levensverwachting van de Beagle. Het begint met het stellen van de juiste vragen, en we onderzoeken de factoren die bijdragen aan de lengte van de levensduur van een Beagle.

Beagles zijn lieve honden

Allereerst, als flaporen, sterke banden en interessante geluiden de dingen zijn die je zoekt in een hond, dan is de kans groot dat je geïnteresseerd bent in een Beagle.

Een Beagle wordt beschouwd als een trouwe metgezel en staat bekend om zijn vriendelijke, nieuwsgierige en gemakkelijke aard. Het is geen wonder dat dit zo’n populaire hondensoort is. Als je meer wilt weten over Beagles, bekijk dan zeker onze gids met Beagle feiten!

Hoe lang leven Beagles gemiddeld?

Gemiddeld leeft een gezonde Beagle ongeveer 12 ½ jaar. Je zou dat dus kunnen afronden op 13 jaar, hoewel er geen garanties zijn dat ze zo lang leven.

Hieruit blijkt een kleine toename van de levensduur van de Beagle in de afgelopen 25 jaar. In 1994 werd de gemiddelde levensduur van beagle honden geschat op 11 tot 12 jaar.

Beagle levensduur vergeleken met andere rassen

Interessant is dat een gemiddelde, gezonde Beagle levensduur iets langer is dan die van de meeste andere hondenrassen. Hoe komt dat? We bekijken nader waarom dit zo zou kunnen zijn, waarbij we ook kijken naar de invloed van de fysieke grootte van de hond, het dieet en de vaccinaties.

Beagle Levensduur: Hoe lang leven Beagles? Een complete gids.

Factoren die de levensduur van Beagles beïnvloeden

Bij de vraag “Hoe lang leven Beagles?” zijn er veel factoren in het leven van een hond die een groot verschil kunnen maken. We kijken naar factoren als fokken, genetica, levensstijl, training en verzorging van de hond om deze vraag te beantwoorden.

Wanneer men de levensverwachting van een hond overweegt, is de eerste zorg de gezondheid. Voor alle honden kunnen levensbedreigende medische problemen zijn:

 • Acuut: iets dat maar één keer voorkomt zoals een auto-ongeluk of een infectie.
 • Genetisch: iets dat de pup erft van één of beide ouders. Geloofwaardige fokkers screenen op bekende genetische problemen als onderdeel van hun normale routine.
 • Chronisch: een terugkerend medisch probleem zoals diabetes.

Evenzo zijn er in elke categorie aandoeningen die de levensduur van de Beagle specifiek kunnen beïnvloeden.

Hebben Beagles veel gezondheidsproblemen?

Over het algemeen zijn Beagles een vrij gezond ras, maar zoals alle honden hebben ze bepaalde kwalen waar je op moet letten.

We zullen een aantal daarvan nader bekijken.

Wat voor gezondheidsproblemen hebben Beagles?

Dit zijn enkele van de veel voorkomende gezondheidsproblemen die Beagles hebben:

 • Canine Epilepsie
 • Factortekort (FVII)
 • Obesitas
 • Neonatale Cerebellaire Corticale Degeneratie (NCCD)
 • Pijn Syndroom

Beagle Levensduur: Hoe lang leven Beagles? Een complete gids.

Beagle levensduur en hondenepilepsie

Hoewel veel honden een gelukkig leven leiden met hondenepilepsie, kan het levensbedreigend zijn als het niet behandeld wordt. Ernstige of herhaaldelijke aanvallen kunnen hersenbeschadigingen veroorzaken die tot de dood kunnen leiden.

Er zijn drie soorten epilepsie bij honden: reactieve, secundaire en primaire. Alle drie vereisen medische behandeling.

Reactieve hondenepilepsie is meestal een symptoom van een ander ernstig probleem zoals nierfalen of leverziekte, die beide voldoende zijn om de dood van een Beagle te veroorzaken.

Hetzelfde geldt voor secundaire canine epilepsie, die wordt toegeschreven aan acute medische problemen zoals een tumor of een beroerte.

Een diagnose van primaire hondenepilepsie betekent dat de dierenarts niet weet wat de oorzaak is van de aanvallen, alleen dat ze onder controle gehouden moeten worden.

Beagle levensduur en obesitas

Obesitas is een groeiend probleem bij alle honden, maar lijkt Beagles meer dan de meeste te achtervolgen. Waarom? Gedeeltelijk omdat ze zowat alles eten. Ze zijn ook altijd hongerig en op zoek naar lekkere hapjes overal waar ze die kunnen vinden.

Als Beagle eigenaar, is het aan jou om het dieet van de hond onder controle te houden en dat vergt een beetje vindingrijkheid.

 • Laat geen eten staan. Als je je hamburger onbewaakt op het aanrecht achterlaat terwijl je naar het toilet gaat, verwacht dan dat hij ontbreekt als je terugkomt.
 • Zet het afval ergens waar de hond niet bij kan. Ze eten echt alles.
 • Geef traktaties verstandig. Ze houden er een beetje te veel van.
 • Laat je niet misleiden door dat zielige gezicht. Je kent het wel. Alle Beagles hebben het en ze weten precies wanneer ze die droevige, treurige blik moeten gebruiken.

Obesitas heeft hetzelfde effect op honden als op mensen. Het verhoogt het risico op diabetes, hartkwalen, ademhalingsproblemen en gewrichtsproblemen.

Beagle levensduur en factorgebrek

Factortekort is een zeldzame bloedingsstoornis, waarbij FVII een van de chemische stoffen is die betrokken zijn bij de bloedstolling. Het goede nieuws is dat het bij de meeste beagles een lichte aandoening lijkt te zijn, aangezien operaties zonder zorgen verlopen.

Maar als een hond op enigerlei wijze aangetast is, is het goed om op de hoogte te zijn van deze aandoening en is screening zeer belangrijk.

Beagle levensduur en pijnsyndroom

Tegenwoordig wordt het Steroid Responsive Meningitis (SRM) genoemd. Omdat het voor het eerst in verband werd gebracht met deze soort in de jaren 1980, verwezen dierenartsen ooit naar deze aandoening als Beagle Pijn Syndroom.

Het begint meestal bij pups rond de leeftijd van 4 tot 10 maanden. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, kan er een genetische component zijn die deze honden vatbaarder maakt voor de ziekte.

SRM veroorzaakt dat het immuunsysteem de bloedvaten aanvalt die de bekleding rond de hersenen voeden, wat leidt tot zwelling. Het is echter behandelbaar met steroïden als het op tijd wordt ontdekt, zoals de naam suggereert.

Beagle Levensduur en Neonatale Cerebellaire Corticale Degeneratie (NCCD)

NCCD is een aandoening die Beagle puppies kan treffen. Jarenlang hadden dierenartsen geen idee wat de oorzaak was, maar in 2012 identificeerden ze een genmutatie als de boosdoener.

Omdat het gen recessief is, zouden beide ouders drager moeten zijn voor de pup om de ziekte te ontwikkelen. NCCD is ook niet behandelbaar, daarom is het van cruciaal belang dat fokkers er op screenen.

Beagle Levensduur: Hoe lang leven Beagles? Een complete gids.

Hoe Lang Leven Beagles: Met andere factoren

Er zijn een paar andere factoren die een afname van de levensduur van een beagle kunnen veroorzaken.

De grootte van een hond kan de levensduur van een hond beïnvloeden. Om onbekende redenen hebben kleine honden zoals Beagles een langere levensduur dan grotere rassen.

Aan de andere kant zijn er in het leven van puppies en kleine honden hogere incidenties van trauma-gerelateerde sterfgevallen dan bij volwassenen of grotere rassen.

Het verlengen van de levensduur van uw Beagle: Vaccinaties en goede huisdierenzorg

Vaccinaties zijn een van de meest proactieve dingen die huisdiereigenaren kunnen krijgen om hun kleine harige maatjes te beschermen. Zoals alle puppies, hebben Beagles vroeg in hun leven vaccinaties nodig voor dodelijke ziektes zoals distemper en parvovirus.

Samen met vaccinaties zullen wekelijkse oorcontroles, regelmatig tandenpoetsen, een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging de levensduur van uw Beagle ten goede komen.

Ook wil je je Beagle beschermen tegen dagelijkse bedreigingen zoals hartwormen, hondsdolheid, vlooien en teken. Ze vertrouwen erop dat je ze elk jaar naar de dierenarts brengt voor een controle en om de booster shots te krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Wat u ook kunt doen is een vertrouwde dierenarts raadplegen om u te helpen een verzorgingsplan op te stellen dat gericht is op de voedings- en medische behoeften van uw Beagle. Het is altijd een goed idee om regelmatige veterinaire controles en bloedonderzoeken te plannen.

Het kiezen van een gezonde Beagle Puppy

Om een gezonde Beagle pup te kiezen, moet u alleen naar geloofwaardige fokkers gaan die goede screenings doen op genetische ziekten. Raszuivere honden krijgen op jongere leeftijd gezondheidsproblemen en kunnen eerder sterven dan gemengde rassen.

In het geval van Beagles zou de fokker gezondheidsonderzoeken moeten doen naar aandoeningen zoals de volgende:

 • Heupdysplasie
 • Imerslund-Grasbeck Syndroom (IGS)
 • Epilepsie
 • Oogaandoeningen
 • Factortekort (FVII)
 • Ziekte van Lafora
 • Musladin-Lueke syndroom (MLS)
 • Neonatale Cerebellaire Corticale Degeneratie (NCCD)

Gezondheidstests moeten onder meer, maar niet uitsluitend, het volgende omvatten:

 • Heup evaluatie
 • MLS DNA Test
 • NCCD DNA Test
 • Oogheelkundige evaluatie

Het is zeker aan te raden om contact op te nemen met een gerenommeerde fokker voor verder advies en een uitgebreide lijst van testen.

Oudste levende Beagle

De oudste nog levende Beagle ten slotte leefde een ongelooflijke 27 jaar, van 1975 tot 2003, en haalde het Guinness Book of World Records. Hij heette Butch en woonde in Virginia, USA.

Niet verrassend zijn er niet al te veel hondenrassen die langer leven dan een Beagle. Maar hier zijn er een paar die aantoonbaar nog gezonder zijn die je kunt overwegen:

Hoe lang leven Beagles?

Kortom, Beagles zijn trouwe, floppy-eared, eetmachines die geweldige metgezellen zijn en consequent hoog genoteerd staan in het populairste rassenregister.

Hoe lang leven Beagles? Hoewel ze gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, kan de levensduur van Beagles met de juiste medische zorg en de juiste screening door ijverige fokkers variëren van 10-15 jaar of zelfs langer.

Hoe lang leven Beagles volgens uw ervaring?

En als u een Beagle heeft, hoe oud zijn ze dan?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Referenties

Verder lezen

Opmerking: Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.