Baby Golden Retriever – Feiten en plezier over Golden Pups

baby golden retriever

Een baby Golden Retriever wordt geboren met haar ogen dicht, slechts 400g in gewicht en volledig afhankelijk van haar moeder en nestgenoten.

Dus hoe komt deze schattige kleine pup van dit onschuldige plaatje tot de springerige bal van 10 pond vacht die met 8 weken oud vrolijk door je voordeur schiet?

Laten we haar reis volgen door de eerste babydagen, naar jouw hart en huis.

Golden Retrievers

De Golden Retriever is een geliefde familiehond die al vele jaren populair is.

Veel fans van het ras houden vooral van hun schattige eigenschappen als puppy. De meeste gezinnen krijgen hun Golden Retriever pup echter als ze al 8 weken oud zijn.

Wat gebeurt er dan tijdens die eerste 8 weken? In dit artikel willen we die vraag voor u beantwoorden!

We bespreken hoe hun gedrag en uiterlijk verandert tijdens deze eerste levensweken, zodat je een goed begrip hebt van hoe dit populaire ras zich ontwikkelt.

Een Baby Golden Retriever is geboren!

Golden Retriever nestjes bestaan meestal uit 1-14 pups, met 7-8 als gemiddelde.

Bij hun eerste geboorte moeten bij baby Golden Retrievers de navelstrengen worden verwijderd. In de meeste gevallen zal de moeder hier zelf voor zorgen, maar fokkers moeten ingrijpen als ze dat niet doet.

De pasgeboren baby’s zullen ook moeten worden schoongemaakt door hun moeder of de fokker.

Wanneer de pups voor het eerst geboren worden, zullen ze al hun tijd doorbrengen met ofwel borstvoeding van de moeder ofwel met slapen.

Pasgeboren Golden Retrievers

Na net geboren te zijn, zijn Golden Retriever pups vrij hulpeloos en volledig afhankelijk van de moeder. Ze worden blind en doof geboren, met hun ogen en oren volledig gesloten. Dit blijft enige tijd zo.

Golden Retrievers worden geboren met hun kenmerkende gouden vacht, hoewel die in dit stadium vrij licht en kort zal zijn.

Bovendien kan de kou een reëel gevaar zijn voor pasgeborenen, omdat ze hun lichaamstemperatuur niet kunnen regelen. Daarom proberen ze meestal warm te blijven door dicht bij de moeder en andere nestgenoten te slapen, waarbij ze hun lichaamswarmte delen.

Opstaan is ook onmogelijk voor deze kleine pups, omdat hun poten momenteel hun lichaamsgewicht niet kunnen dragen. Als een pup zich moet verplaatsen, zal hij dat doen door op zijn buik rond te kruipen.

De moeder moet haar pups ook helpen met plassen en poepen, want dat kunnen ze niet alleen.

baby golden retriever

Een Week Oude Baby Golden Retriever

Als ze één week oud zijn, zijn Golden Retriever-puppy’s aanzienlijk dikker geworden. Ze hebben dan hun geboortegewicht verdubbeld. Dit kan een goed teken zijn dat ze gezond zijn en dat hun ontwikkeling op schema ligt.

Ze moeten elke dag in gewicht blijven toenemen.

Hun ogen en oren zullen nog niet open zijn, maar dat zal snel gebeuren!

Tijdens dit stadium zullen de pups prioriteit blijven geven aan eten en slapen boven al het andere.

Twee weken oude baby Golden Retriever

Op deze leeftijd zouden alle Golden Retriever pups hun ogen geopend moeten hebben.

Hoewel ze nog lang geen perfect zicht hebben, kunnen ze vormen en grote voorwerpen onderscheiden.

Er wordt ook verwacht dat hun oren rond deze tijd opengaan. Met hun nieuwe gehoor zullen ze beginnen te reageren op geluid. Het is belangrijk dat harde geluiden rond de pup worden vermeden om ze niet af te schrikken!

Met hun snel ontwikkelende zintuigen kunnen de pups voor het eerst interesse gaan tonen in het verkennen van het hol.

Ze kunnen echter nog steeds moeite hebben met staan, en lopen kan nog meer een probleem zijn! Sommige onhandige pogingen kunnen in dit stadium worden gezien, waarbij de pups snel vermoeid raken en weer gaan slapen.

Drie weken oude baby Golden Retriever

Spannende ontwikkelingen blijven zich voordoen als Golden Retriever puppies de mijlpaal van drie weken bereiken! Ze zouden wat evenwichtiger op hun poten moeten staan en wat meer vertrouwen moeten hebben in het rondlopen. Ze kunnen zelfs voor het eerst met hun holmaatjes gaan spelen.

Samen met deze nieuwe gedragingen, zullen de pups waarschijnlijk meer vocaal worden, en kunnen ze gaan blaffen en wijn drinken. Tot nu toe zullen de pups alleen maar grommen en miauwen.

Met deze nieuwe sociale ontwikkelingen kunnen de fokkers beginnen met een vroege socialisatietraining. Dit kan een geweldige periode zijn om de pups vertrouwd te maken met menselijke aanwezigheid en contact. Het is ook mogelijk om te beginnen met krat- en zindelijkheidstraining. Hier vroeg mee beginnen kan een grote hulp zijn.

Inmiddels zou hun vacht aanzienlijk gegroeid moeten zijn en zouden ze er aanzienlijk pluiziger uit moeten zien!

Het is belangrijk om op te merken dat hun melktanden goed op weg zijn om volledig door te komen. Hoewel ze nog niet klaar zijn voor het spenen, zal het niet lang meer duren.

Vier weken oude baby Golden Retriever

Als Golden Retriever puppies deze leeftijd hebben bereikt, zijn hun melktanden volledig gevormd, en kunnen ze beginnen met het spenen van hun moeder.

Dit is een grote stap. Puppies moeten volledig gespeend zijn en niet langer afhankelijk van hun moeder voordat ze naar een nieuw huis kunnen.

In dit vroege stadium zullen de pups wat vast voedsel eten. Ze krijgen echter nog een belangrijk deel van hun voedingsbehoeften via de melk van hun moeder. Naarmate de weken verstrijken, zal hun dieet langzaam overgaan naar volledig vast voedsel.

Een andere kleine ontwikkeling is dat de pups nu kunnen plassen en poepen zonder hulp van hun moeder.

Vijf weken oude baby Golden Retriever

Tijdens de vijfde levensweek worden de Golden Retriever pups steeds voller en worden ze steeds zelfstandiger.

Ze zullen in dit stadium zeer zelfverzekerd zijn in hun lopen en rennen. Ze zullen vaak hun mobiliteit tonen door deel te nemen aan kleine speelgevechten met hun nestgenoten.

De socialisatietraining zou goed moeten verlopen. De pups zouden goede relaties moeten hebben met mensen van alle leeftijden, inclusief kinderen.

Zes weken oude baby Golden Retriever

Golden Retriever pups van zes weken oud zouden nu volledig gespeend moeten zijn. Ze hebben niet langer de melk van hun moeder nodig. In plaats daarvan krijgen ze al hun voeding uit vast voedsel van hoge kwaliteit.

De pups moeten volledig tot hun recht zijn gekomen en veel energie tonen. Individuele persoonlijkheden tussen de pups kunnen zichtbaar worden, en ze zullen waarschijnlijk graag spelen en hun omgeving verkennen.

Zeven weken oude baby Golden Retriever

Als ze zeven weken oud zijn, zijn baby Golden Retrievers bijna klaar om naar een nieuw thuis te gaan. Maar ze moeten zich nog een klein beetje ontwikkelen!

Rond deze tijd begint de “angst” periode. Dit is een andere belangrijke fase in hun sociale ontwikkeling.

De angstperiode is de periode waarin de baby Golden Retrievers leren voorzichtig te zijn. Het is rond deze tijd dat puppies hun hol verlaten in het wild, waar voorzichtigheid het verschil kan maken tussen leven en dood.

De fokkers zullen voorzichtig moeten zijn om geen van de pups in deze kritieke fase bang te maken of te traumatiseren, want het kan zich ontwikkelen tot een levenslange angst.

Acht weken oude baby Golden Retriever

Na al die weken van snelle ontwikkeling zijn de pups veranderd in zelfstandige hondjes die klaar zijn om te worden geadopteerd!

Een gemiddeld gewicht voor dit ras op 8 weken oud is ongeveer 10-11 pond.

Ze zijn dan volledig gespeend, hebben een basis zindelijkheids- en krattraining gehad, en zijn goed gesocialiseerd.

Het trainingsproces is echter nog lang niet voorbij! De nieuwe eigenaren zullen ze moeten blijven trainen en socialiseren, zodat ze uitgroeien tot goed opgevoede volwassenen.

Het trainen van uw baby Golden Retriever

Deze trainingsgidsen zijn ontworpen om een nieuwe puppy-eigenaar te helpen hun furbaby te ontwikkelen tot een gelukkige, gezonde volwassen hond.

Het is nu aan hun nieuwe baasjes om hen goed te voeden. Elke dag aan hun voedingsbehoeften voldoen is ongelooflijk belangrijk voor hun verdere groei en ontwikkeling. Hier is onze gids voor het voeden van een Golden Retriever puppy!

Een naam nodig voor uw Goldie pup?

Heb je ooit een nestje Golden Retriever pups grootgebracht? Wil je er iets aan toevoegen?

Laat het ons weten in de commentaren!

Referenties en bronnen

  • Serpell, J, The Domestic Dog: Its Evolution, Behavior and Interactions with People, Cambridge University Press, 1995.
  • Farricelli, AJ, Understanding Fear Periods in Dogs, PetHelpful, 2019.
  • Borge, KS, et al, Litter Size at Birth in Purebred Dogs – A Retrospective Study of 224 Breeds, Theriogenology, 2011.
  • Bloomfield, S, Wat is normaal voor een pasgeboren puppy?, The Veterinary Expert, 2014.