Baarmoederontsteking of pyometra bij honden

Baarmoederontsteking of pyometra is een veelvoorkomend probleem bij vrouwelijke honden. Het is een ontsteking van de baarmoeder en kan leiden tot ernstige complicaties. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van baarmoederontsteking bij honden bespreken.

Baarmoederontsteking of pyometra bij honden

Oorzaken

Baarmoederontsteking bij honden kan optreden als gevolg van hormonale veranderingen. Tijdens de oestruscyclus, die ongeveer om de zes maanden plaatsvindt, wordt de baarmoederwand dikker en bereidt het lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Als de hond niet zwanger wordt, kan de baarmoederwand ontstoken raken en pyometra veroorzaken.

Er zijn twee soorten pyometra: open en gesloten. Bij een open pyometra is de baarmoederhals open en kan pus of bloed uit de baarmoeder vloeien. Bij een gesloten pyometra blijft de pus of bloed in de baarmoeder en kan deze zich ophopen, wat kan leiden tot een ruptuur van de baarmoeder en mogelijk de dood van de hond.

Symptomen

De symptomen van baarmoederontsteking bij honden kunnen variƫren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Koorts
  • Verminderde eetlust
  • Lethargie
  • Braken
  • Uitdroging
  • Pus of bloed uit de vagina
  • Gebrek aan interesse in puppy’s of nestjes
  • Bloedarmoede
  • Gewichtsverlies

Behandeling

De behandeling van baarmoederontsteking bij honden bestaat meestal uit het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken van de hond. Dit staat bekend als een ovariohysterectomie of “sterilisatie”. Deze operatie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en is vergelijkbaar met een operatie voor sterilisatie.

Als de hond erg ziek is, kan het nodig zijn om haar te stabiliseren voordat de operatie wordt uitgevoerd. Dit kan onder meer het toedienen van intraveneuze vloeistoffen, antibiotica en pijnstillers omvatten.

Preventie

De beste manier om baarmoederontsteking bij honden te voorkomen, is door uw hond te steriliseren. Sterilisatie voorkomt niet alleen baarmoederontsteking, maar ook andere gezondheidsproblemen, zoals baarmoederkanker en melkkliertumoren.

Als u niet van plan bent om uw hond te fokken, is sterilisatie een aanbevolen optie. Het is ook belangrijk om uw hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te kunnen opsporen.

FAQs

Wat is het verschil tussen baarmoederontsteking en baarmoederkanker?

Baarmoederontsteking is een ontsteking van de baarmoeder en kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen. Baarmoederkanker is een vorm van kanker die kan optreden in de baarmoeder van de hond.

Kan een hond baarmoederontsteking krijgen na sterilisatie?

Nee, een hond kan geen baarmoederontsteking krijgen na sterilisatie omdat de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd tijdens de operatie.

Wat zijn de risico’s van baarmoederontsteking bij honden?

Baarmoederontsteking bij honden kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder bloedvergiftiging, sepsis en de dood van de hond.

Hoe lang duurt het herstel na een ovariohysterectomie?

Het herstel na een ovariohysterectomie duurt meestal ongeveer twee weken. Gedurende deze tijd moet de hond rusten en mag hij niet spelen of rennen.

Kan een hond nog steeds incontinent worden na sterilisatie?

Ja, incontinentie kan optreden na sterilisatie, maar het is zeldzaam. Als uw hond incontinent wordt na sterilisatie, neem dan contact op met uw dierenarts voor verdere behandeling.

Conclusie

Baarmoederontsteking of pyometra is een ernstige aandoening bij vrouwelijke honden. Het kan leiden tot ernstige complicaties en zelfs de dood van de hond. De beste manier om baarmoederontsteking te voorkomen, is door uw hond te steriliseren. Als u vermoedt dat uw hond baarmoederontsteking heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor verdere behandeling.