Antibiotica Voor Honden: Wat Je Moet Weten

Antibiotica zijn medicijnen die worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Hoewel antibiotica vaak worden voorgeschreven voor menselijke patiënten, worden ze ook vaak gebruikt bij honden. In dit artikel bespreken we wat antibiotica zijn, hoe ze werken, de verschillende soorten antibiotica die beschikbaar zijn voor honden, hoe ze worden toegediend en waar je op moet letten als je antibiotica voor je hond gebruikt.
Antibiotica Voor Honden

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Ze werken door bacteriën te doden of hun groei te remmen. Antibiotica zijn nuttig bij de behandeling van veel verschillende soorten bacteriële infecties, waaronder infecties van de luchtwegen, urineweginfecties, huidinfecties, oorinfecties en gastro-intestinale infecties.

Hoe werken antibiotica?

Antibiotica werken op verschillende manieren om bacteriën te doden of hun groei te remmen. Sommige antibiotica doden bacteriën door hun celwand te vernietigen, terwijl andere antibiotica de bacteriën doden door hun DNA te beschadigen. Andere antibiotica remmen de groei van bacteriën door hun stofwisseling te verstoren.

Verschillende soorten antibiotica voor honden

Er zijn veel verschillende soorten antibiotica beschikbaar voor honden. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • Penicillines: dit zijn antibiotica die de celwand van bacteriën vernietigen, waardoor de bacteriën doodgaan. Voorbeelden van penicillines zijn amoxicilline en penicilline G.
  • Cephalosporines: deze antibiotica werken op dezelfde manier als penicillines, maar zijn vaak effectiever tegen bepaalde soorten bacteriën. Voorbeelden van cephalosporines zijn cefalexine en cefovecin.
  • Tetracyclines: deze antibiotica remmen de eiwitsynthese in bacteriën, waardoor de bacteriën niet kunnen groeien. Voorbeelden van tetracyclines zijn doxycycline en oxytetracycline.
  • Aminoglycosiden: deze antibiotica doden bacteriën door hun eiwitsynthese te verstoren. Ze worden vaak gebruikt om ernstige infecties te behandelen. Voorbeelden van aminoglycosiden zijn gentamicine en amikacine.
  • Fluoroquinolones: deze antibiotica remmen de DNA-synthese in bacteriën, waardoor de bacteriën niet kunnen groeien. Voorbeelden van fluoroquinolones zijn enrofloxacine en marbofloxacine.

Hoe worden antibiotica toegediend aan honden?

Antibiotica kunnen op verschillende manieren aan honden worden toegediend. Sommige antibiotica worden oraal toegediend, terwijl andere antibiotica via injectie worden toegediend. De dosering en duur van de behandeling hangen af van het type antibioticum en de ernst van de infectie.

Waar moet je op letten bij het gebruik van antibiotica voor honden?

Hoewel antibiotica nuttig kunnen zijn bij de behandeling van bacteriële infecties bij honden, zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik van deze medicijnen. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten als je antibiotica voor je hond gebruikt:

  • Antibiotica kunnen bijwerkingen veroorzaken, waaronder braken, diarree, verlies van eetlust en lethargie.
  • Als je hond allergisch is voor een bepaald type antibioticum, kan het gebruik van dat antibioticum ernstige bijwerkingen veroorzaken.
  • Het gebruik van antibiotica kan de normale bacteriële flora van het lichaam verstoren, waardoor het risico op secundaire infecties toeneemt.
  • Het overmatig gebruik van antibiotica kan leiden tot resistentie tegen deze medicijnen, waardoor ze minder effectief worden.

FAQs

1. Kan ik mijn hond dezelfde antibiotica geven die ik voor mezelf gebruik?

Nee, je mag nooit antibiotica gebruiken die voor mensen zijn voorgeschreven voor je hond, tenzij dit uitdrukkelijk is voorgeschreven door een dierenarts.

2. Kunnen antibiotica schadelijk zijn voor mijn hond?

Ja, antibiotica kunnen bijwerkingen hebben en het overmatig gebruik van antibiotica kan leiden tot resistentie tegen deze medicijnen.

3. Hoe lang moet ik antibiotica aan mijn hond geven?

De duur van de behandeling hangt af van het type antibiotica en de ernst van de infectie, dus volg altijd de instructies van de dierenarts.

4. Wat moet ik doen als mijn hond bijwerkingen heeft van antibiotica?

Neem contact op met je dierenarts als je hond bijwerkingen heeft van antibiotica.

5. Kan ik stoppen met het geven van antibiotica aan mijn hond als de symptomen verdwijnen?

Nee, je mag nooit stoppen met het geven van antibiotica aan je hond zonder overleg met de dierenarts, ook als de symptomen verdwijnen.

Conclusie

Antibiotica zijn een belangrijk instrument in de behandeling van bacteriële infecties bij honden. Het is echter belangrijk om deze medicijnen op de juiste manier te gebruiken en om de instructies van de dierenarts op te volgen. Als je vragen hebt over het gebruik van antibiotica voor je hond, neem dan contact op met je dierenarts.