7 redenen waarom uw Doberman trilt

Doberman ligt op de grond.

De eerste keer dat een eigenaar merkt dat zijn Doberman trilt, beeft of rilt, is hij begrijpelijkerwijs bijna altijd gealarmeerd. Nog alarmerender dan dat is de eerste keer dat een Doberman eigenaar de maar al te vaak voorkomende Doberman head tremor of head bob ervaart. Hier gaan we het hebben over welke vormen van trillen van uw Doberman normaal zijn, en over welke u zich eigenlijk zorgen moet maken.

Waarom schudden Dobermannen? Dobermans zullen vaak schudden als gevolg van kou, angst of opwinding. Als het schudden onwillekeurig lijkt en beperkt blijft tot het hoofd, dan kan het hoofdschudden of kopschudden zijn, wat heel gewoon is bij de Doberman en over het algemeen niet schadelijk.

Het goede nieuws is dat de meest voorkomende redenen waarom Dobermans schudden niet wijzen op iets ernstig mis met hen. Mijn laatste twee Dobermannen hebben allebei bij gelegenheid om verschillende redenen (verkoudheid, angst, enz.) lichaamstrillingen gehad, en beiden hebben zelfs hoofdtrillingen gehad toen ze jong waren.

Geen van mijn Dobermannen had blijvende gevolgen van deze korte voorvallen, en dit weerspiegelt ook wat ik heb gehoord van talloze andere Doberman-eigenaren met wie ik heb gewerkt in mijn tijd als Doberman-specifieke trainer. Zoals u in de onderstaande informatie zult zien, is dit zelden iets om u zorgen over te maken.

Waarom Dobermannen schudden, rillen of beven

Er zijn vele redenen waarom uw Doberman kan schudden, hetzij met zijn hele lichaam, hetzij alleen met zijn hoofd. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende redenen die specifiek van toepassing zijn op het Doberman ras.

1. Koud

Dobermans zullen schudden of rillen als ze het koud hebben, in een poging hun lichaamstemperatuur te verhogen. Dobermans hebben een eenlagige vacht en een magere lichaamsmassa, wat betekent dat ze het gemakkelijk koud krijgen. Dit schudden kan bestaan uit lichte lichaamstrillingen of zelfs vrij hevig schudden en treft meestal hun hele lichaam tegelijk.

Met hun korte vacht en magere spieren doen ze het gewoon niet goed in de kou. Ik heb Dobermans zien rillen bij 70 graden Fahrenheit in huis. Als u besluit de temperatuur van uw hond op te nemen, denk er dan aan dat 101 tot 102,5 graden Fahrenheit wordt beschouwd als een normale lichaamstemperatuur.

Dit is een grote reden waarom Dobermans geen goede “buitenhonden” zijn. Als u uw Doberman ooit hebt zien schuilen rond de open haard of de luchtroosters in uw huis terwijl de verwarming aanstaat, dan weet u hoe gemakkelijk ze het koud krijgen. Veel eigenaren kopen om die reden zelfs jassen voor hun Dobermanns in de winter.

Gewoon uw hond opwarmen zou het schudden of rillen moeten oplossen als dit de oorzaak is.

2. Pijn

Dobermanns zijn stoïcijnse honden en communiceren vaak niet adequaat naar hun baas als ze pijn hebben. Vaak is het eerste merkbare teken van een eigenaar dat hun Doberman pijn heeft het trillen of rillen.

Als u vermoedt dat uw Doberman trilt door pijn, controleer dan op andere uiterlijke tekenen van letsel, zoals een poot- of beenverwonding, snijwonden, zwelling, roodheid of andere tekenen. Dobermans zullen ofwel alleen schudden op de plek die pijn heeft, of hun hele lichaam zal trillen, wat een teken van shock kan zijn, dus het is belangrijk om naar een dierenarts te gaan.

3. Stress, angst of vrees

Dobermans zijn zeer beschermende honden en ervaren vaak verhoogde stress, angst of vrees. Hierdoor kan uw Doberman gaan trillen of rillen. Omdat het ras Doberman oorspronkelijk werd gecreëerd als persoonlijke beschermhonden, zijn het zeer alerte honden. Ze lezen ook instinctief situaties en kunnen soms verhoogde niveaus van angst ervaren vanwege dit hoge niveau van alertheid.

Als dit de reden is dat uw Doberman trilt, verwijder hem dan uit de situatie die hem angst inboezemt. Als dit een voortdurend probleem is, dan heeft uw hond misschien niet voldoende socialisatie gekregen als jonge pup. Als dat het geval is, concentreer u dan op het geleidelijk verhogen van de blootstelling van uw hond aan nieuwe bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen om zijn vertrouwen op te bouwen.

4. Ziekte

Ernstige ziekten of parasieten kunnen ervoor zorgen dat uw Doberman gaat trillen. In feite kan dit een teken van shock zijn, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals snelle (maar zwakke) hartslagen, felrood tandvlees, zwakte en bewusteloosheid.

Als uw hond onlangs diarree heeft gehad als gevolg van een soort darmverstoring, kan het trillen duiden op uitdroging. Ook als uw Doberman last heeft van abnormale lethargie, braken, diarree of gebrek aan eetlust, kan de oorzaak van het beven een giftige inname zijn.

Als u vermoedt dat ziekte de oorzaak kan zijn, is het belangrijk om onmiddellijk naar uw dierenarts te gaan.

5. Opwinding

Dobermanns gaan trillen als ze hun opwinding niet kunnen bedwingen. Hoewel deze actie over het algemeen meer wordt gezien als grove bewegingen van het lichaam en gepaard gaat met springen, rondjes rennen en andere dergelijke “opgewonden bewegingen”.

Als eigenaar van uw hond zou u een goed idee moeten hebben van wanneer en waarom uw hond opgewonden is. Als u kleine snelle trillingen ziet wanneer de hond stil zit of ligt, is dat waarschijnlijk niet het gevolg van opwinding.

6. Aanval

Een Doberman die trilt met gegrepen spieren, verlies van beweeglijkheid en verlies van bewustzijn van zijn omgeving kan een aanval hebben. Trillen en beven komen vaak voor bij Dobermanns, maar echte toevallen niet. De meeste eigenaren van Dobermannen die denken dat hun hond een aanval heeft, hebben eigenlijk alleen maar last van trillen of schudden om niet-ernstige redenen.

Maar soms, als een Dobie trilt samen met andere aanval-achtige verschijnselen zoals gegrepen spieren, verlies van mobiliteit, en verlies van bewustzijn, dan kan het een vorm van epilepsie zijn, en is een bezoek aan uw dierenarts zo snel mogelijk het beste.

7. Geërfde aandoening

Een erfelijke aandoening kan ervoor zorgen dat een Doberman last krijgt van schudden of trillen. Hoofdtrillingen komen veel voor bij Dobermanns, zijn meestal ongevaarlijk, en er wordt aangenomen dat het een erfelijke aandoening van het ras is. Hoewel hun exacte oorzaak onbekend is. Hoofdtrillingen (ook wel “head bobbing” genoemd) komen zo vaak voor bij Dobermans dat veel eigenaren ze op een bepaald moment bij hun hond zullen zien.

Ze worden over het algemeen beschouwd als pijnloos en tijdelijk, hoewel hun exacte oorzaak onbekend is. Er zijn veel theorieën over waarom dit zo vaak voorkomt bij Dobermans. Hieronder wordt dieper ingegaan op deze hoofdtrillingen.

Als u hoofdtrillingen bij uw Doberman ervaart, probeer dan uw hond een traktatie te geven of hem af te leiden met een speeltje. Als u denkt dat uw hond een echte medische noodsituatie heeft door een andere aandoening, ga dan naar een dierenarts.

Hoofdtrillingen (Head Bobbing Syndrome)

Hoofdtrillingen bij Dobermannen komen vaak voor. Dit wordt vaak Head Bobbing Syndrome, Episodic Head Tremor Syndrome, of Idiopathic Head Tremors genoemd. Hierbij beweegt het hoofd van uw Doberman onwillekeurig snel van links naar rechts of op en neer in een snelle beweging.

Dit komt veel voor en wordt meestal gezien bij jongere Dobby’s (die jonger zijn dan ongeveer een jaar), hoewel het alle leeftijden kan treffen. Dit wordt over het algemeen niet beschouwd als schadelijk of pijnlijk voor de hond. en de meeste eigenaren vinden dat ze het trillen kunnen beëindigen door de hond af te leiden of een traktatie te geven (vooral pindakaas).

Een Dobermans kopschuddende episode kan een paar uur duren, maar duurt meestal maar ongeveer 3 minuten. Ze zijn ook vrij zeldzaam bij aangetaste honden en er kunnen weken of maanden tussen de episoden zitten. Algemeen wordt aangenomen dat dit een erfelijke aandoening is bij het Dobermannras (bron).

Video: Doberman Hoofdschudden

Dit is een voorbeeld van een Doberman die lijdt aan Head Bobbing Syndrome.

VOOR MEER OVER HEAD BOBBING: Ik heb een zeer diepgaand artikel geschreven over het hoofdschudden bij Dobermans, met inzicht in hoe lang deze episodes duren, hoe vaak ze voorkomen bij getroffen honden, mogelijke oorzaken, en hoe je het schudden kunt stoppen als het eenmaal begint. Zie mijn Doberman Head Tremors and Head Bobbing artikel hier.

Het is niet helemaal duidelijk waarom Dobermans lijden aan het Head Bobbing Syndroom, maar men denkt dat het erfelijk is. Het gen dat hiervoor verantwoordelijk is, is nog niet geïdentificeerd door onderzoekers, zodat er momenteel geen genetische test kan worden gedaan om te zien of een hond aan head tremors zal lijden.

De Doberman Pinscher Club of American (DPCA) heeft wel meerdere theorieën waarom dit zo vaak voorkomt bij dit ras. Deze theorieën omvatten hersenafwijkingen, een opkomende genetische ziekte, en stereotypie. U kunt hier meer lezen over het standpunt van de DPCA over deze kwestie.

Als u klapperen of “klikken” in het gebit van uw Doberman ziet, zonder enige beweging van het hoofd, kan dat zijn eigen oorzaken hebben. Kijk voor meer informatie naar mijn artikel over Doberman tanden klapperen.

Ga bij twijfel met uw Dobie naar een dierenarts. Vergeet niet dat deze honden ook familie zijn!

Schudden bij Doberman Puppy’s

Schudden bij Doberman puppy’s is meestal niets om je zorgen over te maken. Het wordt meestal gezien als korte vlagen van trillende bewegingen over het hele lichaam. De meeste Dobermannpups trillen of bibberen, vooral op jonge leeftijd. Pasgeborenen blijven dicht tegen hun nestgenoten aangekropen en bibberen vaak om warm te blijven.

Als hun warmtebron weggaat (d.w.z. moeder), is rillen bij kortharige pups zoals Dobermanns heel gewoon, vooral in koelere omgevingen. Als de oren van uw Doberman koud zijn, rilt hij of zij waarschijnlijk van de temperatuur en heeft hij of zij extra warmte nodig.

Als uw puppy een klein beetje trilt, bijvoorbeeld 5 minuten lang als hij zich installeert voor een dutje, is dat over het algemeen niets om u zorgen over te maken. Op zeer jonge leeftijd is het ook moeilijk voor hen om volledige controle te hebben over hun grove motoriek. Hoewel het minder vaak voorkomt, kan het schudden van uw puppy ook een ernstiger oorzaak hebben, dus als u andere symptomen ziet of u nog meer zorgen maakt, ga dan zo snel mogelijk met uw puppy naar een dierenarts.

Schudden bij Doberman Senioren

Seniorenhonden zijn over het algemeen wat kwetsbaarder dan hun jongere soortgenoten, en een beetje schudden, vooral dat wat zich rond de poten concentreert, kan worden toegeschreven aan ouderdom. Dat gezegd zijnde, een significante hoeveelheid schudden kan een indicator zijn van iets anders mis met uw hond.

Veel voorkomende oorzaken van schudden bij oudere Dobermans

  • Artritis – Oudere Dobermans zullen ook trillen als ze pijn hebben. Dit kan artritis zijn, dus kijk naar andere symptomen zoals verminderde mobiliteit en ongemak bij inspanning om deze diagnose te ondersteunen. Als u denkt dat uw hond aan artritis lijdt, neem dan contact op met uw dierenarts om een aantal behandelingen in gang te zetten. Uw dierenarts zal waarschijnlijk niet-steroïde ontstekingsremmers aanbevelen.
  • Spierpijn – Dit wordt meestal gezien als trillen in de achterpoten. Spierpijn wordt versterkt na zware inspanning of lange cardio-activiteiten (zoals wandelen). Als het trillen van uw oudere Doberman niet overgaat nadat hij voldoende tijd heeft gehad om te rusten, moet u misschien met uw dierenarts gaan praten. Die kan massage voorstellen om de spieren te verlichten en te rekken, of zelfs hydrotherapie voorschrijven.
  • Pijn aan zenuwen of pezen – Degeneratie van zenuwen en/of pezen wordt duidelijk wanneer uw Doberman “moeite heeft met lopen, incoördinatie, zwakte in alle ledematen en spieratrofie”, volgens deze studie van William B. Thomas, DVM, MS, DACVIM van de Universiteit van Tennessee. Dit lijkt ook vaker voor te komen bij oudere Dobermanns.

Aanvallen vs. schudden

De overgrote meerderheid van Dobermans die het schudden van hun lichaam ervaren, hebben geen aanval. Een aanval betekent over het algemeen dat de spieren van uw hond verkrampen, dat hij zijn mobiliteit verliest en niet meer reageert. Tijdens de meeste rillingen en zelfs “kopstoten” blijft uw Doberman gevoelig voor u en zijn omgeving.

De meest voorkomende oorzaken voor echte toevallen bij honden zijn de verschillende vormen van epilepsie en gelukkig is dit geen veel voorkomende aandoening bij het ras Doberman, hoewel het kan voorkomen. De onderstaande video geeft u een voorbeeld van een Doberman die een aanval krijgt.

Video: Doberman heeft een epileptische aanval

Het is een goed idee, om te proberen de trillende episode van uw Dobie op video vast te leggen, zodat uw dierenarts u kan helpen bepalen of het gedrag van uw hond normaal is, of dat het het gevolg is van een aanval die kan wijzen op een afwijking van de hersenen of het zenuwstelsel.

Wanneer moet u uw dierenarts bellen?

Om te beginnen, als u niet zeker weet waarom uw hond trilt, is het waarschijnlijk een goed idee om uw dierenarts te bellen. Naar mijn mening is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen, en het enige wat een reis naar de dierenarts pijn zal doen is, misschien, uw portemonnee.

Dat gezegd zijnde, zijn er enkele indicatoren dat je Dobie meteen naar de dierenarts moet. Let op hun ontlasting en urine. Als de ontlasting zacht is, als de urine een ongewone kleur of geur heeft, of als je huisdier vaker poept en plast, is dat een goede indicatie dat hij naar de dierenarts moet. Braken, mank lopen of algemeen ongewoon gedrag zijn allemaal indicatoren dat het tijd is om een dierenarts in te schakelen om de oorzaak van het trillen van uw huisdier te achterhalen.

Met andere woorden, ga bij twijfel naar een dierenarts.

TIP

Veel erfelijke gezondheidsaandoeningen en gebreken bij het Dobermenras kunnen al bij de geboorte van de hond worden vastgesteld door een simpel uitstrijkje van hun wangspeeksel! Sterker nog, u kunt dit zelf thuis doen. Ik laat je hier zien hoe je dat doet in mijn DNA Gezondheidstest Gids voor Dobermannen.

Laatste gedachten

Over het geheel genomen is schudden en bibberen bij Dobermans om vele redenen een vrij algemeen voorkomend verschijnsel. Het kan en is vaak onschuldig, maar als de oorzaak niet onmiddellijk duidelijk is of gepaard gaat met andere symptomen, is het misschien een goed idee om voor de zekerheid uw dierenarts erbij te halen.

Als uw Doberman last heeft van ongewoon hoofdschudden, is het zeer waarschijnlijk dat hij lijdt aan Bobbing Head Syndrome of Head Tremors, wat zeer gebruikelijk is bij het Doberman ras en meestal onschuldig is, hoewel het nog steeds een goed idee is om dit te bevestigen met een professionele dierenarts.

Kortom, haal diep adem. U moet uitzoeken waarom uw Doberman trilt, zodat u weet of er verdere stappen nodig zijn om hem gezond te houden, maar de kans is groot dat het komt door een van de vele veel voorkomende oorzaken van trillen bij dit ras, die waarschijnlijk ook ongevaarlijk zijn.

Gerelateerde vragen aan

Waarom beeft mijn Doberman? Uw Doberman kan om verschillende redenen trillen. In het algemeen zullen ze trillen als ze het koud hebben, opgewonden of angstig zijn. Als de kop van uw Doberman op en neer of van links naar rechts beweegt, is dat een goede indicatie dat hij lijdt aan het Head Bobbing Syndrome.

Waarom rilt mijn Doberman tijdens het slapen? Dobermans rillen vaak tijdens het slapen als middel om extra lichaamswarmte te genereren of als natuurlijke reactie tijdens een droomtoestand.