5 redenen waarom Dobermans huilen

Een Doberman huilt om zijn baasje in de sneeuw.

Onze Doberman Cooper was nog een puppy toen hij voor het eerst zijn talent voor janken demonstreerde. Toen hij ouder werd, kon hij zeker nog een indrukwekkende brul laten horen, maar gelukkig jankt hij niet, zoals de meeste Dobermannen, tenzij er iets ernstig mis is. Huilen is een gedrag dat ik niet verwachtte toen ik voor het eerst een Doberman kreeg, maar nu ik diep in de Dobermanwereld zit, heb ik geleerd dat deze honden zeker huilen, en meestal doen ze dat met een specifieke reden.

Terwijl ik studeerde voor mijn Canine Communication Certification, realiseerde ik me al snel dat er zeker een veelheid aan redenen is waarom honden huilen als communicatiemiddel. Er zijn echter bepaalde redenen waarom Dobermans meer huilen dan andere hondenrassen.

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom Dobermans zullen janken, en hoe vaak is het normaal voor een Doberman om te janken.

Waarom Dobermans huilen

Dobermannpups doen meestal hun eerste pogingen om te huilen als ze ongeveer zes tot acht weken oud zijn. Rond de leeftijd van acht maanden zijn ze er waarschijnlijk experts in – ook al gebruiken ze het niet zo vaak.

Als ze zo jong zijn, is hun gehuil meestal een combinatie van het oefenen van de vocalisatie en het proberen de aandacht van hun moeder te krijgen. Maar als ze ouder worden, breiden hun communicatiemogelijkheden zich uit en dus ook de redenen waarom ze kunnen huilen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom Dobermans huilen.

1. Eenzaamheid of Scheidingsangst

Waarschijnlijk afgeleid van het janken om de aandacht van de moeder te krijgen als pup, zullen sommige volwassen Dobermanns janken als ze verhoogde stress ervaren door verveling, alleen achterblijven, of als ze gescheiden zijn van hun eigenaar of roedel.

Interessant is dat deze studie uit 2001 aantoonde dat honden die in stedelijke omgevingen leven, zoals appartementen – waar het huilen helaas meer storend kan zijn voor de buren – vatbaarder zijn voor verlatingsangst.

Scheidingsangst komt veel voor bij Dobermanns en is waarschijnlijk de meest voorkomende aanleiding tot janken bij dit ras. De diagnose kan meestal gemakkelijk worden gesteld omdat het gepaard gaat met andere tekenen van angst, zoals ijsberen, binnenshuis naar het toilet gaan, te veel eten of te weinig eten, en destructief kauwen of graven, allemaal gericht op het vertrek van hun eigenaar (of lid van hun “roedel”). Het komt ook meestal op rond de tijd dat hun eigenaar zich klaarmaakt om het huis te verlaten, of nadat hij al vertrokken is. Lees hier meer over het herkennen (en corrigeren) van verlatingsangst bij Dobermanns.

Een Doberman huilt in een veld.
Een Doberman die alleen wordt gelaten in een veld huilt om zijn eigenaar – een gebruikelijke reactie voor een Doberman in deze situatie.

2. Reageren op andere geluiden

Sommige Dobermans janken als reactie op een trigger-geluid, zoals een alarm, deurbel, sirene, bepaalde soorten muziek, of zelfs als hun eigenaar huilgeluiden maakt. Dobermans die dit doen lijken bijzonder gevoelig te zijn voor hoge tonen. De wetenschap weet niet precies waarom ze dit doen, maar het kan verband houden met het verlangen om de roedel te vinden of de drang om een vermeende indringer weg te houden van het territorium van de hond. Of ze zingen gewoon mee!

Dit komt vrij vaak voor bij Dobermans die buiten worden gelaten en bijvoorbeeld in de verte een noodsirene horen die dichterbij komt.

3. Ziekte of verwonding

Honden die ziek of gewond zijn op een manier die niet onmiddellijk zichtbaar is, zullen vaak meer janken dan normaal om hun roedel (of eigenaar) te waarschuwen dat er iets mis is.

Het is een goed idee om uzelf vertrouwd te maken met de gebruikelijke huilgewoonten van uw Doberman – hun triggers, hoe lang ze gewoonlijk huilen, welk tijdstip van de dag ze geneigd zijn om het te doen, enzovoort – zodat u meer kans hebt om een huil op te pikken die zou kunnen duiden op een ziekte of verwonding.

Typisch gedrag voor een Doberman is dat hij zijn eigenaar zoekt als hij gewond is, maar als hij gevangen zit, of zijn eigenaar niet kan bereiken, kan hij zijn toevlucht nemen tot huilen. Dit soort gehuil is zeldzaam, maar als het zich voordoet moeten eigenaren het zeker opmerken.

4. Alarm slaan

Een goede, stevige brul kan Dobermans dienen als een manier om andere honden te waarschuwen hun afstand te bewaren. De meeste honden, inclusief Dobermanns, zullen een brul gebruiken om andere honden aan te geven dat ze een bepaald gebied voor zichzelf opeisen. Soms geven Dobermanns een defensieve brul als ze een verrassend of onverwacht geluid horen, wat een manier lijkt om andere leden van de roedel te waarschuwen voor het potentiƫle gevaar.

Hoewel het veel minder vaak voorkomt dan gewoon een diepe sterke blaf, melden sommige Doberman eigenaren dat hun hond zal janken als ze waarschuwen voor de aanwezigheid van een indringer op hun terrein.

5. In contact komen met de roedel

Net als wolven, met wie ze een gemeenschappelijke voorouder delen, huilen Dobermanns meestal om de andere leden van hun roedel (in de meeste gevallen hun eigenaar en familie) te laten weten waar ze zijn. Als ze andere honden horen huilen, kunnen ze ook antwoorden om te bevestigen dat ze daar zijn en luisteren.

Een voorbeeld van een Doberman wat getriggerd werd om te janken door het gehuil van zijn eigenaar. Dit is een voorbeeld van reden nummer twee op deze lijst, reageren op andere geluiden.

Hoeveel huilt een Doberman?

De meeste Dobermannen janken niet dagelijks en hebben geen problemen met overmatig janken. Hoewel elke hond een individu is met zijn eigen neigingen, melden over het algemeen heel weinig Doberman-eigenaren overmatig gehuil. In feite melden de meeste eigenaren dat hun hond helemaal niet huilt.

Aangezien Dobermanns een bijzonder mensafhankelijk ras zijn, is het huilen meestal een teken dat ze bij hun mensen willen zijn. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat de hond last heeft van verlatingsangst, iets wat heel vaak voorkomt bij Dobermans.

Ook zijn Dobermans, waarschijnlijk door de overeenkomst in frequentie en toon, geneigd om te janken bij het geluid van sirenes.

Hoe hard is een Doberman brul?

Het gehuil van een Doberman is tamelijk keelachtig en nors in vergelijking met veel andere rassen. Maar ze kunnen de toon zeker dragen en het lang en langdradig maken.

De volwassen Doberman heeft een zeer diepe borstkas, wat hem een grote resonantiekamer geeft, en ze hebben sterke beschermende instincten, wat betekent dat een Doberman in veel omstandigheden geneigd kan zijn tot krachtig geblaf. Ze zijn zeker in staat tot een aandachttrekkende brul die gemakkelijk te horen is door muren, gesloten ramen of aan de overkant van de straat. Hun gehuil zal zeker de aandacht trekken van uw buren.

Zoals de meeste honden, begint het vrij rustig als de hond een puppy is en bereikt het een piek rond de leeftijd van drie jaar. Hun gehuil blijft sterk totdat de hond ouder wordt, rond de acht jaar, op welk punt de kracht van het gehuil meestal wat afneemt.

Doberman Huilen in vergelijking met andere rassen

Hoewel de Doberman een krachtige huil heeft, is het niet de luidste of meest frequente huiler. Een aantal andere rassen staan bekend om hun frequente gehuil, waaronder:

  • Huskies
  • Duitse Herders
  • Hondenrassen
  • Beagle

Deze superhaters delen de nauwste genetische banden met wolven of ze zijn generaties lang speciaal gefokt om communicatief te zijn.

Dog Express, en vele andere verkooppunten, rangschikken de Doberman in de top 10 van luidste hondenrassen ter wereld, gebaseerd op het vermogen om luidruchtig te zijn, en niet op hun verlangen. Gelukkig voor ons Doberman eigenaren, zijn deze honden gemakkelijk trainbaar en hoewel ze het vermogen hebben om luide huilers te zijn, moet je je over het algemeen meer zorgen maken over hun geblaf.

Blaffen is veel eerder een probleem bij een Doberman dan huilen, leer hier meer over hoe vaak je kunt verwachten dat een Doberman blaft en als je klaar bent om het blaffen voorgoed op te lossen, zal mijn artikel 6 Stappen om je Doberman Pinscher te laten stoppen met blaffen je snel naar een stillere hond brengen.

Huilen als je alleen thuis bent

Omdat ze een krachtige roedelmentaliteit hebben, en altijd dicht bij hun eigenaren willen zijn, zijn Dobermans bijzonder geneigd om te janken wanneer ze alleen gelaten worden of wanneer ze gescheiden worden van hun familie.

Als u uw Doberman ’s nachts buiten houdt terwijl de rest van het gezin binnen slaapt, kunt u verwachten dat u van uw hond zult horen – en van uw buren. Maar het gebeurt niet alleen ’s nachts. Dobermans staan erom bekend dat ze om hun familie huilen als ze een tijdje weg zijn – bijvoorbeeld als ze overdag naar hun werk vertrekken – of in sommige gevallen zelfs maar even uit het zicht zijn.

Dit soort gehuil is geen reden tot bezorgdheid, tenzij het consequent terugkeert. Wees vooral alert op bijkomende symptomen van stress, zoals het vernielen van dingen of veranderingen in eetlust. In combinatie met constant gehuil kunnen deze wijzen op een onderliggende emotionele toestand, zoals depressie of angst, die extra ingrijpen kan vereisen.

Als je hiermee worstelt bij je Doberman, heb ik hier een artikel dat helemaal gaat over het omgaan met behoeftige Dobermans met verlatingsangst en dat deze problemen zal oplossen.

Hoe een Doberman te laten stoppen met huilen

In de meeste gevallen is de gemakkelijkste manier om het huilen van een Doberman te stoppen het wegnemen van de stimulus die het gedrag in gang heeft gezet. Als ze eenzaam zijn, houd ze dan gezelschap. Als er een geluid is waardoor ze opgewonden raken, zoek dan een manier om dat geluid te blokkeren of uit te schakelen. Klinkt eenvoudig, en dat is het ook, maar het is slechts de eerste stap.

Als de trigger van uw hond vaak terugkomt of als u niet de mogelijkheid hebt om te voorkomen dat uw hond het hoort, zult u willen beginnen met een trainingsprogramma voor desensibilisatie en tegenconditionering, zodat uw hond leert de trigger te negeren.

Dit soort training houdt in dat u uw hond conditioneert om geleidelijk een alternatief, minder problematisch gedrag te vervangen, zoals een speeltje apporteren of in zijn bench of bed gaan. Als u het niet prettig vindt om de training zelf aan te pakken, zoek dan een gedragstherapeut of hondentrainer om u te helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk plan.

U kunt ook stilte beloningstraining proberen: dit is een meer eenvoudige praktijk waarbij u een stilte commando geeft (zoals “wees stil”) en wanneer de hond stopt met janken uw hond meteen beloont. Na verloop van tijd zal uw hond leren dat hij een beloning of aandacht krijgt als hij niet huilt, en hij zal ook leren het stiltecommando te gehoorzamen. Mijn Doberman training pagina geeft u de sleutels tot een snelle training van uw Doberman in veel verschillende commando’s en gedragingen.

Doberman blaffen terwijl hij aangelijnd is in het openbaar.
Een Doberman kan zelfs tijdens een gewone wandeling met zijn eigenaar zeer luidruchtig worden als de juiste trigger komt.

Het verschil tussen janken en brullen

Let op het verschil tussen janken en janken (of jammeren) bij uw Doberman, want deze hebben verschillende betekenissen. Huilen is veel luider en gaat meestal gepaard met een opgeheven hoofd; wanneer een hond jankt, is het stiller en de hond schrikt vaak terug terwijl hij het doet. Zeuren is meestal een signaal van angst, anticipatie, opwinding, of gewoon een vorm van bedelen.

Als uw Doberman jankt uit angst, geef hem dan wat ruimte en probeer de trigger van hun angst op te lossen. Het is het beste om een bange hond nooit te benaderen. Als uw Doberman jankt omdat hij om iets smeekt, kunt u het gedrag het beste negeren en niet belonen met aandacht. Anders kunt u verwachten dat de hond in de toekomst nog meer gaat janken als hij iets wil.

Wees er echter van bewust dat Dobermans soms eerder zullen janken dan huilen, als ze gewond of ziek zijn en de energie missen om een volle brul te geven. Als uw Doberman gewoonlijk niet jankt en hij begint willekeurig, vooral als het janken consistent is en gepaard gaat met lusteloosheid, neem dan contact op met uw dierenarts.

Laatste gedachten

Gelukkig voor ons Doberman eigenaren, hebben deze honden over het algemeen geen problemen met overmatig gehuil zoals andere rassen. Voor ons is het omgaan met ongewenst geblaf meestal een veel grotere hindernis.

Maar weten wat je van een Doberman kunt verwachten voordat je er een mee naar huis neemt, is ongelooflijk belangrijk en dat geldt ook voor andere gedragingen die je misschien niet verwacht.

Als uw Doberman overmatig huilt, durf ik te wedden dat het te maken heeft met verlatingsangst, want dat is iets waar Dobermannen voortdurend mee worstelen. Als u denkt dat dit het geval is voor uw Doberman, stel ik meestal voor om verlatingsangst aan te pakken met een goede desensibilisatieroutine.

Gerelateerde vragen aan

Waarom janken Dobermans? Dobermans janken meestal door opwinding, angst, frustratie of angst. Voorbeelden van momenten waarop een Doberman zal janken zijn onder andere wanneer ze gewond zijn, zich vervelen, eenzaam zijn, of anticiperen op iets spannends, zoals een maaltijd of een traktatie.