35 leuke Duitse Herdershond feiten om je vrienden te verbazen

Duitse Herdershond Feiten

Duitse Herders zijn geliefd over de hele wereld. Deze populariteit betekent dat mensen graag Duitse Herder feiten horen en leren!

We hebben alles van informatief tot gewoon leuk! Laten we beginnen.

Duitse herder feiten – Populariteit

De Duitse Herder is een van de meest populaire honden in de VS – hij staat zelfs op nummer 2 van de 193 door de AKC erkende rassen.

Hun populariteit is ook geen voorbijgaande fase. Duitse Herders staan de laatste jaren consequent in de Top 5 van rassen.

Terwijl de GSD zeker een populair ras is in de VS, houdt zijn aantrekkingskracht daar niet op. In het Verenigd Koninkrijk kwam de GSD in 2018 binnen op nummer 8.

Plus, wereldwijd komt de Duitse Herder op de tweede plaats, met iets minder dan 130.000 honden die elk jaar worden geregistreerd.

Duitse Herder feiten – Rasverenigingen

De GSD is een van de enige hondenrassen die we hebben gevonden met een wereldwijde vereniging voor hen! De World Union of German Shepherd Associations telt 95 leden, verspreid over 88 verschillende landen.

Elk van hen heeft hetzelfde doel: het handhaven van een uniforme rasstandaard, en het verstrekken van informatie over het fokken, trainen en houden van deze fantastische honden.

Duitse herder feiten

Als u, net als wij, een fan bent van dit intelligente en karaktervolle ras, zult u het leuk vinden om nog meer verbazingwekkende feiten over Duitse Herders te leren.

Plus, als je nieuw bent met dit ras, dan word je misschien nog een beetje meer verliefd op ze als je ontdekt waartoe ze in staat zijn.

We hebben ons onderzoek gedaan en hier zijn nog enkele van de meest interessante Duitse Herdershond informatie feiten die we konden vinden.

De grondlegger van de Duitse Herder

Als je van Duitse Herders houdt, heb je ongetwijfeld gehoord van de naam Max von Stephanitz.

Maar als je nieuw bent met dit ras, volgt hier een kort overzicht.

Von Stephanitz is de grondlegger van het GSD ras. Hij wijdde 35 jaar van zijn leven aan het verbeteren van dit ras, met als doel het creëren van de perfecte herdershond.

Hij stelde gezondheid en temperament van zijn honden boven alles en liet ons enkele prachtige citaten ter inspiratie na.

Enkele van zijn citaten

“Nut is het ware criterium van schoonheid.”

“Doe deze moeite voor mij: Zorg ervoor dat mijn Herdershond een werkhond blijft, want voor dat doel heb ik mijn hele leven gestreden. Het fokken van herdershonden is het fokken van werkhonden; en dat moet altijd het doel zijn, anders houden we op met het fokken van herdershonden.”

En onze persoonlijke favoriet:

“De goede herdershond kent zijn meester bijna beter dan zichzelf en moet zich inderdaad verbazen over het ontbreken van het omgekeerde.”

Duitse Herdershond FeitenDuitse Herders in Film en TV

Hoewel er veel GSD’s zijn die onze schermen hebben opgeluisterd, zijn er een paar opvallende honden die echt de toon zetten voor de populariteit van dit ras als ster. Dus, we hebben een aantal geweldige Duitse Herder feiten over deze hondensterren!

In feite zijn 2 van de slechts 3 honden op de Hollywood Walk of Fame Duitse Herders (de andere is Lassie).

Dus, laten we nu eens kijken naar die 2 GSD sterren.

Rin Tin Tin

De meesten van ons hebben gehoord van Rin Tin Tin, die gered werd door US Army Corporal Lee Duncan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Duncan maakte van de gelegenheid gebruik om te zien of hij de honden die door het Duitse leger werden gebruikt kon nabootsen.

Duncan verscheepte Rin Tin Tin en zijn zus, Nanette, terug naar de VS nadat de oorlog was afgelopen. Helaas stierf Nanette tijdens de reis.

In 1922, begon Rin Tin Tin zijn filmcarrière nadat hij gezien was op een lokale hondenshow. 4 jaar later, was Rin Tin Tin een echte ster.

Hij speelde in 27 films van 1922 tot 1931. Plus, hij had ook zijn eigen radio show, “The Wonder Dog.”

Rin Tin Tin stierf in 1932, 14 jaar oud. Hij ligt begraven in het Cimetière des Chiens, in Frankrijk.

Natuurlijk leeft hij voort op het witte doek. Maar Rin Tin Tin’s directe afstammelingen werden ook filmsterren, hoewel niet zo succesvol als het origineel.

Strongheart

Strongheart werd geboren in 1917 in Duitsland en werd oorspronkelijk getraind als politiehond.

De filmregisseur Laurence Trimble vond Strongheart en bracht hem terug naar de VS.

Na een hertraining om enkele van zijn politiehond gewoonten te verwijderen, ging Strongheart verder met de hoofdrol in 6 films, waaronder “White Fang”.

Hij stierf in 1929, nadat een verwonding van een ongeluk in de filmstudio uitgroeide tot een tumor.

Duitse Herder Intelligentie

Als je enige tijd met Duitse Herders omgaat, heb je misschien een vermoeden dat deze honden slimmer zijn dan gemiddeld. En je hebt gelijk!

In zijn boek ‘The Intelligence of Dogs’ deed Stanley Coren onderzoek naar de meest intelligente hondenrassen. Hij overwoog zowel werkintelligentie als gehoorzaamheidsintelligentie.

Het is geen verrassing voor velen van ons, dat de Duitse Herdershond op nummer 3 staat, van de 138 rassen.

Honden uit deze topcategorie bleken minder dan 5 herhalingen van een nieuw commando nodig te hebben voordat ze het begrepen. Ze gehoorzaamden ook in 95% van de gevallen aan het eerste commando dat werd gegeven.

Duitse Herder Persoonlijkheid

Natuurlijk weet elke hondeneigenaar dat onze harige vrienden duidelijke eigen persoonlijkheden kunnen hebben.

Vaak kunnen honden van hetzelfde ras soortgelijke eigenschappen vertonen, waardoor deze tot de bepalende kenmerken van een bepaald ras behoren.

Duitse Herder persoonlijkheidsprofielen hebben een zeer hoge mate van intelligentie. Hun sociabiliteit en energie werden als matig hoog beoordeeld. Voor emotionele reactiviteit, tenslotte, werden ze als matig laag beoordeeld.

Elzasser of Duitse Herder?

Als u zich afvraagt wat het verschil is tussen de Elzasser of de Duitse Herdershond, kunnen wij u vertellen dat er geen verschil is!

Het zijn gewoon verschillende namen voor hetzelfde ras.

De naamsverandering kwam er na de Tweede Wereldoorlog, toen alles wat met Duitsland geassocieerd werd, ongewenst werd.

Als gevolg daarvan werd de GSD bekend als simpelweg ‘De Herdershond’, of als Elzasser.

In de VS hoor je ze misschien minder snel als Elzasser aangeduid, maar in het VK en andere delen van Europa wordt de naam door sommige mensen nog steeds gebruikt, zelfs tot op de dag van vandaag.

Duitse Herder Kleuren

Hoeveel Duitse Herder feiten weet je over hun kleuren?

Hoewel je misschien verliefd bent geworden op het idee om een Duitse Herder van een bepaalde kleur te hebben, is het een goed idee om het oorspronkelijke advies van de stichter van dit ras, Max von Stephanitz, in gedachten te houden, die zei: “geen goede hond is een slechte kleur”.

Zwarte Duitse Herder feiten

Hoewel Duitse Herders er zijn in een reeks van 11 verschillende kleuren, zien honden met een zuivere zwarte vacht er vaak het meest opvallend uit.

Soms worden deze honden aangeduid als een apart ras van de GSD. Maar dat zijn ze niet!

Bij Duitse Herdershonden is het gen voor de vachtkleur van de boot recessief. Beide ouders moeten het gen dragen en doorgeven aan hun nakomelingen, zodat de pups zwart zijn.

Dus hoewel zwarte GSD’s zeker geen apart ras zijn, zijn ze zeker wat ongebruikelijker.

Witte Duitse Herder feiten

Hoewel een witte vachtkleur wordt vermeld in de rasbeschrijving van de GSD, is het geen kleur die de voorkeur geniet van de Amerikaanse Kennel Club. In feite betekent het dat uw hond wordt gediskwalificeerd voor tentoonstellingen.

Desondanks heeft de witte GSD een trouwe fanclub, waaronder nogal wat beroemde eigenaren. Tom Hanks, Bruce Springsteen, Miley Cyrus en Jennifer Aniston hebben allemaal witte Duitse Herdershonden gehad.

Panda Duitse Herders

Je hebt misschien nog nooit van deze bijzondere vachtkleur gehoord, maar het is een vrij recente ontwikkeling binnen dit ras.

Panda Duitse Herdershonden hebben een genetische mutatie die witte aftekeningen veroorzaakt op de borst, kraag, buik, staartpunt en snuit.

Natuurlijk zijn er fokkers die er nu op uit zijn om pups met deze mutatie te fokken. Maar het is geen geaccepteerde kleur door enig GSD register.

Er is nu een DNA test beschikbaar om de aanwezigheid van dit gen na te gaan. De mutatie is zogenaamd embryonaal dodelijk als een pup twee kopieën van het gen erft. Dat betekent dat het embryo zich nooit goed zal ontwikkelen.

Honden met slechts één kopie van de Panda mutatie lijken echter volledig normaal.

Duitse herder verzorgingsfeiten

Duitse Herders staan bekend om hun glanzende en dikke dubbele vacht. Als u een van deze honden bezit, weet u dat de verzorging bijna een fulltime baan kan worden!

Je kunt hier een hilarische anekdote lezen over hoe het is om met een verharende Duitse Herder om te gaan.

Feiten over de vrouwelijke Duitse Herder

Buddy, een vrouwelijke Duitse herder, was de allereerste geleidehond die in de Verenigde Staten werd opgeleid. In de jaren 1920 werd Buddy gekoppeld aan Morris Frank, en Buddy’s vermogen als geleidehond maakte de weg vrij voor veel meer geleidehonden om hun baasjes te helpen.

Toen hij over Buddy sprak, zei Frank dat hij “wist dat ze mijn verklaring van onafhankelijkheid zou zijn.” En in zijn voetsporen zijn vele andere Duitse Herder geleidehonden, die hetzelfde doen voor hun eigenaren.

Werkende Duitse Herdershonden

De intelligente, loyale en onverschrokken GSD wordt gewaardeerd als werkhond.

Ze zijn uitstekende politiehonden, militaire honden, en zijn ook te vinden in zoek- en reddingsteams over de hele wereld.

Awards voor Canine Excellence

Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt om de bijdrage van onze werkhonden aan de verbetering van het leven van zowel individuen als de maatschappij te vieren.

De Duitse Herdershond is het meest bekroonde ras, met 13 honden die deze prijs hebben gekregen.

Duitse Herder Politiehond Dapperheid

Duitse Herdershonden zijn beroemd om hun vermogen als politiehond. Hun moed, vasthoudendheid en gehoorzaamheid vormen samen de ultieme politiehond. Er zijn vele voorbeelden van deze dappere honden die boven en buiten de lijn van de plicht gaan.

Reno, een 2-jaar oude Duitse Herder K-9 die werkte bij de Des Moines Police Department, werd 9 keer beschoten terwijl zijn handler probeerde een verdachte te arresteren. Reno’s gedrevenheid en spirit zorgden ervoor dat hij niet alleen volledig herstelde, maar ook terugkeerde in actieve dienst.

Finn, een politiehond in het Verenigd Koninkrijk, werd door een verdachte met een mes gestoken. Desondanks weigerde hij los te laten, en zijn geleider was in staat de aanvaller te arresteren. Als gevolg van deze aanval, waarvan Finn volledig herstelde, is in het VK een nieuwe wet aangenomen.

Bekend als “Finn’s Law”, is het de bedoeling om politiedieren beter te beschermen. Dit omvat strengere straffen voor degenen die hen verwonden.

Duitse Herders redden graag hun eigenaars

Zelfs GSD huisdieren die geen formele training hebben, houden ervan hun baasjes te beschermen, en soms zelfs te redden.

Een Duitse Herder genaamd Rambo redde het leven van zijn baasje toen deze werd getroffen door de bliksem. Omdat Rambo vlak naast zijn baasje bleef, werd de enorme elektrische lading van de bliksem tussen hen gedeeld.

Dit betekende dat zijn eigenaar, Jonathan Hardman, het verhaal van dit bizarre ongeluk kon navertellen. In een epische show van moed, verloor Rambo zijn leven om Hardman te beschermen.

Haus, een 2-jarige Duitse herder, stond tussen zijn 7-jarige eigenaar, Molly, en een dodelijke ratelslang. De slang beet hem 3 keer terwijl hij haar beschermde. Na 9 flesjes antigif en een verblijf van een week in het dierenziekenhuis, herstelde Haus volledig.

Duitse Herder Loyaliteit

Velen van ons weten dat onze Duitse Herdershonden ons onwrikbaar trouw kunnen zijn in het leven, maar soms reikt die trouw ook tot na onze dood.

Nadat Miguel Guzman stierf in 2006, ging zijn Duitse Herdershond, Capitan, naar de begraafplaats waar Guzman was begraven.

Capitan sliep de volgende 11 jaar naast het graf van zijn baasje tot hij zelf in 2017 overleed aan nierfalen.

Zo, we hopen dat je dit artikel, vol coole feiten over Duitse Herders, met plezier hebt gelezen.

Plus, als je nog leuke feiten over Duitse Herders hebt die je met ons wilt delen, neem dan contact op via het commentaarveld hieronder!

Meer Duitse Herder lectuur

Wil je nog meer lezen over Duitse Herders? We hebben nog veel meer waar dit vandaan kwam!

Bekijk hieronder enkele van onze andere Duitse Herder artikelen:

Referenties en bronnen