22 Mopshondfeiten – Hoe goed ken je je favoriete hond eigenlijk?

Mopshond Feiten

Mopshondenfeiten en mopshondenfictie scheiden is belangrijk voordat je de sprong waagt van toevallige bewonderaar naar toegewijde hondeneigenaar.

Mopshonden zijn populairder dan ooit, niet alleen vanwege steunbetuigingen van beroemdheden en reclame, maar ook vanwege hun reputatie als gemakkelijke, beminnelijke honden met mensachtige gezichtsuitdrukkingen.

In dit artikel duiken we in de meest voorkomende overtuigingen over mopshonden en hoeveel daarvan feit versus fictie zijn.

Mopshond feiten versus fictie

Mopshonden zijn kleine, vierkante honden die oorspronkelijk uit China komen.

Er wordt aangenomen dat ze schoothondjes waren voor de heersende Chinese families in de oudheid en in luxe werden gehouden.

Hun snuiten zijn platter dan die van andere honden en hun gezichten hebben een gerimpeld uiterlijk, waardoor ze zeer karakteristiek zijn.

Ze zijn zilver, fawn of zwart van kleur, met een korte, gladde, glanzende vacht en een gekrulde staart. Bekijk hier onze hoofdpagina over Mopshonden.

Lees verder voor enkele van de meest voorkomende waargenomen feiten over Mopshonden en of ze waar zijn of niet.

Mopshond feiten en mythenFeit 1: Mopshonden willen gewoon plezier maken!

Mopshonden scoren hoger dan gemiddeld voor prikkelbaarheid volgens een studie van 30 verschillende rassen.

Ze zullen eerder opgewonden raken en blijven als de deurbel gaat of als het tijd is voor een wandeling of uitstapje in de auto!

Elke hond is echter anders en niet alle honden zullen zich de hele tijd opgewonden voelen. Mopshonden houden ook erg van slapen en in feite kan te veel lichamelijke activiteit een ernstige belasting vormen voor hun delicate ademhalingssysteem.

Dus, ja je Mopshond is waarschijnlijk fun-lovin’, maar vergeet niet om ook te chillen!

Feit 2: Mopshonden gaan goed om met andere honden

Mopshonden scoren veel lager op agressie naar andere honden dan andere rassen, zoals de Dwergschnauzer of de Teckel.

Maar nogmaals, elke hond is uniek, dus verwacht niet dat uw nieuwe Mopshond onmiddellijk verliefd wordt op uw andere hond(en).

Feit 3: Mopshonden snurken luid

Dat is waar. Maar, snurken is niet alleen iets irritant schattigs waar je grapjes over maakt als je een Mopshond bezit.

De waarheid is dat Mopshonden, en alle rassen met een plat gezicht, lijden aan het Brachycephalic Airway Syndrome, of BAS (hun neusholtes zijn verkort en de luchtstroom is verminderd), wat hun vermogen om te ademen beïnvloedt.

In feite is de luchtweerstand bij Mopshonden zo verhoogd, dat ze bij het uitademen de lucht met geweld naar buiten moeten persen; vandaar hun luidruchtige ademhaling en snurken.

Na verloop van tijd leidt dit tot neusontsteking en zwelling die acute ademnood kunnen veroorzaken. Dus dat “hilarische” luide gesnurk kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Feit 4: Mopshonden slapen grappig

Gerelateerd aan feit 3, mopshonden hebben wel degelijk slaapproblemen.

Je kunt je Mopshond in vreemde posities in huis zien slapen – proberen zittend te slapen, slapen met hun mond open, slapen met hun kin omhoog – het is niet schattig, het is gewoon dat bepaalde posities het makkelijker maken om te ademen!

Soms hebben mopshonden verstikkingsaanvallen in hun slaap. Soms kunnen ze helemaal niet in slaap komen. We weten allemaal hoe het is om een verstopte neus/bijholte te hebben en soms moeilijk te kunnen slapen, maar stel je voor dat je daar elke dag mee te maken hebt!

Feit 5: Mopshonden zijn moeilijk te trainen

Mopshonden hebben lager dan gemiddelde scores voor trainbaarheid, maar dat betekent niet dat ze ontrainbaar zijn.

In feite is doorzetten met zindelijk maken en andere vormen van training niet alleen goed voor u en uw huis, het is ook goed voor hen.

Training met uw Mopshond kan een prachtige gelegenheid zijn voor sociale binding en intellectuele stimulatie voor uw Mopshond. Vroeg beginnen is aan te raden, met veel socialisatie en positieve versterking.

Het is aangetoond dat puppycursussen gedragsproblemen op latere leeftijd aanzienlijk verminderen. Na verloop van tijd kan uw mopshond volledig zindelijk zijn en een plezier in de omgang met anderen.

Feit 6: Mopshonden krijgen Mopshondenencefalitis

Pug Dog Encephalitis (PDE), ook bekend als necrotiserende meningoencephalitis, is een fatale inflammatoire aandoening van het centrale zenuwstelsel die veel voorkomt bij dit ras. Het komt het meest voor bij jonge volwassen, vaalbruine vrouwelijke honden. De symptomen zijn toevallen, lusteloosheid, blindheid en uiteindelijk coma. De oorzaak is onbekend, maar er zijn genetische testen beschikbaar.

Feit 7: Mopshonden zijn vatbaar voor gezondheidsproblemen

Het is waar dat veel Mopshonden gezondheidsproblemen hebben, waaronder oogproblemen, ademhalingsproblemen en huidproblemen.

Een recente studie in het Verenigd Koninkrijk van meer dan 1000 Mopshonden toonde aan dat 68% minstens één aandoening had! De meest voorkomende aandoening was overgewicht/obesitas, gevolgd door hoornvliesaandoeningen (oogoppervlak) en vervolgens oorontstekingen.

Feit 8: Mopshonden zijn niet lui maar hoeven/willen geen beweging

Dat ze graag snoezelen betekent niet dat Mopshonden lui zijn! Mopshonden hebben net als elke andere hond beweging nodig.

Hun tolerantie voor beweging is echter veel, veel lager dan bij sommige andere rassen en ze zullen je niet kunnen vergezellen op je ochtendrun.

Deze lage tolerantie is grotendeels te wijten aan hun platte gezicht, waardoor ze moeilijk kunnen ademen en gemakkelijk oververhit raken.

Denk dus alstublieft niet dat uw Mopshond lui is. Vergeet niet uw hond uit te laten, maar overdrijf het niet!

Feit 9: Mopshonden hebben vaak overgewicht

Elke hond die te veel eet en niet genoeg beweging krijgt, is vatbaar voor overgewicht.

Mopshonden zijn dol op hun eten en moeten beperkt worden zodat ze zich niet overeten. In combinatie met hun liefde voor dutjes, kan overeten in een mum van tijd leiden tot een te dikke hond!

Met regelmatige, passende lichaamsbeweging en een gematigde voedselinname hoeft uw Mopshond echter helemaal geen overgewicht te hebben. Door uw mops op zijn optimale gewicht te houden, blijft hij gezonder en u beiden gelukkiger!

Feit 10: Mopshonden houden ervan om aangekleed te worden

Het is niet ongewoon om advertenties of artikelen te zien waarin mopshonden in verkleedkleren worden afgebeeld.

Mijn tienjarige dochter liet me onlangs een hele pagina in een van haar kindertijdschriften zien, gewijd aan een Mopshond in een Superman-kostuum!

Hoe schattig ze er ook uitzien, Mopshonden vinden het niet per se leuk om verkleed te zijn, en het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om ervoor te zorgen dat ze hun hond niet ongemakkelijk en ongelukkig maken, alleen maar om een kostuum te dragen.

Feit 11: Het platte gezicht van een Mopshond maakt ze super schattig en mensachtig

Dit kan een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een Mopshond als uw volgende hondgenoot.

Hun gezichten zijn zo rimpelig en expressief dat het moeilijk is ze niet aantrekkelijk te vinden. Maar het is belangrijk om te weten waar dat gezicht vandaan komt en wat het elke Mopshond kost om het te hebben.

Brachycephalic Airway Syndrome (BAS) is geen grap en het heeft een ernstige impact op de levenskwaliteit van een Mopshond.

BAS is een direct gevolg van het fokken op een plat gezicht, zoals dat van de Mopshond, en het maakt de neusholten korter en meer bestand tegen de luchtstroom, waardoor het moeilijk wordt om te ademen.

Wat meer is, het kan voortdurende, dure veterinaire zorg vereisen om te beheren.

Niet zo aantrekkelijk nu, of wel?

Feit 12: Mopshonden zijn geen goede waakhonden.

Volgens een studie hebben Mopshonden een lager dan gemiddelde vreemdelinggerichte agressie. Dit maakt hen minder geschikt als waakhonden dan sommige andere rassen zoals de Doberman of de Duitse Herder, maar natuurlijk is elke hond anders en heeft hij zijn eigen persoonlijkheid.

Als u echter een betrouwbare waakhond zoekt, kunt u waarschijnlijk beter een ander ras nemen.

Feit 13: Mopshonden zijn nergens bang voor!

Mopshonden tonen wel veel minder angst tegenover vreemden dan veel andere rassen en gemiddelde angst tegenover andere honden of vreemde geluiden.

Toch hebben ze een grotere angst voor scheiding en aanraakgevoeligheid dan andere honden. Ze hebben vaker angst om alleen te zijn of om te worden aangepakt of verzorgd. Elke hond is echter anders. Verwacht niet dat uw Mopshond in elke situatie onbevreesd of angstig is totdat u zijn/haar persoonlijkheid kent.

Ook kunnen trainingslessen op jonge leeftijd (of op elke leeftijd, als je een volwassene hebt gered) het gevoel van welzijn van je hond rond en buiten jou verbeteren.

Feit 14: Mopshonden jagen niet.

Als u zich zorgen maakt dat uw Mopshond een eekhoorn of vogel opjaagt in het park…niet doen! Mopshonden scoren laag op jagen in vergelijking met andere rassen (zoals de Dwergschnauzer en de Siberische Husky).

Feit 15: Je kunt een mopshond laten stoppen met verharen

Onwaar. Mopshonden verharen het hele jaar door en er is geen manier om dat te stoppen. U kunt de gevolgen echter verzachten door vaak te stofzuigen en uw mops regelmatig te borstelen.

Feit 16: Mopshondenogen kunnen uitpuilen

Waar! Mopshonden ogen zijn groot gefokt en puilen uit in een ondiepe oogkas, zonder veel ruimte voor het ooglid om over de oogbol te sluiten.

Het resultaat maakt hen vatbaar voor veel oogproblemen, waaronder het uit de oogkassen springen van hun ogen, bekend als proptose.

Bij Mopshonden, en andere brachycephale rassen, is een minimaal trauma nodig om het oog eruit te laten springen, en de gebeurtenis is een echte noodsituatie.

Proptose vereist onmiddellijke veterinaire aandacht, inclusief chirurgie en andere medische ingrepen. Het is mogelijk om de oogbol terug te plaatsen en volledig te herstellen, zonder verlies van gezichtsvermogen, hoewel complicaties vaak voorkomen.

Feit 17: Mopshonden kunnen chocolade eten

Niet waar. Chocolade is giftig voor alle honden.

Sommige chocolades bevatten minder van de chemische stoffen, theobromine en cafeïne, die symptomen veroorzaken, en grotere honden kunnen meer verdragen dan kleinere honden.

Het is echter nooit raadzaam om chocolade die voor mensen bestemd is aan uw hond te voeren. Chocoladevergiftiging leidt tot een te snelle hartslag en kan gepaard gaan met braken, diarree, toevallen en, bij overmatige consumptie, de dood.

Feit 18: Mopshonden zijn niet intelligent

Niet waar. Mopshonden behoren juist tot de intelligentere hondenrassen, vooral wat betreft het kennen van de gevoelens en bedoelingen van hun baasje.

Feit 19: Mopshonden blaffen veel

Vanwege hun hoge prikkelbaarheid kunnen mopshonden behoorlijk blaffen als er iets interessants gebeurt, zoals de deurbel. Er is echter geen bewijs dat ze meer blaffen in vergelijking met andere rassen en ze vallen zeker niet onder de term “keffende hond”.

Feit 20: Mopshonden kunnen niet goed zwemmen

Waar. Mopshonden kunnen, zoals alle honden, zwemmen. Maar vanwege hun ademhalingsproblemen moeten ze vaak rusten en kunnen ze niet ver of lang zwemmen.

Canine Hydrotherapie is gecontroleerd zwemmen met een dierenarts die enorme gezondheidsvoordelen kan opleveren, en heeft al het plezier van zwemmen, zonder het risico!

Feit 21: Mopshonden zijn bedoeld als schoothondjes

Het lijdt geen twijfel dat de rasbouw voor Mopshonden maakt dat ze relatief onverdraagzaam zijn voor beweging en hitte, waardoor ze geschikte en gezette metgezellen voor binnenshuis zijn.

Bovendien lijken hun vriendelijke aard en kleine gestalte hen ideale schoothondjes te maken.

Maar alleen omdat ze klein en lichamelijk beperkt zijn, betekent niet dat ze niet willen rondrennen als een gezondere hond! In feite zijn ze prikkelbaarder dan de meeste! Het is aan de eigenaar om ervoor te zorgen dat de Mopshond voldoende rust krijgt, maar ook voldoende stimulatie en beweging om een gelukkig leven te garanderen.

Helaas kan het een enorme uitdaging zijn om het ongebreidelde enthousiasme van de Mopshond af te stemmen op zijn verminderde fysieke mogelijkheden.

Feit 22: Het Mopshondenras is een miniatuur Bulldog

Afgezien van hun vergelijkbare fysieke verschijning, is er geen sluitend bewijs dat de Mopshond is ontstaan uit de Bulldog.

In plaats daarvan is het waarschijnlijk een nauwe verwant van de Mastiff. Zowel de Mopshond als de Mastiff zijn ontstaan in China, voordat het Bulldog ras werd ontwikkeld.

Is een Mopshond geschikt voor mij?

Mopshonden zijn populair om vele redenen, waaronder hun mensachtige gezichten. Het lijdt geen twijfel dat ze een liefdevolle aanvulling zijn voor elk gezin. Het uiterlijk van een Mopshond is echter rechtstreeks verantwoordelijk voor een hele reeks gezondheidsproblemen met betrekking tot dit ras.

Het opzettelijk fokken van honden met bekende ernstige gezondheidsklachten is immoreel en we kunnen ons deel doen om dit te stoppen door nooit een Mopshond van een fokker te kopen.

Als je hart uitgaat naar dit ras, overweeg dan om een volwassen hond te redden. Anders kunt u misschien de Border Terrier of Fox Terrier van vergelijkbare grootte proberen, of de Beagle of Greyhound die even goedaardig zijn en geen van allen ernstige gezondheidsproblemen hebben die inherent zijn aan hun ras.

Referenties en bronnen

Cordy, D. R. et al. “A Necrotizing Meningoencephalitis of Pug Dogs,” Veterinary Pathology.

Cortinovis, C. et al. “Household Food Items Toxic to Dogs and Cats,” Frontiers in Veterinary Science.

Greer K. A. et al. “Heritability and transmission analysis of necrotizing meningoencephalitis in the Pug,” Research in Veterinary Science.

Levine, J.M. et al. “Epidemiology of Necrotizing Meningoencephalitis in Pug Dogs,” Journal of Veterinary Internal Medicine.

Roedler, F. S. et al. “How does severe brachycephaly affect dog’s lives? Results of a structured preoperative owner questionnaire,” The Veterinary Journal.

Sagar, R.S et al. “Surgical Management of Traumatic Proptosis in a Pug,” Intas Polivet.

Serpell, J. A et al. “Hondenrassen en hun gedrag”.

Swainston-Goodger, W. “The Pug-Dog – Its History and Origin,” Read Books Ltd.

Wong, E. 2011. “Swim to Recovery: Canine Hydrotherapy Healing,” Veloce Publishing Ltd.