10 indrukwekkende en geavanceerde trucs om uw Doberman te leren

Gevorderde Doberman trucs

Zoals u ongetwijfeld al weet, zijn Dobermannen een ongelooflijk intelligent hondenras. Ze staan ook altijd te popelen om hun baasjes een plezier te doen. Deze twee eigenschappen betekenen dat je een hond hebt die zeer trainbaar is en gemakkelijk wat meer geavanceerde, en indrukwekkende, trucs kan leren.

Ik schreef eerder een artikel met de titel 13 gemakkelijke trucs om je Doberman te leren (met foto’s). Als je dat artikel nog niet hebt bekeken, doe dat dan. Die lijst bevat enkele van de gemakkelijkere trucjes voor Dobermannen om te leren. Het is een goede basis voor deze meer geavanceerde trucs. De trucs hier zijn zeker indrukwekkender, maar vergen ook wat meer werk van uw hond om ze te leren.

Mijn Trainings Filosofie

Als je mijn vorige artikel hebt gelezen, dan heb je al een beetje een idee van mijn trainingsfilosofie, maar ik zal er hier kort op ingaan. Ten eerste moet het leren van deze trucs een leuke ervaring zijn voor zowel u als uw hond. Ik moedig u aan uw Doberman te trainen met veel positieve bekrachtiging.

Uw hond veel lof geven en een lekkere beloning (of een gezonde trainingstraktatie) gaat een lange weg met het aanleren van deze dingen aan uw hond. Negatieve correctie is hier echt niet nodig. Alleen positieve bekrachtiging van het gedrag van uw hond als u hem (of haar) eenmaal laat doen wat u wilt.

Ik hou ook van het gebruik van visuele signalen samen met een verbaal commando. Visuele signalen lijken heel goed te werken voor Dobermans omdat ze altijd zo op je gericht zijn. Ze helpen echt om de training te versnellen. Gebruik dus visuele signalen bij zoveel mogelijk van de commando’s die u uw hond probeert te leren. Laten we nu verder gaan met de geavanceerde trucs!

1. Kruip

Army Crawl

Commando: “Kruipen”, “Laag blijven”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond over de grond kruipen terwijl hij op zijn buik ligt.

Dit is een geweldige, iets meer gevorderde, truc die voor dit ras met wat geduld nog steeds gemakkelijk op te pikken is. Je hond op commando over de vloer laten “legerkruipen” is best cool om te zien.

Begin met uw hond in de (rechtopstaande) liggende positie. Geef een verbaal commando naar keuze en een visuele aanwijzing. Ik wijs graag in de richting waarin ik wil dat mijn hond kruipt. Neem een traktatie in een hand en houd die op de grond, ongeveer een meter voor hem. Ze zullen van nature een beetje naar voren kruipen om het lekkers te krijgen. Als uw hond wil opstaan om de traktatie te pakken, plaatst u de traktatie waarschijnlijk te ver weg – probeer het dichter bij uw hond te brengen.

Zodra hij een beweging maakt die ook maar enigszins lijkt op het begin van een kruipbeweging, prijs en beloon uw hond. Blijf dit commando oefenen door de traktatie steeds verder van de hond op de grond te houden. Geef de traktatie niet aan uw hond als hij opstaat tijdens deze oefening, prijs en beloon alleen als uw hond ernaar toe kruipt. Uiteindelijk zult u in staat zijn om uw hond te laten kruipen in de richting die u aangeeft, met een verbaal commando, en zonder het gebruik van een traktatie als lokmiddel.

2. Zwaai

Golf

Commando: “Wave”, “Hi”, “Bye”, “Bye-Bye”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond één poot optillen en aan de lucht voor zich krabben (alsof hij zwaait).

Dit is een heel schattige truc voor uw hond om te kunnen doen, maar het is een van de meer geavanceerde trucs om te leren op deze lijst en kan een beetje geduld vergen. Het is het beste om ervoor te zorgen dat uw hond het commando schudden al kent voordat u hem deze truc probeert te leren, dat maakt het veel gemakkelijker voor hem om het te leren.

Begin met uw hond in een zittende positie en een traktatie in de buurt. Vraag hem te schudden en steek uw hand uit. Wanneer hij u zijn poot geeft, schud hem dan zoals normaal, maar til hem dan hoog op in de buurt van zijn ooghoogte. Terwijl u dit doet, geeft u uw verbale commando (zoals “Zwaai!”). Pak dan zijn poot met uw andere hand en laat hem krabben aan de palm van uw hand die hij een seconde geleden schudde. Laat uw handpalm direct naar hem wijzen. Prijs en beloon hem vervolgens.

Met oefening zou u in staat moeten zijn om hem gewoon uw handpalm voor hem te laten zien (zoals bij een high-five), en hij zal er aan beginnen te krabben. Dan zou je je handpalm op een kleine afstand voor hem moeten kunnen laten zien, zonder hem ook maar aan te raken, en dan zal hij ernaar gaan krabben. Prijs en beloon telkens wanneer hij de taak heeft volbracht. Uiteindelijk zou u het aan de overkant van de kamer moeten kunnen doen en hem aan de lucht laten krabben als een afscheidszwaai.

3. Sluit de deur

Close Door

Commando: “Sluit het”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond zijn neus gebruiken om een deur of kast dicht te duwen.

Dit is een zeer nuttig commando voor uw hond om te kennen, vooral als u zich in de keuken haast om dingen gedaan te krijgen en een kast gesloten moet worden.

Begin met een traktatie in uw hand, uw hond die naast u zit, en een gedeeltelijk open kast voor u beiden. Geef uw commando en een visuele aanwijzing aan uw hond, zoals wijzen naar de open kastdeur, zet dan het lekkers met uw hand tegen de deur en moedig uw hond aan om het te pakken (maar laat hem het nog niet pakken). Wanneer zijn neus de deur raakt en deze sluit, prijs hem dan en geef hem de traktatie.

Herhaal dit totdat uw hond op uw commando de kastdeur met zijn neus dicht stoot zonder dat het lekkers tegen de deur wordt gehouden. Als hij dit eenmaal onder de knie heeft, moet het heel gemakkelijk zijn om hem dit te laten doen met een volwaardige deur, zoals uw voordeur of een kastdeur.

4. Oppakken

Pick It Up

Commando: “Raap het op”, “Pak het”, “Geef het”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond iets op de grond oppakken dat u aanwijst, en het naar u toe brengen.

Ook dit is een zeer nuttig commando. In feite zijn Dobermans die zijn opgeleid tot hulphond, profs in het uitvoeren van deze taak. Voor deze truc is onze visuele aanwijzing dat u wijst naar het voorwerp dat u wilt dat hij oppakt.

Begin met hem zittend voor u en een van zijn favoriete speeltjes in uw hand. Laat het speeltje op de grond vallen, wijs ernaar, en geef uw verbale commando. Veel Dobermans zullen het instinctief oppakken. Doet hij dat niet, reik dan snel naar beneden en stop het in zijn mond. Laat hem een seconde of twee pauzeren met het ding in zijn mond, dan naar beneden reiken en het uit zijn mond halen. Prijs hem en geef een traktatie.

Als hij begint te begrijpen wat je van hem wilt, zal hij waarschijnlijk gewoon het voorwerp oppakken en wachten tot je het uit zijn mond haalt. Als je op dit punt bent aangekomen, begin dan de palm van je hand uit te steken en vraag hem het in je hand te leggen voordat je hem prijst en beloont. Oefen dit gaandeweg met verschillende voorwerpen, zodat hij er nooit aan gewend raakt het met slechts één voorwerp te doen.

5. Open de koelkast

Open de koelkast

Commando: “Open”, “Openen”, “Koelkast”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond de koelkast openen.

Ik heb dit eerder gebruikt als ik een hand vol boodschappen had en de koelkast open moest. Ik heb het ook gebruikt als ik naar de koelkast liep en hem open wilde hebben voordat ik er was. Dit is een indrukwekkende truc die ook een paar goede toepassingen heeft. Om dit te doen, moet je iets vastbinden aan het handvat van je koelkast, zoals een oude handdoek of een klein touw, zodat je hond iets heeft om aan te trekken om de deur van de koelkast open te krijgen.

Gelukkig voor jou pakken Dobermannen deze truc van nature veel sneller op dan veel andere rassen. Begin voor uw koelkast, houd een traktatie in de buurt, maar laat uw hond de traktatie nog niet zien, anders kan het hem afleiden. Laat hem het touw (of de handdoek) zien dat aan het handvat van uw koelkast is gebonden, geef hem het verbale commando samen met een visuele aanwijzing.

Schud dan met het touw terwijl u hem aanmoedigt het te pakken. Probeer uw hond in de “touwtrek” modus te krijgen. Bij een Dobie moet u hem in principe gewoon opgewonden genoeg krijgen en hem meer aanmoedigen als hij het eenmaal met zijn bek vastpakt. Hun natuurlijke instinct zal zijn om eraan te trekken. Zodra de koelkastdeur opengaat, prijs en beloon uw hond. U zou steeds minder betrokken moeten zijn bij deze beweging als u oefent, totdat u gewoon het verbale commando kunt geven en hij de deur opent.

6. Pak de afstandsbediening

Vind de afstandsbediening

Commando: “Fetch Remote”, “Get Remote”, “Remote”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond de afstandsbediening van de televisie zoeken en naar u toe brengen.

Bij deze truc gaat het erom uw hond nuttig te maken! Houd er rekening mee dat dit een gevaarlijke truc is voor uw afstandsbediening, dus als u een reserve afstandsbediening hebt, of een oude gebruikte waar u niet om geeft (koop een goedkope bij een Goodwill), is dat misschien beter dan trainen met een afstandsbediening waar u om geeft. Zorg ervoor dat er geen losse onderdelen zijn die hij kan inslikken.

Begin met de afstandsbediening op de grond naast je en een traktatie in je hand. Wijs naar de afstandsbediening en geef uw verbale commando. Als uw hond de afstandsbediening niet vanzelf oppakt (wat sommige Dobermannen wel doen), buk dan, pak hem op en stop hem in zijn bek. Pauzeer een paar seconden en pak het dan van hem af. Prijs en beloon.

Herhaal dit totdat hij de afstandsbediening uit zichzelf oppakt en deze op natuurlijke wijze aan u geeft voor zijn traktatie. Probeer nu de afstandsbediening steeds verder van u af te leggen. Uiteindelijk zou hij in staat moeten zijn om de afstandsbediening op uw commando te zoeken en naar u terug te brengen voor zijn traktatie.

7. Verstoppertje

Verstoppertje

Commando: “Zoek [name]”, “Zoek”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond het huis doorzoeken op zoek naar een verstopt familielid. Optioneel zal uw hond luid beginnen te blaffen wanneer hij dat familielid vindt.

Dit is een indrukwekkende truc, maar het is ook een heel leuk spel om met uw hond te doen. Dit is vooral geweldig als je kinderen hebt die je hieraan kunt laten deelnemen als de “verstopper”. Om uw hond te laten blaffen als hij de verstopper vindt, moet hij eerst een blafcommando kennen.

Begin met uw hond voor u en de persoon die zich voor uw hond gaat verstoppen (de “verstopper”) te laten zitten. Ik geef de onderduiker graag een traktatie, zodat mijn hond kan zien dat hij zijn motivatie in de hand heeft. Zorg dat uw verstopper uw hond de traktatie in de hand laat zien. Zeg dan tegen je hond dat hij moet blijven en laat de verstopper weglopen en ergens in huis een schuilplaats zoeken. Maak het niet te moeilijk van een verstopplaats in het begin. Probeer een verstopplek te vinden in dezelfde kamer, of net buiten de kamer waar uw hond is.

Geef dan het commando stevig aan uw hond zoals “Zoek Alex!” of “Zoek!” samen met een visuele aanwijzing en laat uw hond los. Ik hou ervan om gewoon te wijzen in de algemene richting van de verstopper. Zodra uw hond de persoon vindt, zorg ervoor dat de verstopper uw hond het blafcommando geeft, laat hem een paar seconden wachten met de hond blaffen, geef het commando loslaten, en geef dan een traktatie en lof.

Vrij snel, zou u in staat moeten zijn om uw “verstopper” te laten verstoppen op plaatsen die steeds moeilijker zijn in verschillende kamers van het huis. Uw verstopper moet ook in staat zijn om zich gewoon te blijven verstoppen en niet het commando te geven dat de hond luid moet gaan blaffen als hij de verstopper heeft gevonden. U zult verrast zijn hoe goed de neus van een Doberman is in het opsporen van mensen. Deze oefening zal dit echt demonstreren.

8. Druk op de grote rode knop

Push the Button

Commando: [Your Choice]

Resultaat: Ofwel op uw commando of op de wil van de hond, zal hij op een grote rode knop drukken die een luide vooraf opgenomen boodschap van uw keuze zal afspelen.

Dit kan een zeer nuttig commando zijn of gewoon een hilarisch vermogen voor uw hond om te hebben. Amazon verkoopt een zeer coole grote rode knop, die je net als een USB-stick op je computer aansluit en een audio-opname in MP3- of WAV-formaat laadt. Als uw hond dan op de knop drukt, kan hij alles zeggen wat u wilt, zoals “Ik heb honger!” of “Laten we gaan wandelen!”.

Je kunt zelfs heel creatief zijn en van het commando een vraag maken zoals “Geloof je hem?” en dan zal je hond naar je toe rennen en op de rode knop drukken die een grappig antwoord zal afspelen zoals “Het is allemaal een leugen!”. Ik hou van deze specifieke knop omdat hij eenvoudig te gebruiken is, op batterijen werkt, zodat u hem overal kunt plaatsen, en omdat hij rubberen antislipvoetjes heeft, zodat hij niet wegglijdt op harde vloeren wanneer uw hond er met zijn poot naar slaat.

Veel lachen dankzij deze grote rode knop!
Mijn familie heeft veel gelachen dankzij deze simpele rode knop. Veel plezier!

Het is een eenvoudig apparaatje, maar het is best grappig als je probeert je hond de rug toe te keren en hij op de grote rode knop drukt die zoiets zegt als “Hé Dummie! Ik ben al klaar voor een wandeling!”.

Om je hond dit te laten doen, pak je de grote rode knop en laad je het audiobestand van je keuze op. Laat uw hond dan op de grond zitten en plaats de rode knop recht voor hem. Plaats een traktatie direct onder de knop, geef het commando van uw keuze, en moedig uw hond aan om te gaan voor de traktatie. Blijf uw hond aanmoedigen en hij zal waarschijnlijk uiteindelijk op de knop smakken, of erop drukken met zijn neus. Zodra hij dat doet, geef de traktatie en prijs uw hond.

Klik op onderstaande link om te zien waar je deze knop en enkele grappige gratis geluidsbestanden voor Dobermans kunt krijgen:

Zie mijn Grote Rode Hond Trainingsknop Pagina hier.

Als uw hond moeite heeft met het indrukken van de rode knop of er alleen met zijn neus op drukt, is het goed om zijn poot op te pakken en die op de knop te plaatsen. Zodra hij dit doet, geef dan veel lof en een traktatie. Uiteindelijk moet u in staat zijn om gewoon het commando te geven en uw hond zal staan te popelen om over te rennen en op de knop te drukken voor zijn traktatie.

9. Speelgoed opbergen

Put Away Toys

Commando: “Opruimen”, “Schoonmaken”, “Ophalen”, “Wegzetten”

Resultaat: Op uw commando zal uw hond elk van zijn speeltjes oppakken en terugleggen in zijn speelgoedkist.

Deze truc is iets moeilijker te leren voor een Doberman, maar het kan gedaan worden. De beste manier om deze truc aan te leren is om ervoor te zorgen dat uw hond een speelgoeddoos heeft waar u gewoonlijk hun speelgoed bewaart. Als u er geen heeft, koop er dan een, en na een week of zo met de speelgoeddoos gewerkt te hebben, kunt u beginnen met het aanleren van deze truc.

Begin met traktaties in de buurt te hebben, maar laat je hond ze nog niet zien omdat het een afleiding kan zijn. Plaats slechts één speeltje buiten de speelgoeddoos, op de grond. Geef uw hond het commando samen met een visuele aanwijzing, en moedig hem aan het speeltje te pakken. Zodra ze dat doen, pak het speeltje en probeer ze naar de speelgoeddoos te leiden. De meeste Dobermannen zullen het speeltje minstens een korte tijd vasthouden voordat ze het loslaten, zodat u de tijd hebt om ze voorzichtig een paar meter over de bovenkant van de speelgoedkist te leiden. Zodra u bij de speelgoedkist bent, geeft u hem het commando om het speeltje te laten vallen. Zodra het in de doos valt, prijs en beloon uw hond.

Met de tijd zou u in staat moeten zijn om minder te leiden door het speeltje. Zodra uw hond het idee heeft gekregen om dit met één speeltje te doen, probeer deze truc dan uit te breiden naar twee speeltjes. Blijf toevoegen totdat hij in staat is om meerdere speeltjes op te pakken en ze één voor één in de speelgoedkist te leggen. Deze truc kan wat geduld vergen en wat tijd om aan te leren, maar het is heel goed te doen voor een intelligente hond die graag wil behagen, zoals een Doberman.

10. Speel dood

Play Dead
Let op: Zoals je kunt zien, voelt mijn hond zich op dit moment niet op zijn zij rollen tijdens deze oefening. Met wat oefening, hoop ik dat het hem lukt.

Commando: “Play Dead”, “Bang”, “Would you rather”… [blank], of een dode hond zijn?”

Resultaat: Op uw commando gaat uw hond snel op zijn zij liggen en stopt met bewegen.

Dit is een geweldige truc voor een Doberman om te leren, hoewel het een beetje werk kan kosten. De belangrijkste reden is dat de hond op zijn zij moet gaan liggen, wat een enigszins kwetsbare positie is voor een hond, iets wat door Dobermanns instinctief wordt vermeden.

Maar als ze het eenmaal leren, zal uw hond het graag doen. Het is ook een echte publiekstrekker als er vrienden op bezoek komen. Een klant van mij heeft zijn hond deze truc geleerd met de woorden “of een dode hond zijn” als commando.

Dit had een miljoen toepassingen, zoals wanneer een colporteur langs zou komen, dan kon hij zijn hond vragen: “Zou je liever zijn tijdschrift kopen, of een dode hond zijn?” Dan zou de hond natuurlijk snel op de grond vallen als een dode hond en de klant zou het aanbod van de verkoper genadig afslaan.

Probeer je hond deze truc te leren als ze al ontspannen zijn en voor je gaan liggen. Om te beginnen heb je een traktatie in je hand en kniel je voor je hond neer. Laat hem het lekkers zien en geef dan het verbale commando en de visuele aanwijzing. Leid dan zijn neus (met de traktatie als lokmiddel) over zijn schouder en over de achterkant van zijn nek.

Hopelijk rolt uw hond op zijn zij in een poging het lekkers met zijn neus te volgen. Geef hem dan de traktatie met veel lof. Herhaal dit totdat de hond zich op zijn zij kan rollen. Het kan wat werk zijn voor een Doberman om zich hiermee op zijn gemak te voelen. Zorg ervoor dat u langzaam een pauze inlast nadat hij op zijn zij ligt, geef het commando om hem los te laten en geef dan het lekkers en veel lof.

Naarmate uw hond comfortabeler wordt, zult u hem kunnen laten pauzeren en wachten tot u het loslaatcommando geeft. Uiteindelijk zou u deze actie op afstand van uw hond moeten kunnen uitvoeren met alleen het commando en de visuele aanwijzing.

Hier is een geweldige video op YouTube die de progressie van het leren van een hond om dood te spelen van begin tot eind laat zien.

Laatste gedachten

Zoals u ziet, is het algemene idee hier om uw hond aan te moedigen te doen wat u wilt, op welke manier dan ook, terwijl u die actie associeert met een verbaal commando en vaak een visuele cue. Wanneer uw hond begint te doen wat u wilt, geef dan veel lof en een beloning. Dobermannen houden ervan om te weten dat ze het goed gedaan hebben, en dit is een enorme motiverende factor voor hen.

Mentaal gestimuleerd blijven is heel belangrijk voor een Doberman. Ze zijn nu eenmaal zo intelligent dat ze gemakkelijk gefrustreerd en gestrest kunnen raken als ze die intelligentie niet gebruiken. Blijf uw hond nieuwe trucjes leren, zorg voor veel mentaal stimulerend speelgoed voor als u weg bent, en verwijs gerust terug naar deze artikelen voor meer ideeën. Het zal zeker helpen om uw hond, een gelukkige hond te houden!

Gerelateerde vragen aan

Hoeveel commando’s kan een Doberman leren? Als zeer intelligente hond is de Doberman Pinscher in staat om meer dan 50 commando’s te leren, samen met de bijbehorende actie van elk commando.

Hoeveel woorden kan een Doberman leren? Doberman Pinschers worden beschouwd als het vijfde slimste hondenras ter wereld en kunnen tot 250 woorden leren.