Zoonoses: ziektes die je van je hond kan krijgen

Zoonoses zijn ziektes die van dier op mens over kunnen gaan. De overdracht van dier op mens kan plaatsvinden via aanraken maar ook via de lucht. Gelukkig worden de meeste honden in Nederland goed verzorgd en gevaccineerd en hoef je dus niet direct in paniek te schieten de volgende keer dat jou hond je gezicht komt likken. Wees alleen alert op de signalen en bij twijfel ga naar de dierenarts.

Hondsdolheid (rabiës)

Hondsdolheid (ook wel rabies genoemd) is een virusinfectie van de hersenen. Het virus wordt overgedragen door besmette dieren en in 99% van de gevallen zijn dit honden. Dit is een zeer ernstige infectie van het zenuwstelsel. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en is dodelijk. Symptonen zijn Griepachtige verschijnselen, hyperactiviteit, krampen en verlamming. Het virus wordt meestal overgebracht via speeksel van een besmet dier. Bijvoorbeeld als een persoon door een dier gebeten wordt.

Gelukkig komt hondsdolheid op dit moment nagenoeg niet voor in Nederland. In de rest van de wereld echter wel. Als je op vakantie gaat zorg dan dat je je hond vaccineert tegen rabies!

Ringworm (schimmel)

Schimmelinfecties komen vaak voor bij de hond en kat en zijn erg besmettelijk tussen dieren onderling, maar ook tussen dieren en mensen! De klachten kunnen varieren van kale plekken, korstjes en schilfers op de huid, een rode huid en soms jeuk. Het zijn aspecifieke klachten. Als je zelf rode ronde plekjes of plekken op de huid hebt die jeuken en ruw zijn is het raadzaam je huisarts te raadplegen. Ringworm is gelukkig goed te genezen.

Ziekte van Weil (Leptospirose)

Leptospirosis is een ziekte die met name bij honden voorkomt maar ook mensen en andere dieren kan besmetten. Het is een ernstige, soms dodelijke  bacteriële infectie met een bacteriesoort die we spirocheten noemen. De ziekte van Weil komt in heel Europa voor, dus ook in Nederland. Verspreiding van de ziekte vindt plaats via de urine van besmette honden. Bijvoorbeeld door likken of snuffelen van hond tot hond, via besmet stilstaand (drink)water of voer, of vochtige bodems (modder).

Bij mensen verloopt de ziekte van Weil bij iedereen anders. Sommige mensen merken weinig van de ziekte. Maar de ziekte kan ook levensbedreigend zijn. De eerste fase duurt 4 tot 7 dagen en gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ernstige complicaties zoals plotseling nierfalen, geelzucht, hartritmestoornissen, bloedingen en shock komen ook voor in deze fase. De tweede fase duurt 4 tot 30 dagen en gaat gepaard met het verdwijnen van de bacteriën uit het bloed en de meeste weefsels. Men kan dan last hebben van ontsteking van de voorste oogkamer, hersenvliesontsteking, hersenontsteking en ontsteking van het ruggenmerg. Leverproblemen die in de eerste fase zijn ontstaan kunnen voortduren in deze fase.

Schurft

Schurft is ook een zoonosis. Eigenaren die intensief contact hebben met hun huisdier kunnen gemakkelijk de infectie overnemen. Echter de mijt heeft wel een voorkeur voor de hond. Daarom als de hond wordt behandeld verdwijnt de jeuk meestal vanzelf bij de eigenaar. Vaak zie je rode plekjes op de armen. Door de jeuk aan de armen zal er veel gekrabt worden. In dat geval is een bezoek aan de huisarts nodig om de diagnose te stellen. De mijt is gelukkig niet in staat zich voort te planten op de mens en de infectie loopt dood: na een week of 4 zal de infectie over zijn.

Spoelworm

Spoelwormen komen bij de hond vaak voor. Zo'n 20 procent van de nederlands bevolking heeft ooit contact gehad met spoelwormen. Vaak gaat de aandoening onopgemerkt voorbij, soms treden er klachten op als buikgriep, hoesten, spierpijn of algehele malaise. Een buitengewoon ernstige vorm, die gelukkig zeer zelden voorkomt, is de larva migrans in het oog, die tot gezichtsverlies kan leiden. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond (Uit recentelijk onderzoek in Utrecht is gebleken dat 25% van de parken en 59% van de openbare zandbakken met deze wormeieren besmet zijn!).

Giardia

Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Een Giardia-infectie is zeer besmettelijk en kan bovendien van dier op mens worden overgedragen. Het is een ziekte die over de hele wereld voorkomt en waarbij diarree het belangrijkste ziekteverschijnsel is. Mensen van alle leeftijden kunnen een infectie met Giardia krijgen maar het zijn vooral kinderen tussen de 5 en 14 jaar die Giardia krijgen. Een infectie met Giardia hoeft geen klachten te geven maar als er klachten zijn komen die vaak in perioden. Daartussen hoeft iemand geen of bijna geen klachten te hebben. De verschijnselen die kunnen optreden zijn diaree, winderigheid, vettige ontlasting, buikkrampen en misselijkheid. Een infectie met Giardia gaat vaak vanzelf over, maar aangeraden wordt om toch te behandelen met antibiotica.