honden voelen wel degelijk jaloezie

Hondenbaasjes weten het al lang, ook honden kunnen net als mensen stik jaloers zijn. Dat heeft onderzoek van de universiteit van San Diego uitgewezen.

In een experiment werd het gedrag van de huisdieren in drie situaties getest: het baasje spelend met een robotgestuurd hondje, spelend met een emmer en voorlezend uit een kinderboek.

Tijdens de proefnemingen reageerden de honden niet wanneer hun baasjes luidop voorlazen uit een kinderboek. Praatten de baasjes echter tegen een knuffeldier zoals ze dat tegen hun hond zouden doen, dan begon driekwart van de honden hun baasjes te duwen en ander ongedurig gedrag te vertonen. Zelfs als de baasjes vriendelijk waren tegen een emmer met een gezicht erop geschilderd, werd de helft van de beesten kribbig.

'We kunnen natuurlijk niet met zekerheid zeggen hoe de honden zich voelden, maar het lijkt erop dat ze zich genoodzaakt zagen om een belangrijke sociale band te beschermen', aldus Harris."De resultaten bevestigen het idee dat honden een mentale toestand kennen die hen motiveert om de aandacht van hun geliefde terug te winnen. Ik denk dat dat inderdaad een vorm van jaloezie is."