10 symptonen van kanker in honden

Kanker is de meest voorkomende ziekte bij honden. Statistieken wijzen uit dat 50% van alle honden op hogere leeftijd kanker krijgt. De kans is dus heel groot dat jouw hond het ooit een keer krijgt. Een tijdige diagnose van kanker bij je hond zorgt voor een betere kans op herstel. Het is dus belangrijk dat je je hond goed in de gaten houdt. Maak zeker een afspraak met een dierenarts als je één of meerdere symptomen van kanker herkent bij je hond.

Snel groeiende Knobbeltjes of abnormale zwellingen

Knobbeltjes bij honden die niet verdwijnen moeten niet worden genegeerd, vooral niet als het blijft groeien of als het een snel groeiend bultje betreft. Knobbeltjes zijn gemakkelijker te herkennen bij kortharige rassen, vooral als deze snel groeien. Een routine check-up van de huid is daarom erg belangrijk bij langharige rassen. Er zijn goedaardige en kwaadaardige knobbeltjes, maar alleen bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker

Gewichtsverlies zonder duidelijke verklaring

De oorzaken voor abnormaal gewichtsverlies zijn zeer divers. Slechte voeding, inadequate voedingsopname en de gevolgen van ziekte zijn de meest voorkomende oorzaken. Kanker is hier één van. Als je merkt dat je vrolijke gespierde viervoeter plots heel veel vermagerd ook al geef je hem voldoende te eten ga dan direct naar de dierenarts!

Plotseling zwak of blijvende kreupelheid

Het is geen goed teken als je hond plotseling heel zwak wordt. Het kan zijn dat hij moeite heeft met bewegen of last heeft van manklopen of stijfheid. Sommige vormen van kanker hebben invloed op de spieren en het zenuwstelsel, waardoor je hond niet in staat is om goed te staan of te lopen. Het eerste symptoom van botkanker is bijna altijd manken en pijnlijkheid op de plaats van de tumor. Een verdikking is niet altijd in het begin duidelijk te zien. Als je hond moeite heeft met eenvoudige activiteiten, zoals het opstaan in de ochtend of wandelen rond het huis, is het tijd om naar de dierenarts te gaan.

Hoesten en ademhalingsproblemen

Dit zijn natuurlijk vaak voorkomende symptomen. Je hond heeft misschien gewoon kennelhoest. Hoe dan ook, als je hond langdurig moet hoesten is het een goede reden om naar de dierenarts te gaan, vooral in combinatie met andere symptomen die hier genoemd zijn. Longkanker bijvoorbeeld kan hoestklachten geven. In sommige gevallen wordt bloed opgehoest. Ook zijn er tumoren die vocht produceren in de borstholte, wat uiteindelijk leidt tot benauwdheid.

Braken en aanhoudende diaree

Een ander symptoom dat door vele dingen kan worden veroorzaakt. Een hond die aanhoudend blijft braken (langer dan een paar dagen), is een reden om naar de dierenarts te gaan. Ook al is het geen kanker, kan het een vergiftiging betekenen of een andere ziekte.

Verminderde eetlust

De meeste honden met kanker hebben een verminderde eetlust. Ze voelen zich niet goed en hebben daarom geen zin om te eten (net als mensen). Als eten de favoriete bezigheid is van jou hond en hij is plotseling niet meer geïnteresseerd in zijn lievelings hondenkoekjes en verlaat steeds zijn voerbak zonder een hap te nemen moet je actie ondernemen.

Ontstekingen of wondjes die niet genezen

Als je hond kanker heeft zal dit zijn immuunsysteem en weerstand aantasten. Ontstekingen blijven daarom aanhouden. Ook kwaadaardige tumoren op de huid gaan zweren of bloeden en raken geïnfecteerd met stinkende wonden tot gevolg.

Vermoeidheid en depressie

Is jou altijd vrolijke viervoeter niet meer zichzelf? Wilt hij niet meer naar buiten en ligt hij liever heel de dag in zijn mand, trek dan aan de bel. Kanker en vermoeidheid gaan bijna altijd hand in hand.