Nieuw dierenpaspoort vanaf 29 december 2014

Vanaf 29 december 2014 mogen dierenartsen alleen nog paspoorten afgeven die aan het model van Verordening 577/2013 voldoen. Dit roept een aantal vragen op zoals bijvoorbeeld; wat verandert er precies?, moet ik mijn oude paspoort vervangen? en hoe zit het met fokkers? In het dit artikel kunt u lezen waarom dit gedaan wordt en wat dit voor u als eigenaar zal betekenen.
Europees dierenpaspoort

Wat zal er gaan veranderen?

Om o.a. de illegale handel in puppy's en kittens tegen te gaan zullen er per 29 december 2014 nieuwe Europese dierenpaspoorten ingevoerd worden. Deze zullen een stuk minder fraudegevoelig worden dan voorheen. Zo zullen er pagina’s in komen te staan die gelamineerd worden en komt er op iedere pagina het serienummer te staan. Deze nieuwe serienummers zult u altijd herkennen omdat ze als volgt beginnen: 528-NL.

Moet ik mijn oude paspoort vervangen?

Nee, dieren die reeds een paspoort hebben kunnen dit gewoon blijven gebruiken tot aan hun overlijden. Tot 29 december mogen de oude paspoorten uitgegeven worden, daarna is het verplicht om de nieuwe modellen te gebruiken.

Hoe zit het bij fokkers?

Dierenartsen mogen in de nieuwe situatie geen blanco paspoorten meer afgeven aan fokkers. Alleen de dierenarts mag de paspoorten lamineren en voorzien van de naam van de eigenaar.

Wordt de administratie/registratie anders?

De uitgevers van de paspoorten worden verplicht bij te houden aan welke dierenarts ze welke paspoorten hebben geleverd. De dierenartsen zijn vervolgens verplicht een register bij te houden aan welk dier welk paspoortnummer is afgegeven. De gegevens dienen vervolgens 3 jaar bewaard te worden.