Sporten met je hond: Samen fit worden

Door samen met je hond te sporten versterk je de band met je hond, je hond kan zijn energie kwijt en het is natuurlijk heel mooi meegenomen dat jij je conditie verbeterd! Wil je regelmatig met je hond gaan sporten? Bezoek dan eerst een dierenarts, zodat er gecontroleerd kan worden op eventuele hart-, long- of andere gezondheidsproblemen.

Aan de slag

Het is voor de hond en voor jezelf belangrijk dat je het sporten geleidelijk aan opbouwt. Vanuit het niets een half uur rennen is voor beide niet makkelijk vol te houden. Zorg ervoor dat je de juiste attributen hebt om veilig met je hond te sporten. Voor elke sport is er wel een attribuut te vinden welke ervoor zorgt dat jij veilig met je hond kan sporten. Zorg altijd voor voldoende water voor jezelf en je hond. Hier bestaan handige waterflessen voor met bijpassende draagtassen.

Wandelen

Zoek voor de wandeling op internet naar een mooie route in bijvoorbeeld een natuurgebied. Je kunt dan gelijk opzoeken of je hond daar los mag lopen en je wandeling uiteindelijk de helft van de wandeling langs een drukke weg hebt gewandeld. Bij veel natuurgebieden liggen restaurantjes waar ook honden mee naar binnen mogen. Zo kun je een heerlijk kopje koffie drinken na de lange wandeling.

Niet alle honden kunnen een lange wandeling aan. Bij de volgende honden is een hele lange wandeling af te raden : hele kleine honden (chihuahua's), hele grote honden (Deense doggen) zwangere honden, puppy's, oude honden en honden met aanleg voor heupdysplasie.

Hardlopen

Hardlopen met je hond is het beste als de hond aangelijnd is. Zo voorkom je dat de hond ineens een andere kant op rent en jij dus je hond terug moet halen.

Voor het hardlopen is het fijn als je je handen los hebt tijdens het rennen. Hiervoor zijn handige hardloopgordels op de markt. Ze zitten fijn om je middel en je hond heeft ook wat bewegingsvrijheid door de elastische riem. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een speciaal tuig te gebruiken waarbij de riem aan de voorkant of aan de zijkant bevestigd kan worden zodat je hond niet voor je uit gaat rennen.

Net als bij wandelen kunnen ook niet alle honden deze sport aan. Bekijk daarom goed of jou hond geschikt is voor deze sport.

Fietsen

Door te fietsen met je hond leg je langere afstanden af met je hond dan bij wandelen of hardlopen. Hierbij is het wel belangrijk dat je regelmatig een pauze neemt. Fietsen hou je natuurlijk veel langer vol dan hardlopen, maar je hond is wel aan het rennen! Bekijk van tevoren mooie fietsroutes op internet en maak deze routes (vooral in het begin) niet te lang.

Om veilig met je hond te kunnen fietsen heb je een fietsbeugel nodig welke je aan de fiets vastmaakt en vervolgens een elastische riem aan het tuig (of halsband) van je hond. Alle
fietsbeugels hebben een veiligheids- mechanisme welke ervoor zorgt dat de hond los komt zodra hij klem komt te zitten. Bijvoorbeeld als je hond langs de andere kant van een paaltje rent dan jij.

Laatste tip

Geef je hond niet vlak voor het sporten te eten of direct na het sporten. Hierdoor kan een maag kanteling ontstaan. Pas ruim een uur na het sporten kan je je hond weer wat te eten geven. Succes met sporten!

Bij Real Perro vindt u veel benodigdheden om met uw hond te kunnen sporten waaronder de fietsbeugel, drinkflessen en een multifunctioneel hondentuig.