Designer honden: aparte kruisingen

Een designer dog (ook wel hybride hond genoemd) is geen apart hondenras (nog niet), maar een hond die ontstaat door 2 zuivere hondenrassen te gaan kruisen. In met name Amerika hebben heel wat bekende mensen een zogenaamde Designer Dog. Een trend die niet meer weg te denken is. Over dit soort kruisingen bestaan veel verschillende meningen. Sommigen vinden dat er minder kans is op afwijkingen aangezien een aantal afwijkingen rasgebonden zijn en er over het algemeen minder inteelt plaatsvindt. Anderen vinden weer dat er meer kans op afwijkingen is omdat er veel minder wordt getest en de fokkers over het algemeen minder ervaring hebben. Wil je zo veel mogelijk weten over elke kruising, lees dan ook de rasomschrijvingen van de twee soorten rassen waarmee gekruist is.

Puggle

De puggle is een van de populairste nieuwe kruisingen, een combinatie van de mopshond (pug) en de beagle. Hij staat bekend om zijn eigenwijze persoonlijkheid en schattige uiterlijk. De puggle heeft de rimpels van hun mops ouders en de lange snuit, oren en staart van de beagle. Verder zijn ze vrolijk, levendig, lief en speels van karakter. De opvoeding bij deze honden moet in het teken staan van belonen, eerlijkheid en geduld.

Cockapoo

Deze kruising tussen een Cocker Spaniel en een Poedel (meestal een Dwergpoedel) wordt al enige tijd doelgericht gefokt. Toch verschillen Cockapoo's nog steeds sterk qua vachttype en kleur. Het is een schattig klein hondje met de persoonlijkheid van een gekke clown, de Cockapoo is een van de eerste “designer honden” die in de jaren ’60 werd gefokt. Ze zijn intelligent, vrolijk en actief. Deze honden zijn ideaal voor mensen die last hebben van allergieën omdat weinig huidschilfers en haren produceren.

Labradoodle

De bekenste onder alle kruisingen. De Labradoodle, is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. De Australische Labradoodle is onder andere speciaal gefokt voor mensen met een allergie voor honden, voornamelijk omdat deze niet verhaart. Ook zou dit ras zeer geschikt zijn als geschikt zou zijn als blindengeleidehond. Hij komt voor in verschillende kleurvariëteiten als zilverkleurig, wit, rood, zwart, goudkleurig en bruin. De labradoodle is gek op water, heeft een boel humor en een sterk apporteer instinct.

Goldendoodle

De Goldendoodle is een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Deze hond is in eerste instantie gefokt om honden te krijgen die geen tot weinig haar verliezen, zodat mensen met een allergie ook kunnen leven met een hond. Het zijn intelligente, gehoorzame en sociale familiehonden. Veel van hun eigenschappen lijken op die van de Labradoodle.

Maltipoo

De Maltipoo is een kruising van de Maltezer en de Poedel en zijn populaire metgezellen en therapie honden geworden dankzij hun lieve en aanhankelijke karakter. Verder zijn ze sportief, vrolijk en alert. Een goede waakhond zijn ze niet. De Maltipoo kunnen de neiging hebben om koppig te zijn. Echter, ze zijn intelligent en staan ze te popelen om hun baas te plezieren. Deze kruising is dus ideaal voor timide baasjes omdat ze makkelijk en snel leren.

Jug

De Jug is een schattige kruising tussen een Jack Russel en een Mopshond. Het karakter van deze hond is dus ook een mix tussen het karakter van een Jack Russell en een mopshond. Het is moedig klein hondje die heel wat beweging nodig heeft en waarschijnlijk ook een goede jager is. Een Jug heeft vaak de kleine oren en de krullende staart van de mopshond en een kortere snuit dan een Jack Russel. Het karakter van een Jug is meestal levendig, intelligent en sociaal.

Cavachon

De Cavachon is een leuke mix tussen een Cavalier King Charles en een Bichon Frise. Zoals bij de meeste designer honden of hybride honden is ook de cavachon speciaal gekruist om alle goede eigenschappen van de rassen te combineren in een nieuwe soort. Het is een kleine en robuuste hond met een vrolijk, ongecompliceerd, aanhankelijk en meegaand karakter. Meestal is hij daarom ook makkelijk op te voeden. Zijn vacht vergt wel enige verzorging zoals het regelmatig borstelen, wassen en knippen.

Chiweenie

De Chiweenie is een kleine mix tussen een Chihuahua en een teckel. In Amerika wordt hij ook weleens de 'The Mexican Hotdog' genoemd en heeft zijn naam te danken aan: 'Chi' van Chihuahua en 'weenie' aan het hotdog-achtige lijf van een Teckel. Ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Over het algemeen zijn ze niet even klein en fragiel als een Chihuahua en ook niet even lang als de teckel. Meestal hebben ze grote vleermuis-achtige oren zoals die van de chihuahua en een iets wat gekrulde staart. De persoonlijkheid van een Chiweenie kan of op die van de chihuahua lijken of op die van de teckel.