Fout van de dierenarts, wat nu?

Het zal je maar overkomen, je brengt je hond naar de dierenarts voor een gebitscontrole en krijgt hem gecastreerd weer terug. Dit overkwam de familie Ramjiawan met hun Jack Russell Motie. Ook mevrouw van der Assem heeft een hond die er bijna niet meer was geweest door een fout van een dierenarts. Medische behandelingen brengen een risico met zich mee, maar wat doe je als een dierenarts echt duidelijk een fout heeft gemaakt. Sta je dan als eigenaar machteloos of kun je een dierenarts aansprakelijk stellen?

Allereerst moet er naast een fout ook sprake zijn van schade. In de rechtspraak gebruikt men om over een foute daad te oordelen, het principe van de goede huisvader. De vraag is dus of een vakbekwame en zorgvuldige dierenarts dezelfde handeling had verricht in dezelfde situatie. Is dit het geval dan is de beschuldigde dierenarts niet aansprakelijk. Als de vakbekwame en zorgvuldige dierenarts anders had gehandeld dan kan dit betekenen dat de dierenarts in kwestie inderdaad een fout heeft begaan.

In de onderstaande tv programma's kun je zien hoe er met zo'n zaak wordt om gegaan. Als eerste de zaak in De Rijdende Rechter waarbij een Jack Russell gecastreerd werd in plaats van dat hij een gebitscontrole kreeg.
Helaas kunnen video's van NPO niet meer worden embed op website's. Je kunt de video bekijken hier bekijken: hond werd per ongeluk gecastreerd

In het volgende fragment van het programma Recht in de Regio zie je mevrouw van Assem die haar hond bijna verloor dankzij een fout door de dierenarts.
Deze kunt je hier bekijken: fout van de dierenarts

Gerelateerde artikelen:

Zoenen met hond blijkt ongezond
Baby's gezonder met hond of kat in huis
Verkoudheid/kennelhoest bij de hond
Waarom eet de hond gras?