Weg met de vlooien in huis en op de hond!

Vlooien! Honden eigenaren kunnen er niet om heen, ze irriteren onze huisdieren en voordat je het weet heb je een invasie in huis. Vlooien zijn slimme kleine wezentjes die zowat overal kunnen overleven. Ze eten met mate, bewegen rustig en reproduceren agressief. Dat is het slechte nieuws.

Maar hier is het goede nieuws: met de juiste stappen kun je een vlooienplaag verslaan! Er zijn medicijnen beschikbaar die vlo levenscyclus onderbreken en zijn veilig, effectief en eenvoudig te gebruiken. Ook al hebben we tegenwoordig goede vlooienbestrijding middelen, moeten we toch op onze hoeden blijven. Vlooien zullen altijd blijven bestaan en daarom hebben we hier een aantal tips verzameld om je te helpen in de strijd tegen vlooien.

1. Weet waarmee je te maken hebt. Houd rekening met deze ongemakkelijke feiten:

 • Zichtbare volwassen vlooien vormen slechts 5 procent van de vlo bevolking. De overige 95 procent verbergen zich in je huis in de vorm van eieren, larven, en poppen.
 • Een vrouwelijke vlo kan tot 50 eitjes leggen per dag.
 • Larven worden afgestoten door licht en verstoppen zich in de spleten, hoeken, vloeren en in de stoffering van je huis, daar kunnen ze maanden overleven.
 • 2. Herken de symptomen. Vlooienbeten hebben bepaalde kenmerken. De beet kan een onmiddellijke jeuk reactie veroorzaken bij je hond, en deze is vaak ook pijnlijk. Binnen 30 minuten na een beet, kan er een rode bult ontstaan. Secundaire infecties veroorzaakt door het krabben komen ook vaak voor. Honden die last hebben van vlooienbeten zullen veel krabben en over het algemeen rusteloos overkomen. Haaruitval en korstjes op de huid kunnen ook duiden op een beet.

  3.Jeuk is niet de enige reden om vlooien te willen bestrijden. Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond een besmette vlo inslikt kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier besmet raken. Sommige honden kunnen ook een allergie ontwikkelen na een aantal beten.

  4. Behandel de vlooienbeten. Was de beten met antiseptische zeep, verkrijgbaar bij dierenwinkels en dierenartsen, om het risico van een infectie te verminderen.

  5. Elimineer vlooien in alle stadia. De vlo cyclus omvat volwassenen, eieren, larven en poppen Typische insecticiden elimineren niet de poppen. Selamectine en pyriproxyfen zijn voorbeelden van middelen die alles vernietigen.

  6. Controleer je hond regelmatig voor vlooien. Wacht niet tot je hond begint met krabben. Door middel van het kammen met een goede vlooienkam kunnen de volwassen vlooien gevangen worden. Gebruik hiervoor een ijzeren vlooienkam

  7. Behandel het hele huis. Schaf omgevingsspray aan, maar stofzuig eerst alle kamers en verdiepingen in huis. Vergeet niet om je vooral te richten op gestoffeerde meubels, kussens, hondenbedden, matrassen, tapijten en vloerbedekking. Denk ook aan je auto als je hond daar regelmatig mee vervoerd wordt. Zorg dat er geen dieren aanwezig zijn als je de vlooienspray gaat gebruiken, herhaal de behandeling vervolgens nog enkele keren in de week.

  8. Gebruik het hele jaar door preventieve middelen. Te lang wachten met preventieve behandelingen tegen vlooien en teken vooral in het zomerseizoen is vragen op problemen. Bescherm je hond het hele jaar door om een ​​besmetting te voorkomen. Vraag aan je dierenarts of dierenwinkel welk product het beste is voor je hond.