Gapende honden

Is het je ooit weleens opgevallen dat wanneer je gaapt je hond jou vrijwel direct na doet? Een nieuwe studie toont aan dat gapen aanstekelijk is, niet alleen tussen mensen maar ook tussen een hond en zijn eigenaar. Het geluid van een menselijke gaap lijkt genoeg te zijn om het gaap reflex bij een hond op gang brengen en kan een belangrijke aanwijzing zijn dat een hond in staat is zich in te leven in ons.

In het onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Porto in Portugal werden 29 honden onderzocht die minstens 6 maanden bij hun baasje inwoonden. Ze confronteerde de honden met het gapen van hun baasje, van een onbekende en een opname geluid. Wat bleek is dat honden 5 keer zo vaak gaapten als ze een gaap hoorden van hun eigen baasje. Gedragsbioloog Karine Silva en haar team geloven dat de resultaten aantonen dat honden het vermogen hebben zich in te leven in mensen.

Dit is niet het eerste onderzoek uitgevoerd naar dit onderwerp. Uit een eerder experiment aan de Universiteit van Londen bleek dat honden 75 procent van de tijd met mensen mee gapen. Dat honden dit doen is op zich heel bijzonder aangezien dit verder alleen is waargenomen bij enkele apensoorten en mensen.

Waarom gapen honden?

Als een hond gaapt betekent dit niet altijd dat hij moe is. Honden gapen om meerdere redenen. Gapen kan een hond helpen kalmeren als deze gespannen of opgewonden is. Veel honden gapen bijvoorbeeld uit angst in de wachtkamer van de dierenarts of uit enthousiasme voor het wandelen. Er zijn aanwijzingen dat gapen de hartslag stimuleert en de hersenen voorziet van extra zuurstof. Er zijn ook theorie├źn dat honden gapen wanneer ze zich vervelen.

Volgende keer dat je moet gapen, let dan goed op of je hond je imiteert. Waarschijnlijk hebben jullie een sterke onderlinge band en heeft je hond veel aandacht voor jou.