Baby's gezonder met hond of kat in huis

hond en babyDe hond of kat hoeft zich niet langer zorgen te maken dat hij vervangen wordt door een nieuwe baby. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat baby's die geboren worden in huishoudens met honden en katten minder vaak ziek zijn.

Het Fins onderzoek waarover wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics biedt nieuw bewijs voor het contra-intuïtieve idee dat een te schone omgeving misschien niet ideaal is voor baby's. Een mogelijke verklaring zou zijn dat het immuunsysteem van een baby sneller volgroeid raakt door de bacteriën die bijvoorbeeld door een hond in huis belanden.

De onderzoekers volgden 397 kinderen die zijn geboren tussen 2002 en 2005. Tijdens het eerste levensjaar werden ouders gevraagd om wekelijks notities te maken over de gezondheid van hun kinderen. Symptomen zoals hoesten, loopneus, ooronstekingen en of het kind antibiotica kreeg werden genoteerd. Wat bleek is dat de kinderen die opgroeien in huizen met honden en katten 44% minder kans hebben op een oorontsteking en 29% minder kans op een antibiotica behandeling. 65% van de baby's die zonder huisdieren opgroeiden waren gezond, in gezinnen met een hond lag dat percentage tussen de 72 en 76. Het verschil met huishoudens waarin zich een kat bevindt, is aanmerkelijk minder groot. 

Een eerder onderzoek had al aangetoond dat kinderen die voor hun eerste verjaardag samen met honden en katten leefden, op latere leeftijd minder vatbaar zouden zijn voor allergieën via de luchtwegen en astma. 33% van de baby's die geen contact hadden met honden en katten heeft last van allergieën. In huishouden met minstens 2 honden of katten bedroeg dat percentage slechts 15%.

Regelmatig worden huisdieren herplaatst in verband met de komst van het nieuwe gezinslid, gelukkig zijn gezondheid redenen niet langer een goed excuus om onze geliefde viervoeter weg te doen.

Gerelateerde artikelen:

Zijn honden slimmer dan apen?
10 Slimste hondenrassen
Puppies te vroeg uit het nest vertonen probleemgedrag
Hond agressiever als mannelijke baas hem uitlaat