Gecastreerde reuen vrijen veillig

seks dekken hondJa hoor, een gecastreerde hond kan nog steeds seks hebben - als hij dat wil. Waarschijnlijk zal hij het niet willen. Met een lagere hoeveelheid testosteron zal zijn libido het meestal afweten.

Maar castratie verwijdert niet al het seksueel gedrag. Dat komt omdat het circulerende testosteron bij jonge pups al veranderingen heeft veroorzaakt in de hersenen. Deze veranderingen leiden in de meeste gevallen tot markeren, wegloopgedrag, agressie naar andere reuen en het rijden op voorwerpen, honden en/of mensen. Een reu die vroeg is gecastreerd zal minder typisch machogedrag hebben ontwikkeld, en de kans is klein dat die verandering nog plaatsvindt. Toch zijn de meeste gecastreerde reuen niet gek als er een loopse teef voorbij loopt. Helaas voor hem zal een intacte reu er waarschijnlijk eerder bij zijn. In huishoudens met een gecastreerde reu en een loopse teef komt het regelmatig voor dat de reu na enige tijd toch probeert om haar te dekken, soms met succes. Als de twee honden vast komen te zitten, is dit nog altijd “veilig vrijen”. In het geval dat de reu pas een maand gecastreerd is, is er nog wel kans dat er sperma aanwezig is en kan de dekking tot zwangerschap leiden.

Een hondeneigenaar die niet fokt met zijn hond en het toch zielig vindt om hem te castreren omdat de mogelijkheid niet meer bestaat dat hij seks kan hebben met een teef, heeft het dus aan de verkeerde eind. De kans is groot dat de niet gecastreerde reu toch nooit een teef mag dekken in verband met het risico op zwangerschap. Een gecastreerde reu kan daarentegen wel zijn gang gaan zonder dit risico. Of de baas dit wil is een tweede.

Zelf heb ik ook een gecastreerde reu en een intact teefje in huis. Mijn reu was als pup gecastreerd en heeft nooit typisch machogedrag vertoond. Hij loopt ook nooit geïnteresseerd achter andere teefjes aan en toch is het feest voor hem telkens als mijn teef loops is. Het zijn net twee verliefde pubers en onder toezicht laat ik ze hun gang gaan. Mijn reu springt er continue boven op en mijn teef vraagt alleen maar naar meer.

Sommige fokkers gebruiken weleens een gecastreerde reu om er achter te komen wanneer het tijd is om respectievelijk de teef te laten dekken. Castreren wil dus helemaal niet zeggen dat je daarmee geheel de voortplantingsdrift wegneemt, wel een heleboel onrust en frustraties. Een intacte reu die een loopse teef ruikt en zijn neus niet achterna mag gaan kan deze frustratie gaan uiten door plots te janken, aan deuren te krabben, voortdurend rond te lopen of zijn staart achterna te jagen. Zo zijn er wel meer voordelen aan het castreren van een reu, het blijft echter een lastige beslissing voor veel hondeneigenaren.

In het onderstaande filmpje kun je zien hoe een gecastreerde boxer reu een teef dekt.