EHBO voor honden: basis CPR instructies

CPR (Cardiopulmonale reanimatie) voor honden is vergelijkbaar met CPR voor de mens; een combinatie van kunstmatige ademhaling en hartmassage. Stel dat je hond ooit een hartstilstand heeft en buiten bewustzijn is, met een beetje basiskennis van deze EHBO-techniek kun je wellicht zijn leven redden.

Ehbo hond eerste hulp

1. Controleer bewustzijn

Controleer eerst altijd of de hond inderdaad een hartstilstand heeft en niet meer ademt. Probeer de hond te wekken door tegen hem te praten en hem zachtjes aan te raken. Voel of de hond nog ademt door je hand voor zijn mond en neus te houden. Controleer hartslag door je oor tegen de linkerkant van zijn borstkas te houden. Ademt de hond niet ga dan door met stap 2.


Ehbo hond eerste hulp

2. Zorg voor een vrije luchtweg

Leg de hond op zijn rechter zijde, open de mond en trek zijn tong voorzichtig naar buiten. Verwijder eventuele blokkades zoals voedsel, braaksel of slijm. Strek vervolgens zijn nek zodat deze lijn is met zijn kop. Als er risico is op een nektrauma moet je erg voorzichtig zijn.


Ehbo hond eerste hulp

3. Geef kunstmatige beademingen

CPR bij honden wordt uitgevoerd door krachtig lucht te blazen in de longen van de hond. Dit doe je via de neus. Houdt daarom de mond en lippen van de hond goed dicht met je handen. Blaas genoeg lucht in de longen zodat de borstkast uit zet, haal je mond weg en laat de longen weer leeglopen. Herhaal dit 2 tot 3 keer. Hierna controleer je opnieuw op ademhaling en hartfunctie. Als de hond nog steeds niet zelfstandig ademt ga je verder met kunstmatig beademen. Beadem 15 ademhalingen per minuut, dus één beademing om de 4 seconden. Bij kleine honden doe je dit ongeveer 20 keer per minuut. Blijf dit herhalen en combineer dit met hartmassage als er geen hartslag is.

Ehbo hond eerste hulp

4. Het uitvoeren van hartmassage

Een hartmassage zorgt voor circulatie/bloedsomloop. De hond moet geen ernstige verwondingen hebben op zijn borst en geen gebroken ribben. Terwijl de hond nog altijd op zijn rechter zijde ligt ga je opzoek naar het hart. Deze vind je ter hoogte van de onderste helft van de borstkast. Plaats één hand boven de ander over het hart en druk de borstkast 15 keer stevig in. Geef 3 compressies elke 2 seconden. Wissel de compressies steeds af met twee beademingen. Is er een tweede persoon aanwezig? Geef dan 100 compressies per minuut terwijl de ander beademingen geeft.

Blijf doorgaan met het hart masseren en de beademingen zolang de hond niet zelfstandig ademt en je het hart niet regelmatig hoort kloppen. CPR kan erg uitputtend zijn, maar geef niet op! Zorg dat je vervoerd wordt naar een dierenarts of dat er professionele hulp onderweg is.

Je kunt deze stappen oefenen op bijvoorbeeld een pluche dier of beter nog informeer bij de dierenbescherming naar een cursus EHBO voor honden. Naast CPR is het ook erg goed om alle andere EHBO technieken te leren.