Honden troosten verdrietige baas

hond liefde baas likkenVoor veel hondenbezitters zal dit geen verrassing zijn, maar honden leven wel degelijk mee met het verdriet van hun baas en dat van andere mensen. Nieuw onderzoek wijst uit dat honden aanvoelen wanneer we verdrietig zijn.

Onderzoekers bestudeerde achttien honden van verschillende leeftijden en rassen. De honden werden gefilmd terwijl ze in een kamer werden geplaatst met hun baas maar ook met vreemden. De proefpersonen deden vervolgens alsof ze moesten huilen, neuriën (Binnensmonds zingen) of een gesprek voerde.

De honden reageerden opvallend vaker op de huilende personen en raakte ze ook vaker aan op een geruststellende manier, ook al was deze man of vrouw een totaal vreemde voor ze. De mensen die aan het neuriën waren of een gesprek voerde kregen zo goed als geen aandacht van de honden.

In het onderzoek werd rekening gehouden met de nieuwsgierige aard van de hond en dat het mogelijk het experiment kon beïnvloeden. De proefpersonen werden daarom ook gevraagd om te neuriën omdat dit voor honden een vrijwel onbekend geluid is. Omdat de honden amper reageerde op de neuriënde mensen konden de onderzoekers uitsluiten dat de reactie op de huilende mensen niet alleen werd gemotiveerd door nieuwsgierigheid. De honden reageerden voornamelijk op de emoties van mensen, onafhankelijk van het feit dat dit hun baasje of een vreemde was.

Bron: springerlink

Gerelateerde artikelen:

Honden ruiken verschil tussen eeneiige tweeling
Honden bestuderen u en doen er hun voordeel mee
Onderzoek naar het verschil tussen de teef en de reu.
Hond leert sneller met rust?.