Denkspelletjes en mentale stimulatie voor de hond

stoute hond puppyHet maken van lange wandelingen alleen is niet altijd voldoende. Minstens zo belangrijker voor een hond is het ontwikkelen van zijn geestelijke vermogens. Het zoeken naar oplossingen of het overwinnen van problemen stimuleert het geestelijke gezondheid van de hond. Net als bij mensen neemt het geheugen en leervermogen van honden af met leeftijd. 'Brain games' zijn daarom niet alleen leuk voor honden maar vooral goed tegen veroudering, het versterkt de band tussen hond en baas en verhoogt zijn adaptieve intelligentie. Ook niet onbelangrijk, een hond is eerder moe na een uur mentale stimulatie dan een uur doelloos heen en weer rennen. Hier zijn een paar geweldige mentale hondenspelletjes om mee te beginnen!

Zoek spelletje

In plaats van het voer geven uit een voerbak, kunt je ook de brokjes verstoppen op verschillende plekken in de kamer. De hond moet nu echt werken voor zijn eten. Laat de hond rustig wachten in de gang terwijl je de brokjes of hondensnoepjes verstopt. In het begin verstop je het voer niet al te moeilijk. Naarmate je hond sneller wordt met vinden van het voer kun je het beter verstoppen.

Je kunt er ook een geheugen spel van maken. Terwijl de hond bij je is in de kamer verstop je een lekker hondensnoepje, bijvoorbeeld onder een kussen op de bank. De hond moet zien waar je het verstopt hebt en vervolgens neem je je hond mee de kamer uit en laat je hem 15 seconden wachten. Dan mag hij weer de kamer in om het snoepje te zoeken. Vindt hij het voertje direct dan kun je de tijd iets langer maken alvorens de hond weer de kamer in te laten.

Woordjes leren

Vergroot de woordenschat van je hond! Begin met zijn favoriete speeltje (een bal bijvoorbeeld) in een kamer zonder ander speelgoed om uit te kiezen. Leg de bal op de grond en zeg “pak de bal!”, zodra hij de bal oppakt beloon je hem. Herhaal dit meerdere keren. Vervolgens leg een ander leuk speeltje naast de bal, herhaal dan weer “pak de bal”. Als hij de bal pakt en niet het andere speeltje dan beloon je hem, maar als hij voor het andere speeltje gaat zeg je “neeee” (niet die!). Laat hem 2 of 3 de bal pakken en leg dan de bal weg. Geef het tweede speeltje een naam, bijvoorbeeld “beertje” als het een knuffelbeer is. Zeg een paar keer: Pak de Beer! Beloon hem weer als hij het goed doet. Leg de bal vervolgens weer terug en zeg dat hij de bal moet pakken. Oefen dit enkele keren in de week door hem telkens de beer of de bal te laten pakken. Na een tijdje kun je er ook een derde speeltje aan toevoegen.

Klein en groot

Pak wat kleine gezonde snoepjes of brokken. Houd zes stuks in een gesloten hand, en twee in de andere. Vraag je hond om voor je te zitten. Strek je handen recht vooruit ongeveer op armlengte van je hond, houd je handpalmen open en zeg "klein." Als hij voor de hand kiest met de 2 brokjes mag hij ze opeten en beloon je hem uitvoerig met je stem. Kiest hij toch voor de hand met de grotere hoeveelheid snoepjes, dan sluit je deze hand. Herhaal dit enkele keren totdat hij snapt wat het commando “klein” betekent. Zorg ook dat je af en toe van hand verwisseld. Na verloop van tijd kun je het wat moeilijker maken door het verschil in hoeveelheid te verkleinen, bijvoorbeeld 4 snoepjes in een hand en 6 in de andere.

Het bekerspel

Vind 3 dezelfde bekers of kleine emmertjes en leg ze met de open zijde op de grond (Laat ongeveer 30 cm ruimte tussen iedere beker). Laat je hond rustig zitten of liggen op een meter afstand. Vervolgens leg je een hondensnoepje onder een van bekers en vraag je de hond om het snoepje te zoeken. Het is niet de bedoeling dat hij in het wilde weg alle bekers gaat omgooien. Hij moet bewust kiezen voor de beker met het snoepje. Je kunt daarom ook de hond aanlijnen en samen met hem langs de bekers lopen. Als hij enthousiast reageert bij het bekertje met het snoepje dan beloon je hem met je stem en til je zelf de beker op zodat de hond het snoepje kan pakken. Herhaal dit hele proces door het koekje van plaats te veranderen. Aanvankelijk zal je zien dat je hond waarschijnlijk naar de beker gaat waar het koekje vorige keer onder verstopt lag. Til de beker niet op tot je hond het exemplaar aangeeft waar het koekje werkelijk onder ligt.

De draaiende petfles

Voor dit spelletjes heb je een petfles (plastic fles voor frisdrank) en een stokje of sterk draad nodig. Maak 2 gaatjes in het midden van de fles; op gelijke hoogte en recht tegenover elkaar. Steek er het stokje of sterk draad doorheen. Doe een paar brokjes in de fles, ga voor je hond zitten en houd beide uiteinden van de draad vast. De gevulde fles (zonder dop uiteraard) hangt dus nu voor je hond. Dan is het aan hem/haar om te zorgen dat hij de snoepjes eruit krijgt. In het begin zal de hond misschien zachtjes met zijn neus proberen om beweging in de fles te krijgen maar na een tijdje zul je zien dat hij hard met hun poot er tegenaan gaat slaan om de fles te laten draaien. Een erg lachwekkende bezigheid om samen met je hond te doen!

Denkspelletjes

Tegenwoordig worden er ook tientallen leuke hondenspellen verkocht, bekend zijn de houten spellen van Nina Ottosson. Het is reuze leuk je hond bezig te houden met een speciaal voor hem gemaakte breinbreker. Je moet hem natuurlijk alleen wel even leren hoe hij zo’n hondenpuzzel moet oplossen! Klik hier voor een overzicht van de bekendste voerspeeltjes

Tot slot, elke dag een kwartiertje met een denkspel bezig zijn is lang genoeg voor de hond. Mentale denkspelletjes vergen namelijk behoorlijk wat denkwerk en energie. Het laten kraken van zijn hersens is voor een hond vrijwel net zo inspannen als lichamelijk bezig zijn.

Gerelateerde artikelen:

De leukste honden cadeaus voor de baas
Innovatieve honden speeltjes
Goedkope hondenspeeltjes: maak ze zelf!
De leukste en mooiste hondenpenningen op een rij