Verkoudheid/kennelhoest bij de hond

ziek hond Honden kunnen net als mensen verkouden worden. Een verkoudheid is een voorste luchtweginfectie die vaak kennelhoest wordt genoemd.

Wat is de oorzaak van verkoudheid/kennelhoest?

De naam kennelhoest suggereert dat het alleen maar in kennels voorkomt. Dit is niet juist, maar de kans is wel groter. Elke hond die in aanraking kom met een andere hond kan er mee besmet worden. Een verminderde weerstand, ouderdom, stress en veel blaffen kan de hond gevoeliger maken voor besmetting. Een virus wordt verspreid door niezen, hoesten en bekcontact. De meest voorkomende oorzaken van een verkoudheid zijn een Para-Influenzavirus of een Bordetella bronchiseptica bacterie.

De symptomen

Een verkoudheid bij de hond gaat gepaard met de volgende symptomen:

 • Verstopte neus
 • Moeite met ademen door de neus
 • Harde droge hoest (klinkt vaak als braken)
 • slijm opbraken
 • Lichte koorts
 • Tranende ogen
 • Niezen
 • moeheid
 • Verminderde eetlust
 • Hoewel deze symptomen vrij ongemakkelijk kunnen zijn voor honden, zijn ze meestal niet ernstig. De meeste honden herstellen binnen een week van een simpele verkoudheid zonder enige behandeling.

  Behandeling verkoudheid/kennelhoest

  Vaak gaat een verkoudheid vanzelf over. Zolang de hoestklachten mild blijven en de hond niet erg ziek oogt kun je zelf het een en ander doen om te helpen met de genezing. Allereerst zorg er voor dat je hond warm en gehydrateerd blijft. Een kinderhoest-drankje wil ook weleens helpen. Het meest belangrijke is rust. Rennen en spelen zorgt ervoor dat de hond gaat hijgen, het slijmvlies van de luchtpijp en de keel wordt daardoor droger en lijdt weer tot meer hoesten. De luchtpijp zal minder snel herstellen als deze door opwinding steeds weer wordt geïrriteerd. Uitlaten met een tuig voorkomt dat er te veel druk op de luchtpijp komt, bij honden die veel trekken aan de lijn is dit uiterst belangrijk.

  Hersteld de hond echter niet binnen vijf dagen of worden de klachten na enkele dagen alleen maar erger is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij pups moet je al helemaal niet lang wachten, die hebben namelijk een minder sterk immuunsysteem. Een besmetting kan soms verergeren en een longontsteking of chronische bronchitis veroorzaken. Afhankelijk van de ernst van de ziekte zal de hond behandeld moeten worden met een antibioticum.

  Voorkomen van verkoudheid/kennelhoest

  Je kunt je hond jaarlijks laten vaccineren om te voorkomen dat hij kennelhoest krijgt, het geeft alleen geen 100% bescherming omdat virussen regelmatig veranderen. Het wordt zeker geadviseerd bij honden die regelmatig naar plekken gaan met veel honden komen zoals de puppycursus, hondenshow of kennel .

  Voor meer informatie kun je het onderstaande filmpje bekijken over kennelhoest

  Gerelateerde artikelen:

  Giftig eten voor honden
  Diarree bij de hond
  Braken bij de hond - Wat kun je er aan doen?
  Roken schadelijk voor honden en katten