Hoe stop je je hond van jagen?

prooi jagen hondrJagen is instinctief gedrag bij honden, en al helemaal bij jachthonden. Veel honden krijgen een enorme adrenaline kick van het najagen van katten, joggers, fietsen, auto's, andere honden en bijna alles wat snel beweegt. Dit noem je zelf belonend gedrag ongeacht of de prooi gevangen wordt of niet en kan een hardnekkig probleem zijn wanneer dit voor de hond eenmaal een gewoonte is geworden. Totdat je dit gedrag onder controle hebt bij je hond kun je hem beter aan een lange lijn houden. Voorkomen is beter dan genezen! Het kan teven ook gevaarlijk voor de hond zijn en de persoon of dier dat hij achtervolgt.

Train je hond om niet te jagen

Voordat je je hond blootstelt aan situaties waarin hij wil gaan jagen, moet je beginnen met trainen in een gecontroleerde omgeving. Het is belangrijk om een situatie te creëren waarin je hond zich kan concentreren en kan begrijpen welk gedrag je van hem verlangt. Hij moet de mogelijkheid hebben om het juiste gedrag herhaaldelijk uit te voeren. Start de training binnen in je eigen huis. Lijn je hond aan en zwaai met een tennisbal voor zijn zicht zonder dat hij de tennisbal kan aanraken. Rol of gooi de bal nu naar de andere kant van de kamer en zeg 'laat het!'. Als hij begint te rennen roep je weer 'laat het!'. Het is uiterst belangrijk dat je niet toestaat ​​dat hij de bal kan aanraken of hij zal denken dat het woord 'laat het' betekent dat hij de bal mag achtervolgen. Oefen dit meerdere keren per dag totdat hij het commando 'laat het' begrijpt. Zodra hij geen poging meer maakt om er achteraan te rennen beloon je hem uitvoerig met je stem en iets lekkers. Als hij eenmaal dit nieuwe 'spel' snapt kun je het herhalen in verschillende kamers of in de tuin. Als hij dan ook nog luistert naar het commando zonder aangelijnd te zijn kun je naar buiten gaan om te oefenen. Vraag een kennis om zich voor te doen als jogger. Telkens als de jogger voorbij rent ga je het commando 'laat het' herhalen. Herhaal deze oefening aan de lijn net zo lang tot dat je hond rustig bij je blijft. Als je hond graag achter auto's of fietsers jaagt, laat de kennis je hier ook bij helpen. Zorg ervoor dat je hond deze oefening perfect uitvoert aan de lijn voordat je het los gaat proberen. Oefen elke dag met je hond en bij iedere gelegenheid die zich voordoet. Prijs hem uitbundig elke keer dat hij gehoorzaamt.

Blijft de verleiding om te jagen voor je hond te groot, dan kun je nog een commando er aan toevoegen, namelijk “let op!”. Dit noem je een aandachtsoefening. Hiermee leer je je hond om jou in de gaten te houden en alert te zijn op wat je doet. Je wilt hiermee bereiken dat de hond kiest om naar jou te kijken inplaats van een voorbij rennende kat. Het luisteren naar 'let op' moet voor de hond daarom een grotere beloning opleveren dan het najagen. Begin door je hond voor je te laten zitten en hou iets lekkers onder je kin en geef het commando “let op!” Beloon de hond zodra hij naar je kijkt. Net als met de oefening “laat het” begin je in een prikkelarme omgeving en bouw je het later op. Eenmaal aangeleerd kun je hiermee je hond afleiden telkens als hij iets ziet waar hij achterna wil jagen. Of je kunt vermijden dat je hond het in de eerste instantie ziet.

Onthoud dat het weinig zin heeft om nog iets te doen als je hond eenmaal in zijn jacht zit. Voorkomen is het middel tegen dit gedrag. Als jou hond een sterk jacht instinct heeft is het noodzakelijk dat je hier verantwoordelijk mee om gaat en goed alert blijft in het belang van de veiligheid van je hond en van anderen.

Gerelateerde artikelen:

Hond agressiever als mannelijke baas hem uitlaat
Nooit meer trekken aan de riem! Hoe leer je het af?
Agressie naar honden
Dominantie-theorie in hondentraining en gedrag achterhaald