Blaasontsteking bij de hond

dekking hondBlaasontsteking, ook een urineweginfectie of acute cystitis genoemd, treedt op als bacteriën in de urinewegen terechtkomen. Blaasinfecties behoren tot de meest voorkomende infectieziekten bij de hond. Met de juiste behandeling is het prima te behandelen. Blaasontstekingen bij honden hebben vergelijkbare symptomen als bij mensen

Symptomen

Honden die lijden aan urineweginfecties vertonen niet altijd symptomen in de vroege dagen van de blaasontsteking. Sommige honden vertonen helemaal geen symptomen. Een van de eerste tekenen van een blaasontsteking is als een zindelijke hond plotseling in huis gaat plassen. De hond heeft vaak, kleine, bloederige plasjes. Soms loopt de hond continue te druppelen of te persen terwijl er bijna niets uit komt. De urine van de hond kan meer stinken of bewolkt er uit zien. De meeste honden zullen plotseling ook veel meer dorst hebben.

Andere symptomen

Hoewel het niet vaak voorkomt, hebben een aantal honden met een blaasontsteking minder eetlust en een gebrek aan energie. Andere soms voorkomende symptomen zijn onder andere braken, koorts en voortdurend likken het genitale gebied. In sommige gevallen kan het pijnlijk voor de hond zijn als de baas over de buik aait. Vroege behandeling kan heel wat pijn en ongemak voor de hond besparen.

Diagnose

Diagnose van een blaasontsteking is vrij eenvoudig vast te stellen voor een dierenarts. De dierenarts controleert de blaas van de hond voor een abnormale gevoeligheid of ongebruikelijke stevigheid. Er wordt vervolgens gekeken naar de zuurgraad van de urine en de aanwezigheid van eventuele kristallen. Als een hond kort na elkaar meerdere blaasontstekingen heeft gehad, kan de dierenarts vragen om een ​​echo of röntgenfoto's om te controleren of de hond Blaasgruis of blaasstenen heeft.

Behandeling

Eenmalige blaasontstekingen zijn meestal makkelijk te behandelen met een antibioticumkuur en
pijnstillers om de blaaskrampen te verlichten. De meeste antibiotica behandelingen duren 10 tot 14 dagen. Laat de hond ook veel drinken, de bacteriën worden door grote hoeveelheden urine gemakkelijker uitgespoeld. Als de hond niet veel wil drinken kun je ook nat voer geven of meer water bij de brokken doen.

Teefjes accumuleren vaker bacteriën rondom hun geslachtsdelen, deze komen dan sneller in de plasbuis terecht. Blaas infecties worden daarom vaker gezien bij teven dan bij reuen. Hondenbezitters kunnen helpen om blaasinfecties te voorkomen door er voor te zorgen dat de hond altijd te drinken heeft en door hun hond regelmatig te wassen.

Gerelateerde artikelen:

Giftig eten voor honden
Diarree bij de hond
Braken bij de hond - Wat kun je er aan doen?
Roken schadelijk voor honden en katten