Goedkope hondenspeeltjes: maak ze zelf!

honden speelgoedHonden. Tegenwoordig lijkt het wel alsof de beste vriend van de mens een nog betere vriend is van de dierenwinkels. Alles wat je maar kunt bedenken aan hond accessoires of speelgoed kun je er vinden, maar bijna altijd tegen prijzen waar we niet blij van worden. En al helemaal niet als je hond het binnen 10 minuten al stuk heeft gebeten! Vandaar deze lijst met leuke zelfgemaakte hondenspeelgoed. Vergeet niet om de speeltjes af en toe op te bergen. Zo raakt je hond nooit uitgekeken.

De sok en bal

Een dichtgeknoopte sok of een dichtgenaaide spijkerbroekpijp (voor de sterkere bijters) met een bal er in doet het altijd bij de hondjes. Is je hond meer geïnteresseerd in voedsel? Doe er dan ook een paar snoepjes bij. De sok zal misschien geen lang leven hebben maar de hond zal er zeker een uur plezier van hebben! Zo voorkom je ook dat de tanden slijten van de tennisbal.

Theedoek vlecht

Zoek een oude theedoek en knip twee lange stroken in de lengte van de doek. Stop met knippen tot ongeveer 4 cm van de bovenkant. Net zoals je haar vlecht maak je ook een vlecht van de drie stroken. Aan het einde leg je er een grote knoop in. En voila! Een stevig trek/kauw speeltje. Het zelfde kun je doen met een oude fleece deken. Fleece is lekker zacht, sterk en wasbaar.

De zoek doos

Zoek een kartonnen doos en vul deze met papier. Liever geen kranten omdat ze dan de inkt binnen krijgen. Gebruik liever keukenpapier. Verstop hiertussen wat lekkers.. en zoeken maar! Blijf er uiteraard bij, het is niet de bedoeling dat de hond na het vinden van de snoepjes vervolgens al het papier gaat kapot scheuren en opeten.

De draaiende petfles

Voor dit speeltje heb je een petfles (plastic fles voor frisdrank) en een stokje of sterk draad nodig. Maak 2 gaatjes in het midden van de fles; op gelijke hoogte en recht tegenover elkaar. Steek er het stokje of sterk draad doorheen. Doe een paar brokjes in de fles, ga voor je hond zitten en houd beide uiteinden van de draad vast. De gevulde fles (zonder dop uiteraard) hangt dus nu voor je hond. Dan is het aan hem/haar om te zorgen dat hij de snoepjes eruit krijgt. In het begin zal de hond misschien zachtjes met zijn neus proberen om beweging in de fles te krijgen maar na een tijdje zul je zien dat hij hard met hun poot er tegenaan gaat slaan om de fles te laten draaien. Een erg lachwekkende bezigheid om samen met je hond te doen!

Een nieuw leven voor kapotte knuffels

Heeft jou hond ook al de zoveelste knuffel kapot gebeten? Meestal leggen we deze kapotte knuffels weer weg om te voorkomen dat ze de vulling gaan eten. Maar je kunt ook alle vulling eruit halen en de knuffel weer dichtnaaien. Nog leuker, stop er eerst een balletje in of wat snoepjes en naai het dan dicht. Oude knuffels haal je ook voor weinig bij de kringloop!

Pinata kapotslaan

Vind een papieren zak en vul deze met een heleboel snoepjes en papier. Vervolgens hang je deze met een touw aan een stok of aan een tak (de hond moet er wel net bij kunnen). Dit is een prachtige oefening voor de hond omdat hij ook nog eens lekker moe wordt van al het springen!

Lol met plastic flesjes

Een simpel plastic flesje vinden bijna alle honden leuk om mee te spelen. Probeer er ook eens snoepjes in te doen en houd de dop eraf. Sommige honden vinden het een geweldige bezigheid om het flesje helemaal stuk te kauwen, maar dit helaas niet al te best voor hun tanden en vaak slikken ze het plastic ook nogeens door. Stop dan een 500ml flesje in een sok en knoop het dicht. Het kauwen blijft leuk door het gekraak van het flesje.

Ballonnen pret

Voor de dappere honden: blaas een boel ballonnen op en gooi ze door de kamer of tuin. Sommige honden zijn er erg voorzichtig mee en kunnen uren lol hebben door de ballonnen door de kamer te laten stuiteren met hun neus. Is hij niet bang voor de klap? Doe dan in elke ballon een snoepje. Zodra de hond dit door heeft zal hij het een geweldige uitdaging vinden om alle ballonnen kapot te slaan!

Keukenrol gekte

Het kost niets en is binnen een paar minuten gemaakt. De kokers van een keukenrol kun je leuk vullen met snoepjes en weer dichtstoppen met papier of je kunt de uiteindes dicht tapen. Het geeft wat rommel maar je hond is wel weer even goed bezig.

Het hengelspel

Neem een stok van ongeveer een meter. Maak hier een touw aan vast met daaraan een sok met een tennisbal erin. Knoop de sok dicht. Je kunt ook een stukje namaak bont nemen. Dit is een heerlijk najaag spel waar de hond zich prima op uit kan leven.

Gerelateerde artikelen:

De leukste honden cadeaus voor de baas
Innovatieve honden speeltjes
Denkspelletjes en mentale stimulatie voor de hond
De leukste en mooiste hondenpenningen op een rij