Honden toch intelligenter dan katten

hond en kat Na miljoenen jaren evolutie en honderden uren onderzoek, is de eeuwige discussie opgelost: honden zijn slimmer dan katten. Althans, dat beweren Britse wetenschappers.

Er wordt vaak beweerd dat katten intelligenter zijn dan honden omdat ze zelfstandiger zijn en minder aandacht nodig hebben. Nu blijkt dat de aandacht waar honden om vragen juist bijdraagt aan het ontwikkelen van de brein.

Onderzoekers aan de Universiteit van Oxford in Engeland hebben een rapport uitgebracht in de 'Proceedings van de National Academy of Sciences journal' waarin staat dat zeer sociale dieren meer hersencapaciteit nodig hebben dan solitaire soorten. Meer dan vijfhonderd schedels van zoogdieren en uitgestorven zoogdieren tot 60 miljoen jaar terug werden bestudeerd. “We hebben ontdekt dat er een belangrijke link bestaat tussen de grootte van de hersenmassa en het lijf en hoe sociaal het wezen in kwestie is,” aldus de wetenschappers. “Honden zijn slimmer dan katten. Zo simpel is het.”

Groepen van zeer sociale dieren hebben een veel snellere groei van de hersenen ondergaan dan de meer solitaire dieren. Dit suggereert dat de samenwerking en de coördinatie die nodig is om in een groep te leven een grotere uitdaging is, deze dieren hebben grotere hersenen nodig om beter met de sociale aspecten van het groepsleven om te gaan. Apen schijnen de grootste hersenen te hebben, gevolgd door paarden, dolfijnen, kamelen en honden. Solitaire dieren zoals katten hebben dat minder nodig, net als tijgers of neushoorns, die niet of minder in groepsverband leven.

Gerelateerde artikelen:


Zijn honden slimmer dan apen?
10 Slimste hondenrassen
Puppies te vroeg uit het nest vertonen probleemgedrag
Hond agressiever als mannelijke baas hem uitlaat