ADHD onderzocht in honden

hond hersenenRecent onderzoek wijst uit dat er een mogelijke gen bestaat die kan verklaren waarom de ene hond vaak rustig is en de ander constant druk. Wetenschappers legden de eigenaren van 104 duitse herders een Dog-Attention Deficit Hyperactivity Disorder Rating Scale (Dog-ADHD RS) voor. Met deze test konden de onderzoekers vaststellen hoe hyperactief de honden zijn.

Vervolgens werden er een aantal experimenten uitgevoerd. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar hoe lang honden stil konden blijven liggen. Ook was er een experiment waarbij de baas de hond aan de lijn had en gedurende één minuut de hond moest negeren en ook niet corrigeren. In deze en andere testen werd het gedrag van de hond uitvoerig geobserveerd en beoordeeld.

Het DNA van de honden werd tevens onder de loep genomen. Er werd gekeken naar het verband tussen de genen en de actieve/impulsieve karaktereigenschappen. Zo werd het TH-gen (TH staat voor Tyrosine hydroxylase) ondekt. Dit gen bestaat in korte en lange varianten. Uit het onderzoek blijkt dat honden met minstens één korte variant impulsiever zijn dan honden die slechts één lange variant hebben. Uiteraard werd er rekening gehouden met de leeftijd, het geslacht en de opvoeding van de hond. Toch blijkt dat het gen een zeer belangrijke rol speelt in het gedrag van de dieren. Deze resultaten kunnen wetenschappers mogelijk helpen om ook een beter beeld te krijgen van hyperactiviteit onder mensen.

Bron: PLoS ONE.

Gerelateerde artikelen:

Hond heeft zelfde niveau als driejarig kind
Onderzoek naar het verschil tussen de teef en de reu.
Hond leert sneller met rust?.
Hond agressiever als mannelijke baas hem uitlaat