Kritiek Cesar Milan 'The Dog Whisperer'

cesar milanCesar Milan met zijn programma 'The Dog Whisperer” is de afgelopen jaren een groot succes geworden. Vele mensen ruilen hun avond in bij de puppycursus voor een aflevering Cesar Milan. Maar is dit wel zo slim? Zijn de methodes van hem echt wel zo effectief zoals blijkt op TV? Het lijkt allemaal zo simpel.

De technieken van Cesar Milan zijn voornamelijk gebaseerd op dominantie gerelateerde opvattingen en de roedel methode. Fysiek geweld, dominante handelingen, slipkettingen en stroombanden worden vaak ingezet als hulpmiddelen tegen ongewenst gedrag. Ook wordt in zijn methode een pijnprikkel gekoppeld aan en een sisssss geluid. Al 30 jaar worden dit soort methodes toegepast in hondenscholen met maar weinig vraagtekens. Tot nu. Cesar Milan mag misschien erg populair zijn maar daar tegenover krijgt hij ook felle kritiek.

In de afgelopen jaren duiken er steeds meer onderzoeken op over het cognitief vermogen van honden en welke honden-opvoed methodes het meest doeltreffend (voor baas en hond) zijn. Uit een recent onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit van Bristol voor Klinische Veterinaire Wetenschappen is aangetoond dat de 'dominantie theorie' achterhaald is en eerder probleemgedrag veroorzaakt dan oplost. Lees hier meer over het onderzoek. Ook blijkt dat een beloningsgerichte hondentraining veel meer vruchten afwerpt. Positieve trainingsmethodes gaan veel meer uit van het aanleren en belonen van gewenst gedrag.

Marting Gaus, die ooit vergelijkbare methodes als die van Cesar Milan toepaste legt uit in het onderstaande filmpje waarom ook hij is overgestapt op het belonen van gewenst gedrag. Maar niet alleen Marting Gaus, de meeste honden scholen in Nederland hebben hun methodes inmiddels aangepast.

Het effect van beloningsgerichte training is vaak van lange duur, in tegenstelling tot het effect van corrigeren waardoor de hond voornamelijk vermijdend en angstig gedrag vertoond. De stress en angst die honden ervaren na aanleiding van fysieke correcties is ook duidelijk zichtbaar in het programma 'The Dog Whisperer '(staart tussen de benen, wegduiken, bevriezen). Alhoewel een correctie er voor kan zorgen dat het ongewenste gedrag zich niet meer herhaalt, moet je niet vergeten dat het de algemene welzijn van de hond aantast en de band tussen hond en baas niet ten goede komt. Uiteindelijk heeft de stress en angst een uitlaatklep nodig en zal het leiden tot meer gedragsproblemen.

In het volgende filmpje van een Amerikaans nieuwszender is te zien wat de critici over Cesar Milan te zeggen hebben.

Ook dit filmpje laat zien hoe honden reageren wanneer Cesar hen een kleine shop geeft. Let op de angst en stress signalen.

Uiteindelijk is het aan jezelf om een methode te gebruiken waar je zelf achterstaat. Maar zorg dat je goed geïnformeerd bent en lees altijd de voor en nadelen van de verschillende trainingstechnieken.

Tegenwoordig heeft Cesar Milan ook een concurrent erbij, namelijk Victoria Stilwell met het programma “It's me or the Dog”. Zij is een hartstochtelijk voorstander van positieve bekrachtiging trainingsmethoden. Bekijk hier een aflevering van “it's me or the dog”. Wil je een aflevering van Cesar Milan zien? Volg deze link.