Vuurwerkangst bij honden

De feestdagen komen er weer aan! Wat voor ons een hele feestelijke gebeurtenis is en vaak met veel geknal wordt ingeluid wordt door honden eerder ervaren als een nachtmerrie. Angst van vuurwerk is een veel voorkomende fobie van honden. Ze vinden vaak de luide, onvoorspelbare knallen en het felle licht werkelijk angstaanjagend. Zelfs een ogenschijnlijk zelfverzekerd hond kan beven en kwijlen bij de onbekende geluiden. Het goede nieuws is dat er een paar dingen zijn die je kunt doen om je hond door de feestdagen heen te helpen.

Oefen met een cd tegen vuurwerkangst

Vaak hebben pups tijdens hun socialisatie periode te weinig ervaring op gedaan met zulke harde geluiden. Het kan daarom helpen (vooral bij jonge honden) om ze al eerder in het al jaar kennis te laten maken met harde geluiden. Je zult dus moeten bewerkstelligen dat de hond bij het geluid van vuurwerk niet direct denkt dat er iets heel gevaarlijks gebeurt. Hiervoor kun je een CD aanschaffen of eventueel downloaden met vuurwerk geluiden. Eens in de zoveel tijd zet je de CD op terwijl je leuke dingen met de hond onderneemt, je kunt met hem spelen of hem belonen met iets lekkers. Zet de volume niet direct heel hoog, maar bouw het langzaam op.

Negeer angst voor vuurwerk

Wanneer de hond al zodanig getraumatiseerd is en direct al onder de tafel kruipt is het verstandig om deze angst niet te bevestigen. Negeer daarom zijn angstige gedrag en gedraag je niet anders dan normaal. Zolang jij rustig blijft, leert je hond dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Ga dus gewoon door met waar je mee bezig bent en – hoe moeilijk het ook is.

Uitlaten

Om te voorkomen dat je hond vanuit een schrikreactie wegrent kun je hem het beste aangelijnd uitlaten. Wil je je hond toch buiten laten wennen aan vuurwerk, houd dan toch afstand. Als vuurwerk te dichtbij komt en de hond schikt hiervan kan hij hierdoor juist angst ontwikkelen. Op oudejaarsavond is het verstandig om een angstige hond op tijd uit te laten, ruim voordat het geknal begint. Ook hier geef je geen aandacht aan zijn schrikreacties, gewoon rustig verder lopen.

Creëer een veilige plek

Eenmaal thuis van de laatste avond wandeling laat je de hond op zijn vertrouwde plaats liggen. Sluit alle gordijnen (en ramen!), houdt alle lichten aan en zet een lekker rustgevend muziekje op of zet de TV aan.

Kalmerende middelen

Voor honden die erg paniekerig zijn kunnen kalmerende tabletjes helpen. Medicijnen zoals Calmivet en Vetranquil kunnen bij de dierenarts op gehaald worden. Geef de pilletjes niet op een volle maag en geef de ze ongeveer 2 uur voordat de knallen echt beginnen.

Tot slot, laat je hond nooit alleen met oudejaarsavond!

Bekijk hier ook een filmpje van Marco Starink met tips om vuurwerkangst te verminderen.