Roken schadelijk voor honden en katten

hond rokenPassief roken is niet alleen slecht voor de gezondheid van mensen. Dierenartsen stellen vast dat honden en katten lijden onder het roken van hun bazen.

Volgens de Center for Disease Control and Prevention, zijn meer dan 126 miljoen niet rokende Amerikanen blootgesteld aan passief roken in hun huizen, voertuigen, werkplekken en openbare plaatsen. Deze blootstelling leidt tot duizenden longkanker en hart-en vaatziekten sterfgevallen onder niet-rokers per jaar.

De effecten van passief roken op de mens zal niet veel anders zijn dan bij dieren, zegt dierenarts Carolynn MacAllister van de Oklahoma State Universiteit.

"Er zijn een aantal wetenschappelijke artikelen die onlangs melding hebben gemaakt van het grote gevaar dat passief roken vormt voor huisdieren' zegt MacAllister. "Passief roken is in verband gebracht met mondkanker en lymfomen bij katten, long-en neus kanker bij honden, maar ook longkanker bij vogels."

De gevolgen van roken bij de kat

Uit onderzoek bleek dat het aantal katten met mond en keel kanker (ook bekend als plaveiselcelcarcinoom) hoger was voor degenen die wonen in huizen met rokers dan degenen die leefden in een rookvrije omgeving.

"Een van de redenen dat katten zo gevoelig zijn voor passief roken is vanwege hun verzorging gewoonten,' verteld MacAllister. "Katten likken zichzelf voortdurend en likken daarom de kankerverwekkende stoffen die zich ophopen in hun vacht.”

Katten die leven met rokers hebben ook twee keer zoveel kans op maligne lymfoom, een vorm van kanker die ontstaat in de lymfeklieren. Drie uit de vier katten met deze ziekte sterven.

De gevolgen van roken bij de hond

Studies hebben ook aangetoond dat honden die veel blootgesteld zijn aan rook, gevoelig zijn voor kanker rondom de neus en sinus gebied, met name bij rassen met een langere snuit. Door de langere snuit is er een grotere oppervlak dat blootgesteld is aan kankerverwekkende stoffen. Honden die besmet zijn met neuskanker leven normaal gesproken niet langer dan een jaar. Honden met een plattere snuit zijn gevoeliger voor longkanker. Volgens MacAllister bereiken de kankerverwekende stoffen eerder de longen.

Door herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan sigarettenrook zal de hond gaan lijden aan een chronische, pijnlijke en vermoeiende hoest. Een chronische bronchitis kan zich uitbreiden naar de longen en de hond kan uiteindelijk een longontsteking krijgen. Een goede reden om te stoppen met roken.

Stoppen met roken

Volgens Amerikaans onderzoek zijn er veel rokers die normaal gesproken niet zouden stoppen toch willen stoppen als blijkt dat dit lecht is voor de gezondheid van hun huisdieren. Eén op de drie rokers geeft dat aan in een webenquête van onderzoekster Sharon Milberger. "De resultaten zijn bemoedigend," zegt ze. "In Amerika zijn zeventig miljoen huisdieren. Dit is een nieuwe reden voor mensen om te stoppen met roken."

Voor de eigenwijze rokers onder ons, zorg altijd voor goede ventilatie en probeer zo veel mogelijk uit de buurt van je hond of kat te roken.

Gerelateerde artikelen:

Giftig eten voor honden
Braken bij de hond - Wat kun je er aan doen?
Overmatig blaffen afleren