Wel of geen anti-blafband?

anti blafband

Hoezo anti-blafband?


Een blaffende hond kan een grote irritatie zijn voor de baas, maar is de anti-blafband wel de oplossing? Soms is er een goede reden voor het geblaf van je hond, het kan een waarschuwing zijn of hij wil angst of pijn aangeven. Af en toe blaffen is daarom niet meer dan normaal. Wanneer het blaffen echt voor overlast zorgt is het verstandig om een methode te vinden die het blaffen verminderd. Wanneer conventionele methoden niet werken zijn er veel mensen die over gaan op de electronische anti-blaf halsband.

Anti-blafbanden bestaan er in verschillende soorten. De ene blafband is uiteraard effectiever dan de andere en de prijs bepaalt de kwaliteit van je blafband. De functies van anti-blafbanden zijn over het algemeen hetzelfde. Wanneer een hond gaat blaffen dan geeft het apparaat een electrische schok, een citronella spuitje of een ultrasoon signaal. Alle drie zijn correcties die de hond als vervelend, stressvol en/of pijnlijk ervaren. Vele verkopers en fabrikanten van anti-blafbanden verklaren dat het een diervriendelijke manier is en tevens de beste oplossing tegen blaffen. Is dit wel de waarheid?

De gevolgen


Een anti-blafband die citronella lucht spuit corrigeert de hond niet alleen op het moment dat hij blaft, het werkt namelijk door. Honden ruiken veel beter dan mensen en de geur de gespoten wordt blijft nog een hele tijd hangen. Zodra de hond is gestopt met blaffen blijft hij de onaangename geur ruiken. Dit kan erg bedreigend en stressvol zijn voor de hond.

Veel honden en vooral jonge honden vinden het doodeng om alleen thuis te blijven. Een hond is immers een roedeldier. Het is dus begrijpelijk dat alleen thuis blijven niet veiliger wordt als er ook nog eens ee pijnlijke (stroomband) of enge (geur- luchtband) dingen gebeuren als je alleen bent. Ook hier krijgt de hond alleen de bevestiging dat het enorm gevaarlijk is om alleen achter te blijven. Bijna elke hond kan leren alleen thuis te blijven door dit langzaam op bouwen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat zowel het blaffen en huilen als het slopen stress verlaagt. Sommige honden gaan dus over op slopen wanneer ze uit angst voor de blafband niet meer blaffen.

Een aantal jaren geleden is door de Universiteit van Utrecht, in opdracht van de 'Bond tot bescherming van Honde'n, een onderzoek uitgevoerd naar het effect van het gebruik van de anti-blafbanden voor honden die elektrische schokken kunnen overbrengen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat honden die met stroombanden worden getraind, veelal gedrag vertonen dat duidt op pijn, angst en stress.

Samenvatting


  • Gedragsdeskundigen in binnen- en buitenland, dierenartsen en beloningsgerichte hondenscholen keuren het gebruik van deze dieronvriendelijke banden af
  • Het Ontwerpbesluit Houden van Dieren verbiedt in artikel 1.2 sub e het gebruik van een voorwerp bij een dier waarmee door middel van een elektromagnetisch signaal bij het dier pijn kan worden toegebracht.
  • Er bestaan genoeg diervriendelijke alternatieven om honden op te voeden. Als je hond ongewenst gedrag vertoont neem dan contact op met een goed geschoolde hondentrainer of gedragstherapeut.
  • De oorzaak wordt niet weggenomen door een anti blafband. Wanneer angst de oorzaak is wordt dit alleen maar versterkt door de blafband.
  • Zelfs na 3 correcties middels een blafband kan een verhoging van het stressniveau worden geconstateerd, volgens onderzoek door Beerda et al. 1998. Stresssignalen bij honden zijn tongelen, pootheffen en een lage houding.

U kunt ook het rapport lezen over stroombanden op "hondenwijzer.com"

Gerelateerde artikelen:


Overmatig blaffen afleren
Agressie naar honden
Hond leert sneller met rust