De Beste Waakhonden

Aan 14 professionele honden trainers en trainers van politiehonden is gevraagd om een lijst op te stellen van de tien honden die het meest geschikt zijn als waakhond. Naast de fysieke kracht en temperament is ook gekeken of de hond dapper is, loyaal en goed tegen pijn kan. Dit zijn de top 10 van beste waakhonden

Bullmastiff

1. Bullmastiff

Het is een uitermate krachtige hond en de Bullmastiff is ook zeer slim, onverstoorbaar en trouw. Deze hond blijft, tenzij hij wordt geprovoceerd, kalm en rustig. Het is een toegewijde en waakzame bewakingshond.

Doberman Pinscher

2. Doberman Pinscher

In 1875 voor het eerste gefokt in Duitsland, een kruising tussen een Rottweiler, Greyhound en een Terrier. De meeste dobermans zullen niet lang twijfelen om aan te vallen wanneer de baas in gevaar is.

Rottweiler

3. Rottweiler

De Rottweiler wordt als politie-, waak-, spoor-, sport-, redding- en familiehond gebruikt. Met een consequente opvoeding en een goede socialisatie is deze hond een kalme en tot in de ouderdom speelse en actieve familiehond. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de Rottweiler altijd goed met kinderen kan omgaan, en ook zeker is het geen hond voor mensen die zelf niet consequent kunnen zijn.

Komondor

4. Komondor

Net als de Puli is ook de Komondor ooit gefokt als schaapsherder. De Komonder is agressiever van aard dan de Puli, vooral wanner de baas in gevaar is.

Puli

5. Puli

Op het eerste gezicht ziet de Puli er misschien niet uit als een actief ras, maar het tegenovergestelde is waar, deze honden zijn perfecte schaapsherders (zijn ze ooit ook voor gefokt in Hongarije). Niet heel agressief, maar erg loyaal naar de baas en vindt snel iets verdacht, daarnaast blaffen deze honden ook vaker dan andere honden.

Grote Schnauze

6. Grote Schnauzer

De Grote Schnauzer is een uitstekende bewakingshond. Deze hond kan de gedachten van zijn baas lezen. Het is een onafhankelijke hond. De Grote Schnauzer kan dominant zijn tegenover andere honden en daarom is zorgvuldige socialisatie een must.Tegenover vreemden kan deze hond enigszins gereserveerd zijn. Honden van dit ras hebben de neiging om zeer veel te blaffen.

Duitse Herder

7. Duitse Herder

De Duitse Herdershond is een van de meest populaire hondenrassen ter wereld. Deze honden zijn zowel goede gezelschapsdieren als werkhonden. Zij zijn uiterst geschikt als waak- en begeleidingshond en hebben de reputatie zeer toegewijd en vlug van begrip te zijn.

Rhodesian Ridgeback

8. Rhodesian Ridgeback

Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild zoals de leeuw en ter verdediging van huis en haard. De Ridgeback is een eigenzinnige hond die niet geschikt is voor iedereen, liefhebbers van dit ras moeten kunnen accepteren dat hun hond niet alle bevelen klakkeloos opvolgt. De houding van deze hond is niet die van een slaaf maar van een partner en zo dient hij ook behandeld te worden.

Kuvasz

9. Kuvasz

De kuvasz is een kuddebeschermhond en wordt bij de Hongaarse herders ingedeeld. Hij is zelfstandig, waaks en zeer intelligent. Hij heeft een terrein nodig, dat hij kan bewaken en beschermen. Ideaal is een huis met een grote tuin. Het is ook een hond die zeer dominant is. Het is geen makkelijke hond voor beginners.

Amerikaanse Stafford

10. Amerikaanse Stafford

Deze hond is gefokt om het op te nemen tegen beren en stieren. Veel mensen zijn bang voor dit hondenras, terwijl de eigenaren juist beweren dat het een perfecte loyale hond is. Slecht als een roedel lid iets wordt aangedaan (de familie) wordt de hond agressief. Goede socialisatie van een Staffordshire op jonge leeftijd is dan ook essentieel.

Gerelateerde artikelen:


De Beste familie honden
10 domste hondenrassen
10 Slimste hondenrassen