Medicijn laat honden misschien langer leven

Goed nieuws voor alle honden baasjes! Onderzoekers denken hondenlevens met wel 10 tot 15 procent te kunnen verlengen, en misschien nog wel langer dan dat.

Na een succesvolle studie waarbij de levensduur van een muis werd verlengt zijn Matt Kaeberlein en Dan Promislow van de Universiteit van Washington hoopvol dat dit ook gaat lukken met honden.

De muizen kregen rapamycin toegediend. Dat is normaal een middel voor mensen om afstoting na een niertransplantatie tegen te gaan. Raar maar waar: de muizen leefden ongeveer 25 procent langer dan de gemiddelde muis. Nu willen de onderzoekers kijken of ook het leven van een hond kan worden verlengd door rapamycin in het voer van de huisdieren te stoppen.

Kaeberlein en Promislow hebben inmiddels een clubje van 100 honden bij elkaar waar ze het middel op gaan testen. Nu dus eerst maar afwachten of het middel wel echt werkt en of de harige viervoeters langer zullen leven dan verwacht.

Mensenlevens

Labradors, golden retrievers en Duitse herders van een jaar of acht, negen, zijn 'perfect' voor dit onderzoek. "Deze dieren worden gemiddeld 11 of 12 en krijgen ook kanker en hartproblemen. Net zoals mensen." Want wie weet, zeggen de onderzoekers, kan dit medicijn uiteindelijk ook mensenlevens verlengen. Eén nadeeltje: het middel zou bij mensen voor diabetes zorgen. Maar Kaeberlein denkt 'dat er veel mogelijk is'. Maar zo ver is het nog lang niet.