Lg Nobelprijs winnaar: Honden poepen in lijn met magnetisch veld

Tsjechische en Duitse onderzoekers gingen er met de Ig Nobelprijs ( internationale prijs voor ontdekkingen die mensen eerst aan het lachen maken en dan tot nadenken stemmen) voor biologie vandoor voor hun fascinerende onderzoek dat aantoont dat honden zich tijdens het poepen laten leiden door het magnetisch veld van de aarde.

Het is voor het eerst dat onderzoekers aantonen dat honden gevoelig zijn voor het magnetisch veld van de aarde én dat ze op sommige momenten hun gedrag door dat magnetisch veld laten leiden. Als honden zich ontlasten, stellen ze zich opvallend vaak op langs de noord-zuidas van het aardmagnetisch veld. Wanneer het magnetisme van de aarde wordt verstoord, bijvoorbeeld door een zonnestorm, breken de dieren met dat gedrag.

De conclusies werden getrokken op basis van experimenten met 70 honden (37 verschillende rassen). De onderzoekers observeerden 1.893 keer hoe de honden poepten en meer dan 5.500 keer hoe de honden urineerden. De honden bleken hun lichaam tijdens het poepen het liefst langs de noord-zuid-as van het magnetisch veld op te stellen wanneer het magnetisch veld kalm was.

Honden die netjes zijn aangelijnd, houden minder rekening met het magnetische veld rond de wereldbol en poepen maar in het wilde weg. De onderzoekers geven aan dat ze nog geen verklaring hebben waarom de honden het liefst synchroon poepen.

Honden zijn overigens niet de enige beesten die rekening houden met het magnetisch veld. Karpers gebruiken het veld ook als natuurlijk kompas.