Hondenbelasting

honden poep

Hoezo hondenbelasting?

Hondenbezitters moeten zelf aangeven dat zij een hond hebben. Niet alle gemeenten heffen hondenbelasting. Ruim 71 % van de gemeenten in Nederland doen het wel. De hoogte van de belasting is afhankelijk de gemeente en van het aantal honden er in huis wonen. Helaas betaal je hiermee algemene belasting en geen doel belasting. Dit houd in dat de inkomsten vrij besteed kunnen worden en dus niet dat er bijvoorbeeld losloopterreinen aangelegd worden. De veelgehoorde vraag "waarom niet ook kattenbelasting of paardenbelasting?" is juridisch simpel te beantwoorden: Omdat de wet alleen de mogelijkheid van een belasting op honden kent. Dit is meten met twee maten en lijkt bijna op dierendiscriminatie.

Honden: waardevol voor de samenleving

Een hond is voor veel mensen gezonde en sociale toevoeging aan hun leven. Vaak zijn dit oudere en alleenstaande. Voor velen is een hond een echte vriend, het voorkomt vereenzaming en bevordert de zelfstandigheid. En niet te vergeten, vele van deze mensen leven met een minimum loon. Waarom zouden ze daarop nou belasting heffen? Mensen met meer dan een of twee honden zijn per jaar vaak honderden euro's kwijt aan een belasting waarvan onduidelijk is waarvoor ze dient en hoe het weer ten goede zou moeten komen aan de hondenbezitter. Blijkbaar is de gemeente jaarlijks meer geld kwijt aan controles en dergelijke dan er binnenkomt voor hondenbelasting!

Reden om te protesteren

Omdat hondenbezitters meerdere malen per dag hun hond uitlaten dragen zij sterk bij aan de sociale controle in de wijk. Ze bellen ook sneller de politie als er verdachte situatie afspelen in de wijk. Alleen maar voordelen dus. Wat is dan precies de reden voor hondenbelasting zou je je kunnen afvragen? Veel mensen ergeren zich aan de hondenpoep. Je zou denken dat je daarom belasting moet betalen, voor het reinigen van hondenpoep. Helaas gaat dit ook niet op aangezien je een aanzienlijke boete krijgt wanneer je als hondenbezitter je hond op andermans of op publieke eigendom laat poepen. Reden om te protesteren tegen hondenbelasting! Op de site van Stop Hondenbelasting kun je de petite tekenen.