Honden bestuderen u en doen er hun voordeel mee

hond oogNieuw onderzoek toont aan dat honden in staat zijn om sociale interacties tussen mensen te bestuderen en daar conclusies uit te trekken.

De onderzoekers zetten twee acteurs in een kamer en gaven ze kleine stukjes koek die ze konden delen met een derde persoon die de twee acteurs kwam vragen om iets lekkers. Het kon twee kanten op gaan: de derde persoon werd met harde woorden weggestuurd en kreeg niets of kreeg iets lekkers en enkele vriendelijke woorden.

Experiment
De hond keek toe en mocht zodra het achter de rug was één van de twee acteurs benaderen. In tweederde van de gevallen koos de hond voor de acteur die zijn of haar voedsel gedeeld had. De onderzoekers wilden uitsluiten dat dit met de stem van de acteur te maken had. Daarom deden ze nog een experiment waarbij de derde persoon niet om voedsel kwam vragen en de twee acteurs (de één met een harde stem en de andere met een zachte) gewoon met elkaar spraken. De honden kozen daarna niet vaker voor degene met een vriendelijke stem dan voor iemand met een harde stem..... Lees Verder

Gerelateerde artikelen:

Honden ruiken verschil tussen eeneiige tweeling
Inlevingsvermogen van hond is aangeboren
Onderzoek naar het verschil tussen de teef en de reu.
Hond leert sneller met rust?.