De Slipketting

slipketting hond

Het doel van een slipketting


Het doel van een slipketting is simpel – middels een pijnprikkel het gedrag van je hond beïnvloeden. Het is vooral een snel en eenvoudig hulpmiddel om het gewenste gedrag in je hond af te dwingen. Helaas is het ook een middel dat vaak wordt misbruikt en/of verkeerd wordt gebruikt. De slipketting moet niet worden gezien als trainingsmethode, iets aanleren mag namelijk niet gepaard gaan met straf. Je mag alleen corrigeren als je zeker weet dan de hond het commando kent. Als een hond niets anders heeft gekend dan een slipketting zal hij hoogstwaarschijnlijk weer trekken wanner hij een normale halsband of tuig draagt.

De gedachte achter de slipketting is dat het de natuurlijke nekbeet van de moederhond moet imiteren. Maar wij zijn mensen en kunnen geen moederhond nabootsen, daarbij houdt de moederhond meestal het nekvel vast om een pup te verplaatsten en niet zo zeer om de pup te corrigeren.

Verkeerd gebruik van de slipketting


Bij een slipketting is het belangrijk dat het alleen maar wordt gebruikt als het gedrag van de hond dit vereist. In de andere gevallen moet het als het ware als halsband worden gebruikt. Helaas wordt het al te vaak als strakke ketting gebruikt die continu druk zet op de huid en de spieren van de hond. Veel honden worden immuun voor de pijnprikkels en al gorgelend aan het einde van de lijn blijven trekken. Dit kan beschadigingen van de nek tot gevolg hebben. Het kan het dier emotionele schade toebrengen: minder goed kunnen leren, beschadiging van het vertrouwen in de baas, angst, verstarring, vermijding, vlucht, agressie. Sommige van deze gevolgen worden pas na enige tijd duidelijk.

Volgen zonder slipketting


Gelukkig zijn er genoeg (diervriendelijke) alternatieven om wel je hond te leren om niet aan de riem te trekken. Dit kost alleen wat moeite en tijd. Een goede methode is stoppen. Zodra de hond aan de riem trekt stop je met lopen. Pas als de hond stopt met trekken (er geen spanning meer op de lijn staat) kom je weer in beweging. De hond leert zo dat trekken hem niet brengt waar hij graag wil zijn. Om de hond extra te motiveren om naast je te willen lopen kun je zijn aandacht bij je houden met behulp van je stem, een speeltje of iets lekkers. Je leert je hond hiermee dat naast je lopen veel leuker is dan voorop lopen. Als deze methode niet wil lukken na lang oefenen zijn er andere meer diervriendelijke hulpmiddelen zoals de halti of een antitrektuig.

Meer artikelen:


Waarom eet de hond gras?
Diarree bij de hond
Braken bij de hond - Wat kun je er aan doen?
Roken schadelijk voor honden en katten