Spelenderwijs uw boxer opvoeden

boxer hondenBoxers zijn uiterst speelse, vastberaden, onafhankelijke honden. Hij zal u niet gehoorzamen simpelweg omdat hij u als zijn baas beschouwd, hij moet het ook willen! Maar hoe krijgt u uw onstuimige boxer zo ver dat hij naar u wilt luisteren? Door met hem te spelen!

Koekjes en lekkernijen kunnen prima beloningen zijn voor sommige boxers maar in de meeste gevallen is dat niet motiverend genoeg. Niet alleen zal het spel de band tussen hond en baas versterken, hij leert er ook belangrijke vaardigheden mee. Zo voorkomt spel verveling en daaruit voortkomend probleemgedrag.

De basis regels

Bij boxers is het van groot belang dat we door middel van spel zijn uitbundige energie en intelligentie in goeie banen lijden. Gebruik nooit spel om uw gezag te versterken door hem hard handig te overheersen tijdens concurrerende spellen. In plaats daarvan, streef ernaar om de aandacht van uw boxer bij u te houden. Moedig uw boxer ook niet aan om op u te springen en laat hem nooit zomaar speeltjes uit uw handen rukken. U bepaalt wanneer, wat en hoe er gespeeld wordt. Touw trekken is geen geschikt spel voor een boxer met een agressieve of dominante inslag.

Het spel

Ga doel bewust te werk met de boxer en biedt hem vele kansen om uw lof en beloningen te verdienen. Spel op zich kan ook dienen als een geweldige vorm van beloning. Stel hij luistert slecht naar het commando “hier”, verras hem dan met een spelletje touwtrekken zodra hij wel bij u komt! Leer uw boxer te blijven in zijn mand terwijl u overal in elk hoekje van het huis een snoepje verstopt. Blijft hij braaf liggen dan pas mag hij alle snoepjes opsporen! Zo houd u hem ook een tijdje bezig. Verstoppertje spelen in het bos is een uitstekende manier om te zorgen dat hij u altijd in de gaten houdt, kijkt hij even niet spring dan snel achter een boom. Apporteren is niet alleen een leuk spel voor een boxer maar ook heel nuttig in andere situaties, bijvoorbeeld als hij een bal afpakt van spelende kinderen. Als uw boxer nog niet wil apporteren zelfs al geeft u hem een lekkernij als beloning, lok hem dan met een ander, nog leuker speeltje. Pas als hij de bal heeft geapporteerd mag hij even spelen met het speciale speeltje maar die blijft wel van u!

Een boxer is een energieke en vooral sterke hond, hij moet dus leren om voorzichtig met u en vooral met kinderen om te gaan. Als hij met zijn volle gewicht op u springt terwijl u lekker op de bank ligt kan dit best pijn doen! Voorzichtig zijn kan hij leren door middel van stoei partijen, doe dit al vanaf dat hij pup is. Zodra hij tijdens het spel maar even zijn tanden gebruikt of zijn poten gebruikt om u omver te duwen, roep dan heel hard AU!! en verbreek het spel onmiddellijk. Na enkele minuten kun u het weer opnieuw proberen.

Een boxer wil bijna altijd spelen, als u het initiatief niet neemt dat zal hij het doen! Voor je weet zal hij jou sokken uit de wasmand trekken en speelgoed van de kinderen pikken om vervolgens u uit te lokken tot een spelletje “pak me dan als je kan!”. Of erger nog, u zult geen tuin meer over hebben! Leer hem dus te spelen met u, met uw regels en wanneer u het initiatief neemt. Jullie zullen de beste maatjes worden.