10 domste hondenrassen

Hondeneigenaars zijn er al langer van overtuigd: hun harige viervoeter is niet (altijd) zo dom als hij er uit ziet. Maar hun trouwe viervoeter kan slimmer zijn dan zij hebben gedacht: sommige hondenrassen slagen erin een basisvorm van rekenen en taalbegrip onder de poot te krijgen.

De Bulldog is één van de domste honden. Dat maakt een slimme hond even slim of zelfs slimmer dan je tweejarige. Maar niet elke hond is even slim. Border collies zijn de allerslimste, Afghaanse honden de domste. "De gemiddelde hond heeft een taalkundige ontwikkeling van een menselijke tweejarige. Dat wil zeggen dat ze zo'n 165 woorden, gebaren en signalen kunnen begrijpen", legt de Canadese hondenexpert Stanley Coren uit. "De top-20 procent van de honden kunnen tot 250 woorden en gebaren leren en begrijpen. Dat is hetzelfde niveau als een kleuter van 2,5."

Coren analyseerde studies over de intelligentie van honden en ontdekte dat honden tot vier of vijf kunnen tellen en eenvoudige fouten in rekensommen kunnen opmerken. Om dit te testen werd de honden geleerd te kijken naar hoe een snoepje en daarna nog een verdween achter een scherm. Daarna werd het scherm opgeheven, waardoor de snoepjes weer zichtbaar werden. Als er een snoepje te veel of te weinig lag, keken de honden langer alsof ze in de war waren. ,,Dat bewijst dat honden weten dat één plus één twee is, en niet één of drie", concludeert Coren.

basset

10. Basset

Deze hond staat bekend om zijn goede neus, elk spoor zal hij vinden. Ze gedragen zich goed en zijn goed met kinderen. Trainen van deze hond is echter een lastige taak.

beagle

9. Beagle

De Beagle mag je eigenlijk helemaal niet dom noemen, alleen volgens de normen van de test, snel een commando leren, tja, daarin is deze eigenwijze hond geen uitblinker. De Beagle weet eigenlijk alles beter dan de baas

Mastiff

8. Mastiff

Een van de grootste honden. Ze zijn meer eigenwijs dan dom. Met korte en frequente trainingssessies en een hoop geduld zijn deze honden te trainen.


7. Pekingees

De Pekingees is een van de moeilijkste honden om te trainen, ze zijn onafhankelijk en hebben een dominante aard. Consistentie is vereist om ze te trainen. Ze houden niet zo van vreemden, maar houden erg van hun baas. Met kinderen zijn deze honden niet zo goed.

bloedhond

6. Bloedhond

Misschien niet de slimste hond, maar wat een geweldige neus heeft deze hond! Ze kunnen ieder spoor vinden, zelfs als deze 100 uur geleden is gemaakt. Perfecte familiehond (goed met kinderen).

Borzoi hond

5. Borzoi

De Borzoi heeft een beetje het karakter van een kat, onafhankelijk, erg op zichzelf, en niet zo gedreven om de baas te plezieren.


chow chow

4. Chow Chow

De Chow Chow heeft ook een beetje het katten karakter. Wel extreem loyaal naar de bazen, en kan dan ook erg jaloers zijn wanneer er bezoekers komen in huis.


3. Engelse Bulldog

Een extreem dappere hond, erg afhankelijk van de baas en een perfecte waakhond. Vooral ook door het uiterlijk, want eigenlijk is de bulldog een hele lieve hond, ook tegen kinderen.


2. Basenji

Ook deze hond heeft trekjes van een kat, zelfstandig, maakt zichzelf goed schoon en kunnen uren achtereen uit het raam staren. Wat overigens niet betekent dat dit een perfecte hond is om binnen te houden. De Basenji is actief en moet geregeld buiten kunnen rennen.

Afghaanse windhond

1. Afghaanse windhond

Een van de oudste hondenrassen, gevoelig, liefhebbend, weinig dominantie drang zijn de woorden die deze hond beschrijven. Ze staan er wel om bekend dat ze niet goed luisteren, maar net als bij veel honden in deze lijst is de vraag, noemen we dit nou een domme hond of is het eigenlijk gewoon een hele onafhankelijke hond??

Gerelateerde artikelen:

De Beste Waakhonden
De beste familie honden
10 Slimste hondenrassen